Pánským snubním prstenům se obecně věnuje o něco méně pozornosti než těm dámským. Je to ale škoda, protože variant jejich designů je také velké množství a i páni tak mají rozhodně z čeho vybírat. Od dámských prstenů se úplně nejčastěji liší tím, že bývají jednodušší a mají širší obroučku. To ale nejsou jediné možnosti. Jak si mohou muži svůj prsten vyladit přesně podle svých představ se podíváme v tomto článku.

Jaký je nejlepší materiál?

Snubní prsten je šperk, který možná nesundáte ani doma nebo při volnočasových aktivitách. Jedny z nejdůležitějších vlastností, které je tedy nutné brát v potaz, jsou odolnost a trvanlivost. Ta je dána především použitým materiálem a kvalitním zpracováním. Mezi nejčastější typy kovů, používaných při výrobě klenotů, patří zlato a platina. Dnes se pomalu do módy dostávají i další méně tradiční kovy, jako například palladium, ale nejsou zdaleka tolik rozšířené a populární jako zmíněná dvojice. Setkat se můžete i se snubními prsteny ze stříbra. To je ovšem relativně měkké, a tak u něj snáze může docházet k opotřebení a deformitám při každodenním nošení. 

V ateliéru KLENOTA pracujeme se 14k zlatem, které má vynikající mechanické vlastnosti, ideální pro ruční výrobu šperků. Při srovnání s 18k zlatem vyniká větší tvrdostí, tolik se nepoškrábe, a navíc je cenově dostupnější. Zkrátka ideální šperk pro každodenní nošení. 

Snubní prsteny bílé zlato

Bílé zlato je mezi pánskými snubními prsteny momentálně stále nejžádanějším. Je neutrální, moderní, nadčasové a elegantní. 

SNUBNÍ SADY BÍLÉ ZLATO >

Snubní prsteny žluté zlato

Snubní prsten ze žlutého zlata je klasický a tradiční. Zároveň se v posledních letech znovu stává módním trendem, takže pokud se vám jeho výrazný a hřejivý tón líbí, je to pro vás určitě dobrá volba.

SNUBNÍ SADY ŽLUTÉ ZLATO >

Snubní prsteny růžové zlato

Růžové zlato je velmi oblíbené hlavně mezi ženami, ale bát se ho nemusí ani muži. Na ruce působí velmi decentně a jemně.

SNUBNÍ SADY RŮŽOVÉ ZLATO >


Jaký design snubního prstenu zvolit? 

U pánských snubních prstenů je kladen důraz na eleganci a jednoduchost. Pro muže je důležité, aby byl prsten univerzální, ladil k jejich způsobu oblékání i životnímu stylu. 

Klasické pánské snubní prsteny 

Hladký povrch, masivnější vzhled a jednoduchý design bez ozdob, to jsou hlavní charakteristiky klasických snubních prstenů. Mezi nesporné výhody tohoto typu prstenu patří nadčasovost. Nikdy nevyjde z módy a bude vždy aktuální. 

PROHLÉDNOUT PÁNSKÉ SNUBNÍ PRSTENY

Pánské snubní prsteny s drážkou 

Moderní detail na hladkém prstenu vytvoří jemná drážka po celém obvodu. Ta celý prsten zjemní a opticky zúží. Drážka může být také jednotícím prvkem dámského a pánského snubního prstenu. 

Luxusní pánské snubní prsteny s diamanty 

Pokud hledáte něco opravdu výjimečného, zvážit můžete pánský snubní prsten s diamanty. Ty mu dodávají okouzlující třpyt a luxusní vzhled, který se se jen tak neokouká.

Jakou povrchovou úpravu vybrat?

Žádný snubní prsten by nebyl kompletní bez povrchové úpravy. Ta mu dodá krásu a osobitost. V ateliéru KLENOTA pracujeme se čtyřmi typy povrchových úprav.

  • Vryp: Tento původní design z dílny KLENOTA vzniká jemnou ruční rytinou. Může vám evokovat neklidnou vodní hladinu nebo třeba kůru stromu. Nepravidelné zvrásnění dodává prstenu prvek nespoutanosti. Výhodou tohoto povrchu je jeho odolnost vůči poškrábaní a dlouhá životnost.
  • Stardust: Prsten s povrchovou úpravou Stardust neboli Diamond matt vyrábíme technikou hrubšího pískování. Jak napovídá samotný název, vyniká lehkým třpytem. 
  • Lesk: Povrch vyleštěný zcela dohladka na světle vykazuje téměř zrcadlový efekt. Lesklý povrch vypadá luxusně a je také příjemný na dotek. Pokud byste chtěli udržovat prsten stále jako nový, doporučujeme ho nechávat pravidelně přeleštit. Profesionální servis a péče v klenotnictví vám zajistí, že prsten nebude mít výrazné známky nošení a patiny.
  • Satin: Atraktivní matný vzhled dodává prstenu moderní metoda, která nese název pískování. Zub času se na takovém povrchu zapisuje pomaleji než u lesklého, ale zcela mu ušetřen není. Nošením se obrušuje a stává se hladším. I matný povrch lze v klenotnictví obnovit.

Podle čeho zvolit tvar neboli profil prstenu?

Snubní prsteny se dělí do dvou základních skupin podle tvaru obroučky v průřezu, kterému se říká profil. Vnější část prstenu, je buď zaoblená, nebo rovná a plochá.

Zaoblené okraje

Jedná se o velmi tradiční model snubního prstenu, který stále nevyšel z módy. Hladké okraje splynou s prstem a při nošení je tak člověk skoro necítí. Je proto vhodný pro muže, kteří dávají komfort na první místo. 

Hranaté okraje

Prsten s hranatými okraji poznáte ho tak, že vrchní i vnitřní část je plochá, bez zakřivení. Působí moderním dojmem s nádechem minimalismu. 

 

 


Jakou zvolit šířku snubního prstenu?

Pánské snubní prsteny zhotovujeme s různou šířkou obroučky. Bývá zvykem, že pro pánský prsten se volí širší obroučka než pro dámský. Důvod je především estetický. Na subtilnější ženské ruce vypadá užší prstýnek lépe. V naší nabídce naleznete pánské prsteny v několika šířkách od tří do pěti milimetrů.

Musí k sobě dámský a pánský prsten ladit?

Snubní prsteny můžete pořídit dohromady v sadě nebo každý zvlášť. Přizpůsobenou tomu máme i naši nabídku. V kategorii snubní sady jsme připravili dokonale sehrané ladící dvojice prstýnků v bílém, žlutém a růžovém zlatě. Pokud si však přejete vytvořit si vlastní kombinaci přesně podle svého vkusu, lze u nás prstýnky pořídit také samostatně.

Touží nevěsta po prstýnku z růžového zlata, ale ženich se chce držet osvědčeného stříbřitého tónu zlata bílého? Nevidíme v tom žádný problém. Není až tak zásadní, aby byly prstýnky na první pohled stejné. Mnohem důležitější je, abyste oba nosili svůj prstýnek s chutí každý den. Proto se zde nevyplatí dělat příliš velké kompromisy a není to ani nutné. Společnou linku lze vést i jiným způsobem, například rytinou na vnitřní straně prstenů.

ČTĚTE DÁL: JAK SLADIT ZÁSNUBNÍ PRSTEN SE SNUBNÍM

Proč někteří muži nenosí snubní prsten?

Někteří muži svůj snubní prsten místo nošení schovávají v krabičce. Ve většině případů je to proto, že nejsou na prsten zvyklí a mají pocit, že jim překáží při běžných aktivitách. Pravdou je, že muži, kteří nikdy předtím šperky nenosili, mohou vnímat snubní prsten jako rušivý element. Z tohoto hlediska je dobré zaměřit se při výběru na profil se zaoblenými hranami, který je velmi pohodlný. Důležité je také zvolit správnou velikost prstenu tak, aby pevně seděl na prstu a nesklouzával. Komfort zaručí také hladký povrch, ze kterého nic nevystupuje. 

Kolik by měl stát snubní prsten?

Cena pánského snubního prstenu ze 14k zlata se pohybuje přibližně mezi 10 až 15 tisíci korun, ale může vyšplhat až na 70 tisíc korun a více. Vše se odvíjí od množství použitého materiálu, stylu a složitosti designu, a také vsazených kamenů (diamantů nebo jiných drahokamů). Neexistuje žádná doporučená částka, kterou byste měli utratit za snubní prsteny. Vždy záleží na tom, kolik prostředků do nich chcete a můžete investovat. Pokud vnímáte snubní prsteny jako symbol a nejen pouze jako formalitu, vyplatí se nejít dolů s cenou na úkor kvality. Dobře zhotovené prsteny z odolného materiálu vám budou dělat radost dlouhé roky.

Kdo tradičně platí snubní prsteny? 

Svatební výdaje byly vždy tradičně rozděleny mezi rodiny nevěsty a ženicha. Snubní prsteny podle starých tradic platil sám ženich, který tím stvrzoval svůj závazek vůči nevěstě. Dnes je otázka svatebního rozpočtu řešena velmi individuálně podle preferencí a možností budoucích novomanželů. 

Jak správně vybrat velikost? 

Jestliže jste našli svého favorita, můžete přikročit k dalšímu kroku, a to je výběr velikosti. K tomuto tématu vám doporučujeme přečíst náš článek zaměřený na velikosti prstenů, ve kterém vám poradíme pár osvědčených metod.

V případě, že se netrefíte, nabízíme bezplatně první výměnu velikosti, a to do 60 dnů od zakoupení. U všech šperků KLENOTA poskytujeme doživotní základní servis v podobě čištění ultrazvukem nebo párou zdarma. Pokud stále s výběrem váháte, moc rádi s vámi vše probereme a zkonzultujeme, a to jak telefonicky, tak i osobně v našem ateliéru v centru Prahy.

ČTĚTE DÁL: VELIKOSTI A ÚPRAVY PRSTENŮ