Červená je barva života. Pojí se s láskou, touhou a vášní, symbolizuje elán, nadšení, radost i energii. Je to teplá, stimulující barva, která má schopnost dodat nám odvahu.

Historie červené je bohatá a zajímavá. Věděli jste například, že červená společně s bílou a černou byla první barvou, která se v pravěku používala pro nástěnné malby? Barvivo vyráběné z minerálu hematitu sloužilo ke ztvárnění zvířecích a lidských postav. V římské mytologii byla červená spjata s krví a odvahou, proto se stala barvou armády. Patřila ale i nevěstám, které nosily červený šál symbolizující plodnost a lásku. A v čínské tradici je červená barvou štěstí.

Jak nosit červenou

Na rozdíl od zklidňující zelené či modré červená přináší energii, stimuluje. Bývá výrazem moci a dominance. Ve světě módy a krásy si s červenou spojujeme především odvážné a temperamentní ženy, které jsou rády středem pozornosti. Jde o výraznou barvu, která zaručeně přitáhne pohledy ostatních.

Byla by ale škoda nedat jí šanci jen proto, že vám extravagantní styl není vlastní. Dají se vybrat takové šperky, které budou působit velmi jemně i s červeným kamenem. Například minimalistické pecky s rubíny nebo zlatý náramek s drobným drahokamem představují decentní doplňky, které lze nosit každý den.

rubín v brusu srdce - KLENOTA rubínové šperky ve žlutém 14k zlatě - KLENOTA

Červené drahokamy v přírodě a ve špercích

Čistě červené drahokamy jsou v přírodě poměrně vzácné. I proto jsou vysoce ceněné. Většinou se totiž k červené pojí ještě sekundární zbarvení, které mívá nejčastěji podobu fialového, růžového nebo oranžového nádechu. Kromě toho ovlivňuje hodnotu drahokamu také intenzita barvy, tzv. saturace. Všeobecně platí, že sytější odstíny jsou atraktivnější a raritnější.

Většina lidí si jako první vybaví rubín. Ten mezi červenými kameny kraluje svou hodnotou, krásně čistou barvou a vysokou odolností. I nabídce KLENOTA dominují právě rubínové šperky. Sytou, temně rudou barvou zaujme granát almandin. Jemnější odstíny růžové a fialové dodávají romantický nádech rhodolitu (dalšímu zástupci rodiny granátů) a rubelitu (ceněné varianty turmalínu). Mezi další, méně známé červené drahokamy patří například spinel, korál nebo karneol (poslední dva jmenované najdete v naší designové kolekci Seasons).

červené drahokamy - KLENOTA

Rubín: kámen míru a dobrých vztahů

Rubín patří mezi nejvzácnější drahokamy na naší planetě. Jedná se o červenou variantu minerálu korundu, na tvrdostní stupnici ho tedy najdeme hned za nejtvrdším diamantem. Mezi korundy řadíme také safír – kromě červené varianty korundu se všechny ostatní (modrá, žlutá a další) nazývají safíry. V některých případech se ani odborníci nemohou shodnout, zda korund růžové barvy označit za růžový safír, nebo světlý rubín.

Jasně zbarvený rubín ve větších velikostech je opravdu raritní a může dosahovat i vyšší hodnoty než diamant o stejné váze. Rubín je pro svou ušlechtilost výbornou alternativou k diamantu u zásnubních prstenů. Skvěle vyniká ve žlutém i bílém zlatě, harmonickou kombinaci pak tvoří se zlatem růžovým.

V dávných dobách se věřilo, že pokud rubín vložíte do vody, díky svému vnitřnímu ohni ji dokáže přivést k varu. Hodí se ke znamením Štíra, Lva a Berana a bude skvělým dárkem ke 40. výročí svatby, kterému se říká také rubínová svatba.

rubínové šperky v bílém 14k zlatě - KLENOTA

Granát: kámen cestovatelů a odvahy

Jméno granát označuje početnou skupinu minerálů, které se mohou svými vlastnostmi a barvou velmi lišit. Světoznámým zástupcem je i český granát, který má v naší zemi historii sahající až k době Rudolfa II a dodnes je považován za národní poklad. I další zástupci rodiny granátů si ale zaslouží pozornost a právem se těší ve šperkařství stále větší oblibě. V posledních letech se prosazují i dosud málo známé granáty, jako je červenofialový rhodolit nebo zelený tsavorit.

V granátových špercích KLENOTA používáme temně červený almandin. Nadčasový, čistý design dává krásně vyniknout jeho syté barvě. Nejvíc mu to sluší v kombinaci se žlutým zlatem a čirými diamanty. V nabídce KLENOTA najdete moderní granátové náušnice, náhrdelníky i prsteny.

Granát je ideálním kamenem pro ty, kteří se narodili v lednu. Hodí se také jako dárek k druhému výročí svatby.

prsten s granátem ve žlutém zlatě s diamanty - KLENOTA granát - KLENOTA

Rhodolit: kámen inspirace a vnitřní rovnováhy

Pozoruhodným odstínem červené s růžovofialovým podtónem se vyznačuje další drahokam z rodiny granátů – rhodolit. Oproti „klasickému“ granátu almandinu působí tato barva chladnějším a jasnějším dojmem. Rhodolit byl objeven teprve na konci 19. století v severní Karolíně v USA. Pojmenován byl po růžovém květu rododendronu, který právě v této oblasti hojně roste.

Tento drahokam, který ještě v nedávné době nebyl tolik známý, je dnes na vzestupu. Představuje totiž zajímavou alternativu k vzácnějšímu rubínu. Ve špercích KLENOTA je nejčastěji zasazen do růžové zlata, čímž vzniká jemný, romantický dojem.

Rhodolit je kamenem měsíce ledna a může být také vhodným dárkem k 15. výročí svatby.

přívěsek s rhodolitem v růžovém zlatě - KLENOTA zlatý náhrdelník s rubelitem v 14k zlatě - KLENOTA

Červený diamant: kámen věčnosti a síly

Do vytříbené společnosti červených kamenů patří samozřejmě i červený diamant. Jedná o nejdražší a nejvzácnější drahokam světa. Diamanty s přírodním červeným zbarvením bez sekundárních odstínů jsou rarita a většina z nich nepřekračuje hranici jednoho karátu. Dosud bylo vytěženo pouze 30 kusů čistě červených diamantů na celém světě a i do aukcí se dostávají jen velmi zřídka.

Největší červený diamant, který nese název Moussaif Red, byl objeven v Brazílii v roce 1989. Váží 5,11 karátu (1,022 gramu) a jeho odhadovaná hodnota dosahuje neuvěřitelných 20 milionů dolarů.

Rubelit: kámen touhy a radosti ze života

Rubelit je červenou variantou turmalínu, což je méně známý, avšak okouzlující drahokam. Turmalín vyniká tím, že se přirozeně vyskytuje téměř ve všech barvách, výjimkou nejsou ani vícebarevné kusy. Rubelity se pyšní krásnou červenou barvou, která může přecházet do fialové až růžové, někdy i do lehce nahnědlých tónů.

Nádherný odstín turmalínu rubelitu dokonale podtrhuje bílé zlato a čiré diamanty. Skvělou a originální volbou pro zásnubní prsten může být něžný prstýnek s rubelitem v růžovém zlatě.

O rubelitech se traduje, že mají pozitivní vliv na ženy, které je nosí. Díky své vášnivé barvě v nich prý probouzejí smyslnost a radost ze života. Z hlediska astrologie rubelity svědčí znamením Vah, Štíra a Ryb. Vhodné jsou jako dárek k 8. výročí svatby.

prstýnek s rubelitem v halo designu v bílém 14k zlatě - KLENOTA

Spinel: kámen mládí a energie

Tento drahokam se zajímavou červenou barvou byl v historii ve šperkařství poněkud přehlížen. Je to možná dáno tím, že byl gemology definován až v 16. století. Do té doby byl zaměňován za rubín, protože se mu vizuálně velmi podobá. Překrásné spinely zdobí také českou Svatováclavskou korunu. Typické je u spinelu červené zbarvení, ale můžeme se setkat i s kousky v kobaltově modré, purpurové či dokonce černé.

Spinel je přiřazen k měsíci srpnu, takže potěší například jako letní narozeninový dárek. Prospívá také lidem ve znamení Štíra a Střelce. U svého nositele prý podporuje vitalitu a ochraňuje ho.

náušnice s červeným spinelem - KLENOTA designová krabička - KLENOTA