Akoya perly splňují všeobecnou představu o tom, jak dokonalá perla vypadá. Jsou symetrické, lesklé a očarují vás spektrem jemných, krémově bílých odstínů, který‎m zkrátka nelze odolat‎. Dnes se blíže podíváme na jejich vlastnosti a odhalíme, co stojí za jejich krásou. 

Vznik a původ Akoya perel

Perly vždy byly velmi žádaným obchodním artiklem a okouzlily nejednoho vládce. Lidé si jich od pradávna vysoce cenili, a proto je střežili jako rodinný poklad, který se předával z generace na generaci. Někde byly používány i jako platidlo či forma odměny. Ve starověkém Římě bylo nošení perel výsadou pouze vyšší společenské třídy, níže postavení je vlastnit nemohli.

Obrovská poptávka po perlách dala impuls ke zkoumání možností jejich umělé kultivace. Tyto snahy přinesly úspěch v roce 1893, a byla to právě Akoya perla, která se stala první kultivovanou perlou v historii. Tento moment je spjat s postavou Kokichi Mikimota, synem japonského výrobce nudlí, který vymyslel technologii zavedení tělíska do útrob ústřice a stál tak u zrodu prvních farem na pěstování perel.

náušnice a prsten s akoya perlou ve žlutém zlatě - KLENOTA zlaté náušnice s akoya perlou - KLENOTA

Čím jsou Akoya perly unikátní?

Perlotvorky Akoya, ať už japonské, čínské, nebo australské, uměle produkují menší perly než jiní mořští měkkýši. Kultivace začíná tím, že lovkyně perel označované Ama (které se umějí potápět do hloubky až 10 metrů a zadržet dech i na 2 minuty) sbírají tyto ústřice na farmách v chladných mořských vodách okolo Japonska. Do perlotvorky se pak opatrně vloží korálek z lastury jiného měkkýše a vrátí se na mořské dno. Tento kousek se stane tzv. jádrem perly, protože ho živočich, kterého cizí předmět dráždí, začne obalovat perletí. 

Tamní chladnější vody způsobují pomalejší růst perleti, která je díky tomu kompaktnější a mnohem více se leskne. Oproti sladkovodním perlám má Akoya na první pohled kvalitnější perleť, je hladší, kulatější a zářivější. Akoya perly jsou také vzácnější. Pouhých 5 % perel z celkové produkce dosahuje kvalit potřebných pro šperkařský průmysl. Jsou to zkrátka perly s velkým P, a vyšší cena odpovídá jejich výjimečné kvalitě.

akoya perly - KLENOTA

TVAR perly je ovlivněn tvarem vloženého jádra. To bývá v naprosté většině případů kulaté (o dokonale kulaté perly je největší zájem), dají se ale použít i jádra jiných tvarů, například kapkovitá nebo oválná. Zvláštním případem jsou tzv. keshi perly, což jsou perly bez jádra.

VELIKOST Akoya perel se v průměru pohybuje okolo 7 mm, ale sklízí se perly již od cca 2 mm až po úctyhodných 11 mm. S velikostí samozřejmě roste i cena. Tu zásadně ovlivňuje také hladký povrch perly a její lesk.

BARVA přirozeně se vyskytujících Akoya perel pokrývá nejčastěji škálu od stříbřitě bílé po krémovou, narazit však můžeme také na odstíny něžně růžové a zlatavé, ale i elegantní šedé a modré. Při koupi perlového šperku byste vždy měli být informováni o tom, zda byla daná perla dobarvována uměle. Barvu perel ovlivňuje zejména druh ústřice, respektive barevnost její perleti. Vedle základní barevnosti můžeme pak na perle spatřit další podtóny, které mohou být stříbrné či růžové u bílých perel, zlatavé u zlatých či krémových, a šedé či modré u šedomodrých odstínů. Kombinace základní barvy a podtónu může ale být i mnohem více rafinovaná. Každá perla je zkrátka originál.

TVRDOST: Na Mohsově škále tvrdosti dosahují Akoya perly 2,5 až 3 stupňů, což je řadí spíše mezi měkčí minerály. Kdybychom je měli přirovnat k nerostům, jsou o něco tvrdší než halit, což je kamenná sůl, a mohou být až stejně tvrdé jako kalcit.

luxusní náhrdelník z akoya perel - KLENOTA perlové náušnice pecky - KLENOTA

Šperky z Akoya perel

Akoya perly v sobě spojují luxus s moderní minimalistickou elegancí. Mezi perlovými šperky jsou nejtypičtější náramky a kratší i delší náhrdelníky, ve kterých se používají perly velmi podobné velikosti a kvality. Nejedna žena tvrdí, že jde o základ šperkovnice. Skvěle se také doplňují se zlatými prsteny nebo náušnicemi zdobenými perlami Akoya, které v nabídce KLENOTA najdete jak v klasickém, tak svěžím moderním provedení. Pokud hledáte univerzální nadčasový doplněk, sáhněte po náramku či náušnicích peckách.

prsten ze žlutého 14k zlata - KLENOTA

PROHLÉDNOUT SI ŠPERKY S AKOYA PERLAMI

Na tyto perly se můžete spolehnout i při výjimečných příležitostech. ‎Příkladem dobré investice je třeba perlový set KLENOTA z Akoya perel, který doprovodí ženu na důležitou pracovní schůzku, ale i formální večerní událost. Bez perel se neobejdou ani ženy vyznávající minimalistický styl. Ty ocení zejména  designově jednoduché peckové náušnice či řetízkový náhrdelník zdobený perlami, který je odlehčenou variantou klasického náhrdelníku.

Perlám Akoya sluší jakákoliv barva zlata. Zazáří i v přítomnosti přírodních drahokamů, ideálně diamantů, které se vedle perel nádherně třpytí. Přesvědčí vás o tom netradiční elegantní náušnice nebo tento nepřehlédnutelný prsten.

Akoya perly budou skvělou volbou, pokud hledáte inspiraci pro krásný a vzácný dar, který v sobě uchová vzpomínku na narození dítěte, výročí svatby nebo třeba úspěšně složenou maturitní zkoušku. Sluší totiž ženám všech generací a jsou zkrátka základem každé šperkovnice.

perlové šperky Akoya ve žlutém 14k zlatě - KLENOTA Zlaté visací perlové náušnice - KLENOTA

Jak se o Akoya perly starat

Akoya perly při správné péči na své kráse neztrácí. Ve srovnání s tvrdšími minerály jsou sice choulostivější, ale při dodržení několika pravidel vám budou dělat radost dlouhé roky. Jak se tedy o perly efektivně starat?

Při nošení perel doporučujeme opatrnost, nesvědčí jim parfém ani lak na vlasy a určitě není vhodné se s nimi sprchovat. Dávejte si také pozor, aby nepřišly do kontaktu s ostrými předměty nebo leptavými látkami. Perly dále chraňte před kosmetickými prostředky, parfémy a dalšími chemickými látkami. Možná jste již slyšeli o pravidlu „Nasazujte perly jako poslední, sundávejte jako první.“ Pod to bychom se bez ‎výhrad podepsali. 

Další rada zní: noste je pravidelně. Perly totiž milují kontakt s pokožkou. Ta jim dodává potřebné promaštění, aby stále krásně zářily. Pokud je z nějakého důvodu necháváte dlouho v krabičce, můžete jim lesk navrátit nanesením malého množstvím pupalkového oleje, kterým perly jemně přeleštíte. Po odložení perel je ještě vhodné jemné otření navlhčeným hadříkem. Při větším znečištění můžete do vody přimíchat i kapku běžného prostředku na mytí nádobí. Poté je nechte volně vyschnout a uložte je do krabičky.

zlaté náramky z pravých akoya perel - KLENOTA

Zajímavosti

  • V USA jsou perly tradičním drahokamem narození pro měsíc červen spolu s měsíčním kamenem a alexandritem. Tradičně se také darují při příležitosti třetího nebo třicátého výročí svatby.
  • Najít vhodné perly pro náhrdelník či set je poměrně zdlouhavá práce. Je totiž důležité, aby perly na jednom návleku měly stejné vlastnosti, a to nejen z hlediska velikosti, ale také lesku, barvy a odlesků. Jeden náhrdelník obnáší vytřídění tisíců perel. Odchylka v rámci jednoho návleku by měla být maximálně 0,5 mm.
  • Staří Řekové měli krásný zvyk nosit perly na svatbách. Věřili totiž, že perly přinesou novomanželům, ale i všem, kdo je má při svatebním obřadu na sobě, štěstí a lásku. Žádná svatba se tedy neobešla bez perel. 
  • Jednou ze zajímavých perliček je, že ústřice rodu Pinctada, a to Pinctada fucata martensii a Pinctada imbricata fucata, které ve svých útrobách dávají vzniknout Akoya perlám, jsou nejmenší komerčně chované perlotvorky. Měří totiž jen 6 až 8 cm. Název perel je odvozen od pojmenování těchto ústřic, kterým se v Japonsku říká Akoya.
  • Mezi nejslavnější milovnice perel patří i královna Alžběta II. Akoya perly milovaly i další dámy známých jmen, jako třeba Jacqueline Kennedy, Elizabeth Taylor nebo okouzlující Audrey Hepburn. A samozřejmě také Coco Chanel, která jako módní ikona stála za perlovým šílenstvím, kdy každá žena musela mít svůj perlový náhrdelník, bez něhož by její další společenský život neměl smysl.
  • Dnes jsou Akoya perly třetí nejdražší komerčně kultivované perly. Určitě vás zajímá, které dvě je předčily. Prvenství zaujímají perly Jižního Pacifiku a druhá příčka pak patří perlám tahitské tahitským. Akoya perly však drží první příčku v žebříčku oblíbenosti mořských perel a hádáme, že ji jen tak neopustí.
Náhrdelník s perlou ve žlutém 14k zlatě - KLENOTA Šperly ze žlutého 14k zlata s Akoya perlami - KLENOTA

ČTĚTE DÁL: JAK POZNAT PRAVÉ PERLY