Před časem jsme vám představili naši novou autorskou kolekci Seasons, která pluje na vlně jednotlivých ročních období. Šperky v ní mají originální design a kombinují zlato s různými druhy kamenů, které svou povahou i barvou dané roční období evokují. Drahokamy a polodrahokamy zde vystupují buď samostatně, kdy jejich přirozená krása může naplno zazářit, nebo jsou doplněny o tematické přírodní motivy, například drobný lísteček. 

Zlatý náhrdelník a náramek s lístkem, měsíčním a slunečním kamenem z kolekce Seasons - KLENOTA

Při navrhování kolekce Seasons jsme se nebáli sáhnout po méně známých kamenech, z nichž některé jsou v naší nabídce vůbec poprvé. Novým prvkem je rovněž tvar kamenů: nejsou totiž fasetované (nemají plošky), ale vybroušené do jednoduchých oblých tvarů kapky a koule. Jaké kameny tedy prošly výběrem do podzimní kolekce a jaké jsou jejich vlastnosti? 

Zlaté náhrdelníky s lístkem, měsíčním kamenem a korálem z kolekce Seasons - KLENOTA

Sluneční a měsíční kámen

Oba patří do skupiny živců. Spojuje je i to, že jejich barva není jednolitá a můžeme na nich pozorovat celou škálu vizuálních efektů, které jsou charakteristické pouze pro tyto druhy. 

Náhrdelník ze slunečních kamenů z kolekce Seasons - KLENOTA

MĚSÍČNÍ KÁMEN neboli měsíček či adulár je většinou mléčně bílý a namodrale září ve tmě. Setkat se ale můžete i s dalšími barevnými variantami, např. šedou, broskvovou a hnědou. Jméno adulár připomíná švýcarské město Mt. Adular, kde bylo objeveno první kvalitní naleziště tohoto minerálu. Měsíční kámen charakterizuje tzv. adularescence, jev, při kterém je světlo rozptylováno mezi mikroskopicky tenkými vrstvami kamene. Vzniká tak magický dojem, kdy se zdá, že světlo vyzařuje zevnitř kamene

Podle hindské mytologie jsou tyto kameny zhmotnělými měsíčními paprsky. Bývá jim přisuzována schopnost podporovat plodnost, chránit ženu a plod během těhotenství a pozitivně ovlivňovat nejrůznější čistě ženské záležitosti. 

Měsíční kámen - KLENOTA

Teplým protipólem aduláru je SLUNEČNÍ KÁMEN neboli heliolit. Tento název zastřešuje kameny ze skupiny živců, které mají podobný vzhled, připomínající tuto velkou hvězdu, tolik důležitou pro život na Zemi. Složením se však od sebe mohou lišit. Najdete je v barvě žluté, oranžové i hnědé. Setkat se můžete s tzv. aventurescencí, což je pro sluneční kámen typické jiskření, které může působit až metalickým dojmem. Jeho zdrojem jsou početné inkluze: drobné vytvářejí načervenalý či zlatavý odlesk, větší způsobují třpytivé odlesky

Sluneční kámen jako symbol Slunce do života dodává teplo, světlo a jas. Používá se k zažehnání strachů a chmurných myšlenek. Učí nás myslet pozitivně, mít rádi sebe i ostatní. 

Sluneční kámen - KLENOTA

Labradorit 

Vskutku uhrančivý kámen, který má tak specifický vzhled, že si ho jen těžko spletete. Jméno získal po oblasti Labrador v Kanadě, kde byl v 18. století poprvé objeven a pojmenován misionářem z Čech. Stejně jako sluneční a měsíční kámen patří i labradorit do skupiny živců. Vizuální efekt, kterým se může pochlubit, nese své vlastní jméno: labradorescence. Při pomalém otáčení kamene probíhá na temnějším zemitém základu měňavá hra barev s odlesky modré, fialové, zelené či zlatavé. Ve výjimečném případě, kdy v odlescích září celé barevné spektrum, se jedná o tzv. spektrolit. 

Labradorit je považován za mystický kámen podporující intuici a kreativitu, pomáhá navodit vnitřní rovnováhu a odbourat stres. Jeho obliba jako šperkařského kamene stále stoupá.

Labradorit - KLENOTA

Karneol 

Další novinkou v naší nabídce je polodrahokam karneol. Chemickým složením se jedná o křemičitan s příměsí železa. Jde o variantu minerálu chalcedon, která se vyznačuje teplými odstíny oranžovočervené barvy. Karneol bývá většinou poloprůhledný, což mu propůjčuje neodolatelný mix éteričnosti a tajemna. Karneol se v perfektní kvalitě nachází i na našem území, především v oblasti Velké Paky v Podkrkonoší.

Odedávna byl velmi oblíbeným kamenem pro výrobu šperků a uměleckých předmětů. V mnoha kulturách sloužil k výrobě pečetidel a pečetních prstenů, Egypťané vybavovali zemřelé na posmrtnou pouť talismany s různými motivy z karneolu. Prsten s karneolem vlastnil i anglický romantický básník Byron. Díky jasně červené barvě byl karneol spojován s léčením nemocí a neduhů spojených s krví. Věřilo se, že zastavuje krvácení, a tak se ženám doporučovalo, aby ho u sebe měly při porodu. 

Karneol - KLENOTA

Korál 

Barevně nejvýraznější kámen v této sérii je jistě korál. Pro kolekci Seasons jsme použili jeho nejtypičtější verzi: výraznou teplou červenou. Výjimečný je tím, že se řadí mezi organické minerály – vzniká jako produkt organické přírody. Je tvořen ze schránek malých mořských živočichů, polypů. Korálové kolonie jsou vizuálně velmi rozmanité a dorůstají do mnoha podob v závislosti na druhu polypu. Nejznámější je forma větviček, které vytvářejí uskupení připomínající les. 

Korál byl v historii vnímán jako kámen plodnosti a mateřství a také jako silný ochranný kámen. Jedná se o velmi měkký minerál, a proto vyžaduje opatrnost při zacházení a uchovávání. Neměl by být vystaven přílišným teplotním výkyvům a kontaktu s čisticími a kosmetickými přípravky, např. laky na vlasy nebo parfémy. 

Červený korál - KLENOTA

Vybrat z této pětice kamenů ten pravý může být věc nelehká. Vodítkem by mohla být příslušnost k jednotlivým znamením zvěrokruhu:

  • Sluneční kámen: Lev
  • Měsíční kámen: Rak, Kozoroh, Ryby
  • Labradorit: Kozoroh, Ryby
  • Karneol: Beran, Blíženci, Panna, Rak
  • Korál: Štír, Beran

Náhrdelník z labradoritů - KLENOTA