Už přišla ta nezapomenutelná chvíle, která končí kouzelným slůvkem „ano“? V krabičce se třpytí klenot, který je vyjádřením vaší lásky a znamením, že chcete zbytek života strávit spolu? Poradíme vám, na jaký prst ho navléknout. Také se dozvíte něco o historickém původu a významu darování zásnubního prstýnku a o tom, jak s ním můžete naložit po svatbě.

Kousek historie

Vznik tradice zásnubních prstýnků se datuje již do doby starověkých Egypťanů. Po ně a později i pro starověké Římany však ještě šlo o zvyk, který neměl příliš společného s dnešním romantickým pojetím zásnub a vstupu do manželství. Díky prstýnku bylo především zřejmé, že žena či dívka je již oficiálně přislíbena a někomu patří.

zásnubní prsten s diamantem v bílém 14k zlatě - KLENOTA Zásnubní prsten s lab grown diamantem - KLENOTA

Symbolika

Tvar kruhu má znamenat nekonečno a nesmírnou lásku. Dobře také vyjadřuje, jak je vše ve světě propojené a lidé jsou spojováni krásnou náhodou. Svůj důležitý význam má i otvor v prstenu, protože jde o jakousi „bránu“, kterou člověk vstupuje do něčeho nového, což se zasnoubením a následným sňatkem velmi úzce souvisí.

Jak se na zásnubní prsteny dostaly diamanty

V dávné minulosti byly prsteny pouhými kroužky vyrobenými z nepříliš odolných materiálů. Používaly se například různé traviny nebo vyřezané dřevo či kůže. Později se začaly uplatňovat i kovy jako železo, stříbro nebo zlato, vzhled se tedy přiblížil tomu, jak prstýnky známe dnes. V současnosti je nejpopulárnější volbou pro zásnubní prsten zlatý kroužek s jedním výrazným diamantem.

diamantový zásnubní prsten solitaire ve žlutém zlatě - KLENOTA

Poprvé diamantový zásnubní prsten dostala od svého snoubence arcivévody Maxmiliána Habsburského Marie Burgundská v roce 1477. Tento šperk si poté velmi oblíbila vyšší vrstva, a když se později v 19. století začala objevovat naleziště diamantů, postupně se zásnubní prsteny s diamantem vyskytovaly čím dál častěji. Silná pozice těchto prstenů pak byla ještě utvrzena po kampani společnosti De Beers z roku 1947, jejíž slogan zněl Diamonds Are Forever (diamanty jsou věčné/navždy).

Najděte ten pravý

Sto lidí, sto chutí – říká se. Proto je v dnešní době výběr zásnubních prstýnků opravdu široký. Milovníci tradic sahají po zlatu s diamantem, kdo hledá věčnou krásu v moderním pojetí, rozhlíží se třeba mezi prsteny ve stylu halo a vyberou si i minimalisté. V ateliéru KLENOTA vám také moc rádi pomůžeme navrhnout zásnubní prsten na zakázku, aby bez výhrad splňoval vše, co od něj očekáváte.

diamantový zásnubní prsten halo v bílém zlatě - KLENOTA halo zásnubní prsten ze žlutého zlata - KLENOTA

Na kterém prstě se tedy zásnubní prsten nosí?

I když se tradice mohou v různých částech světa lišit, obvykle se zásnubní prstýnek nosí na prsteníčku levé ruky. Římané v dávných dobách věřili, že od tohoto prstu vede tzv. žíla lásky až do srdce. Pokročilejší znalosti lidské anatomie nám už existenci této žíly sice vyvrátily, prstýnek si své místo však uchoval. Má totiž i své praktické odůvodnění – na prsteníčku šperk hezky vynikne, ale zároveň se nebude snadno opotřebovávat. Vydrží proto dlouho stejně krásný jako v den zásnub.

snubní prsteny české výroby - KLENOTA

Co se zásnubním prstenem po svatbě

Pokud se žena nechce nošení svého zásnubního prstenu vzdát ani po svatbě, nabízí se několik možností, jak s ním naložit:

Oblíbená varianta je nosit oba prstýnky na prsteníčku levé ruky společně. U této možnosti je při vybírání snubního prstenu dobré dopředu myslet na to, jak se k zásnubnímu bude hodit.

na jakou ruku patří zásnubní prsten - KLENOTA zásnubní a snubní prsten s diamanty - KLENOTA

Dál se zásnubní prsten může přesunout na jiný prst levé ruky, často se volí prostředníček. Pokud je vám sympatická tato možnost, zvažte také úpravu velikosti, aby prstýnek na jiném prstě dobře seděl.

originální diamantový zásnubní prsten - KLENOTA

Poslední možností je prsten nosit na prsteníčku pravé ruky a prsteníček levé ruky si vyhradit pouze na prsten snubní.

Žádost o ruku je začátkem něčeho nového. Zásnubní prstýnek na ruce se stává trvalou připomínkou této jedinečné chvíle. Přejeme vám, aby se váš vztah i nadále vyvíjel tím správným směrem a vstup do manželství jen utvrdil vaši oddanost jeden druhému.

zásnubní prsten s lab grown diamantem v oválném brusu - KLENOTA svatební den se šperky KLENOTA