Dokonalý tvar kruhu s nekonečnou řadou diamantů třpytících se na všechny strany, to je eternity prsten, dnes již ikonický model šperku. Uhrane vás nejen svou krásou, ale také symbolikou, která je s ním neodmyslitelně spjata.

Význam eternity prstenů

Eternity znamená věčnost. Z toho lze odvodit, jaké významy stojí za tímto okouzlujícím šperkem. Eternity prsteny vyjadřují věčnost, dokonalost, a především nekonečnou lásku. Ačkoli by se podle jejich názvu mohlo zdát, že tady diamantové eternity prsteny byly vždy, není tomu tak. Úplnou novinkou ale také nejsou. Jejich úspěšná cesta začala v 60. letech 20. století, kdy je známá klenotnická společnost De Beers představila jako ideální dárek od manžela pro svou ženu k nějakému kulatému výročí.

Díky své univerzálnosti tyto prsteny velmi rychle získaly na popularitě a dnes je pole jejich působnosti mnohem širší. Kromě toho, že zůstávají příhodným dárkem z lásky nebo k nějakému významnému milníku ve vztahu, staly se rovněž velmi luxusní variantou snubních prstenů. A nezřídka si je také kupují i ženy samy pro sebe jako svěží a moderní módní doplněk.

Luxusní diamantové šperky - KLENOTA Diamantové šperky pro nevěstu - KLENOTA

Trend snubních eternity prstenů

Eternity prsteny zcela právem patří aktuálně mezi nejpopulárnější snubní prsteny. Volba diamantového snubního prstenu ve stylu eternity sebou nese několik výhod. Když zkombinujeme tvar jednoduchého kroužku, tradičního symbolu nekonečné lásky, spolu s řadou diamantů, symbolika se tím ještě posílí. Diamanty jsou totiž tradičně spojované s láskou, čistotou, důvěrou a věrností. Eternity prsteny mají jednoduchý design a jsou velmi pohodlné i při každodenním nošení, přesto díky výraznému diamantovému třpytu působí nevšedně a neobyčejně. A v neposlední řadě si tento prsten výborně bude rozumět s diamantovým zásnubním prstenem, o čemž se můžete přesvědčit třeba v naší kategorii perfektně sladěných snubních a zásnubních sad.

Luxusní diamantové prstýnky z bílého zlata - KLENOTA luxusní prstýnky z bílého zlata s diamanty - KLENOTA

Rozmanité styly eternity prstenů

V první řadě rozlišme eternity prsten ve verzi plně osazené a poloviční. Tzv. half-eternity prsten zdobí diamanty jen na části obvodu oproti klasické verzi, kde jsou diamanty rozesety kolem dokola. U toho ale rozmanitost rozhodně nekončí. Dalo by se říct, že kolika způsoby lze diamanty uchytit v kovu, tolik existuje i druhů eternity prstenů. A mnoho z nich najdete i v nabídce našeho ateliéru KLENOTA. Pojďme se na ně podívat postupně.

Pavé eternity prsteny

Osazení typu pavé je aktuálně velmi populární. Umožňuje vytvořit šperk i z velmi drobných diamantů, které jsou usazené těsně vedle sebe a tvoří tak souvislou plochu. Pavé eternity prsteny se nádherně třpytí a dochází u nich k efektu, kdy se obroučka jeví  širší, než je průměr samotných diamantů.

Výroba ručních šperků KLENOTA Diamantové eternity prsteny z bílého zlata - KLENOTA

Eternity prsteny s osazením „cut down“

Tento typ eternity prstenu je na první pohled podobný předchozímu stylu pavé. Diamanty jsou zde zasazené do kovové obroučky, která je z boku vyřezaná tak, aby ukázala co nejvíc z každého kamene. Víc prostoru tak dostává hra světla na povrchu diamantu.

Eternity prsteny typu channel

Jedná se o velmi elegantní typ eternity prstenu. Diamanty jsou zde obklopeny z každé strany proužkem kovu. Téměř to vypadá, jako by byly vedle sebe jen volně položené. Za celým kouzlem stojí drážka po celém vnitřním obvodu kroužku, ve které jsou kameny uchyceny.

Diamantové prsteny eternity typu channel - KLENOTA Eternity diamantové prsteny - KLENOTA

Eternity prsteny osazené pomocí krapen

Usazení kamene do prstenu pomocí krapen můžeme vidět i u eternity prstenů. Každý diamant je umístěn bezpečně na svém místě pomocí krapen, které jsou vidět jak svrchu, tak z boku prstenu. U tohoto typu se diamanty jeví více oddělené a vyniká jejich kulatý tvar.

Zlaté prsteny s diamanty - KLENOTA

Eternity prsteny v provedení bezel

Bezel neboli lunetové osazení patří mezi nejbezpečnější uchycení, kdy je kámen kolem dokola obklopen kovovou obrubou. U eternity prstenů vzniká velmi zajímavý efekt na sebe navazujících kroužků.

Luxusní eternity prsteny s diamanty - KLENOTA Eternity diamantové prsteny - KLENOTA

Atypicky tvarované eternity prsteny

A protože kromě klasiky máme rádi také trendy a experimentování s novými formami, najdete u nás i celou řadu méně tradičních eternity prstenů. Jeden z nich je například prstýnek s nepravidelně položenými diamanty různých velikostí.

Diamantové prsteny z bílého zlata - KLENOTA