Extrémně vzácné a nádherné. Takové jsou barevné diamanty vytvořené matkou přírodou a připravené zazářit v precizně vyrobeném šperku. Patří mezi to nejvzácnější na naší planetě a můžeme je považovat za „niche“ oblast na trhu s diamanty. Okouzlují nás především rozmanitou paletou barev, která zahrnuje snad všechny myslitelné odstíny.

Barevné diamanty ve špercích KLENOTA

Přírodní zářivě zbarvené diamanty jsou opravdovou vzácností – jsou nesmírně drahé, a to i u malých velikostí. Část vytěžených barevných diamantů má však světlou a nevýraznou barvu nebo na nich mohou být malé oděrky. Aby jejich krása vynikla naplno, můžeme jejich barvu zvýraznit nebo kameny vyplnit – takto upravené barevné diamanty označujeme jako „treated“ a nabízíme vám je také v ateliéru KLENOTA. Tyto kameny mají všechny žádané vlastnosti diamantů – krásný lesk, tvrdost a zářivé barvy. Oproti přírodním barevným diamantům jsou však cenově dostupnější.

V naší kolekci šperků KLENOTA s barevnými diamanty najdete jedinečné kousky, kterými potěšíte každou ženu. Jde o originální dárek, protože barevné diamanty jsou vzácné a jejich barva podtrhuje osobnost nositelky.

V ateliéru je vsazujeme do bílého, žlutého i růžového zlata. Výrobě každého šperku věnujeme velkou pozornost – a na jejich vzhledu je to znát. Pokud si nejste jistí s výběrem, zastavte se v našem ateliéru, kde vám poradí zkušený gemolog a naučí vás, jak o šperk pečovat.

náhrdelníky z bílého 14k zlata s diamanty - KLENOTA náhrdelník z bílého 14k zlata s modrým diamantem - KLENOTA

Historie barevných diamantů

První systém třídění diamantů podle barev sahá do 6. století v Indii a souvisel s kastami. Diamanty totiž sloužily jako symbol společenského postavení. Příslušníci nejvyšší kasty kněžích a Brahmánů měli povoleno nosit diamanty „nejbělejší z lastur, lotosu nebo skalního krystalu“, tedy bílé až bezbarvé. Majitelé půdy a válečníci mohli nosit diamanty „hnědé barvy oka zajíce“. Třetí kastě, která zahrnovala obchodníky, příslušel diamant, který se vyznačoval „pěkným odstínem okvětního lístku kadl“, tedy květiny žluté barvy. Nižším kastám byly určeny diamanty s „leskem vyhlazeného meče“, čili v šedé a černé barvě. Králové však mohli svobodně nosit diamanty všech barev. Dnes je systém hodnocení sice méně poetický, ale za to o dost sofistikovanější. I nepatrná odlišnost v tónu může znamenat obrovský rozdíl ve výsledné ceně kamene. Některé barevné diamanty se stihly zapsat do historie jako nejdražší drahokamy světa. Připomeňme třeba slavný modrý diamant zvaný Hope.

Všechny barvy duhy

Barevné diamanty jsou v přírodě opravdovou raritou. O tom svědčí i fakt, že tvoří pouze 0,1 % světové produkce diamantů. Proč tomu tak je, nám nejlépe osvětlí malý exkurz do světa chemie. Bezbarvý diamant je jediným drahým kamenem, který se skládá pouze z jednoho prvku, kterým je uhlík. Jeho atomy jsou spojené poměrně pevnými vazbami v pravidelné krystalové mřížce. Ta pravá alchymie ale začíná, když do hry vstoupí další chemické prvky anebo jiné faktory ovlivňující barvu. Diamanty potom hrají všemi barvami. Říká se jim Fancy colored diamonds nebo zkráceně Fancy diamonds.

prsteny ze žlutého 14k zlata s diamanty - KLENOTA

Kategorie a hodnocení barevných diamantů

U čirých diamantů je jakýkoliv náznak zabarvení na škodu. Platí, že s rostoucí intenzitou barvy klesá hodnota kamene. U barevných diamantů je to zpravidla opačně a tím nejdůležitějším hodnotícím kritériem je barva. Určujeme u ní 3 hlavní parametry, a to samotnou barvu (hlavní a případně i vedlejší), tón (světlost či tmavost), a sytost (intenzita hlavní barvy).

Barva

Celkem rozlišujeme 27 odstínů barevných diamantů (podle GIA je pouze několik barev primárních, ostatní odstíny vznikající jejich mísením). V popisu diamantu se dominantní barva uvádí vždy jako poslední.

Tón a sytost

Tón a sytost pak rozhodují o zařazení diamantu do jedné z těchto kategorií (od nejslabšího zbarvení po nejsilnější): Faint, Very Light, Light, Fancy Light, Fancy, Fancy Intense, Fancy Vivid, Fancy Dark, Fancy Deep. Čím je kámen sytější, tím získává na hodnotě. Značný rozdíl v intenzitě a tím pádem i v ceně najdeme například mezi stupni Fancy Light (světlá) a Fancy Vivid (zářivá). Ovšem k určení ceny diamantu nám tabulkové zařazení nestačí, rozhodující je nakonec celkový vzhled. Zajímavé je, že ne všechny barvy najdeme ve všech intenzitách. Nejvíce se cení sytě růžové a modré odstíny, které jsou těžko k dostání. Vzácné jsou i střední až tmavě zelené kameny se střední sytostí. Intenzita barvy se dá do jisté míry ovlivnit výškou diamantu. Pokud je brus vyšší, světlo může v kameni cestovat dále a ten se pak jeví jako sytější.

Modré diamanty

Barvu modrého diamantu ovlivňuje přítomnost atomů boru a dusíku ve struktuře kamene. Čím více boru obsahuje, tím je barva sytější. Diamanty pyšnící se modrou barvou jsou raritní a jejich cena už bude pravděpodobně jen růst, pokud se neobjeví nějaké nové ložisko. Nejvýznamnější důl ležící v Jižní Africe (Cullinan) již přesáhl bod maximální výtěžnosti, a tak produkce přírodních modrých diamantů nadále klesá.

psten z 14 zlata s modrým diamantem - KLENOTA modré diamanty - KLENOTA

Růžové diamanty

Diamanty v něžné růžové barvě trůní na pomyslné špičce diamantové pyramidy. Jsou totiž nejvzácnější a podobně jako modré diamanty je čeká pouze zhodnocování. Jejich největší naleziště je v Austrálii. Důl Argyle již oznámil ukončení těžby a předpokládá se, že se zavře v průběhu tohoto či příštího roku (2020–2021). Zvláštnost růžových diamantů spočívá v tom, že jejich barva není způsobená příměsí jiného prvku, ale deformací krystalové mřížky. V důsledku obrovských teplot a tlaků, které jsou pro vznik diamantů zásadní, došlo totiž k vytlačení uhlíků z jejich přirozeného místa.

   

Zelené diamanty

Zelené diamanty jsou velice zajímavou investicí, protože je vlastní málokdo. Jedná se o raritní a velmi tajemnou barvu. Jsou jedinečné i tím, že k jejich zbarvení došlo díky radioaktivnímu záření, které na diamant působilo po dobu mnoha milionů let. Během procesu ozařování se atomy uhlíku přemístily ze svého přirozeného místa. Diamant potom absorbuje a emituje světlo jiným způsobem a my ho vnímáme jako zelený. Čím déle je ozařován, tím intenzivněji zbarvený je. Nemusíme se však bát, zelené diamanty již radioaktivní nejsou. Další zajímavostí těchto diamantů je způsob ověřování jejich původu a pravosti. Je zvykem, že brusič nechává malý kousek kamene v surovém stavu. Jedině tak se dá spolehlivě určit, že je skutečně přírodní. Zelené diamanty mohou mít i několik sekundárních barev, nejžádanější je modrý odstín. Diamant s touto výslednou barvou se jeví jako azurový a je velmi vzácný.

Jeden z nejznámějších zelených diamantů je tzv. „Dresden green diamond“ o váze 41 karátů (8,2 g). Tento unikátní kousek je uložen jen kousek od Prahy, v jedné z nejbohatších pokladnic Evropy v Drážďanech.

prsteny ze 14k zlata se zeleným diamantem - KLENOTA zelené diamanty - KLENOTA

Žluté diamanty

Mezi fancy diamanty jsou ty se žlutou barvou považovány za celkem běžné a na rozdíl od jiných vzácných odstínů bývají také častěji vsazovány do šperků. Někdy se prodávají pod označením kanárské. Jejich zbarvení je způsobené přítomností dusíku. Čím více tohoto prvku ve struktuře mají, tím intenzivněji září. A pokud dosáhnou až do kategorie Fancy Intense nebo Fancy Vivid, jejich cena roste strmě vzhůru. Žluté diamanty nejsou tak stabilní komoditou jako jejich modří, růžoví a červení příbuzní. V dobách krize došlo totiž ke snížení jejich cen.

prsten ze 14k zlata se žlutým diamantem - KLENOTA žluté diamanty - KLENOTA

Oranžové diamanty

Barva oranžových diamantů nese název pure orange a GIA ho uznala jako samostatný odstín, přestože se jedná o kombinaci dvou primárních barev, a to žluté a růžové. Čistě oranžové diamanty bez vedlejších odstínů jsou poměrně vzácné a cení se téměř stejně jako červené. Obvyklejší jsou totiž spíše diamanty, u nichž jedna z barev převládá. Ty pak označujeme jako růžovo-oranžové či žluto-oranžové. Barvu oranžovým diamantům rovněž dodává příměs dusíku. Rozdíl je však ve způsobu uspořádání dusíkových atomů, které v tomto případě absorbují modré a žluté složky světla, díky čemuž diamanty získávají specifickou oranžovou barvu. Nejvyšší hodnotu mají odstíny Vivid a Deep.

Fialové a purpurové diamanty

Zvláštní kategorii tvoří diamanty fialové a purpurové, které vznikají kombinací primárních barev – modré a šedé u fialových diamantů, červené a růžové u purpurových. Čistě fialové diamanty se v přírodě vyskytují velmi vzácně a jsou vždy drobnější. Tuto barvu způsobuje přítomnost vodíku ve struktuře diamantu. Jak přesně ale k fialovému zbarvení dochází, to zatím nevíme. Většina těchto diamantů pochází z dolu Argyle, který se bude uzavírat. Dá se tedy očekávat, že jejich cena poroste. Purpurová barva je spíše barvou sekundární, proto jsou čistě purpurové diamanty velmi vzácné. A ještě cennější jsou purpurové diamanty s dominancí růžového odstínu, které většinou nepřesahují hmotnost 2 karátů. Brusiči pak mají za úkol ušetřit co nejvíce z diamantové suroviny, čímž vznikají netradiční a zajímavé brusy.

Černé diamanty

Černé diamanty neboli carbonado zde nemůžeme opomenout, ačkoli se od ostatních diamantů v mnohém liší. Nejprve našly uplatnění jako brusivo v průmyslové výrobě, postupem času však objevili jejich kouzlo i šperkaři. Označení „diamant“ v tomto případě může být trochu zavádějící. Carbonado je totiž směsí diamantu, grafitu a amorfního uhlíku. Právě obsah grafitu stojí za černým zbarvením. Obdivujeme na nich luxusní vzhled a kovový lesk. Na rozdíl od klasických diamantů nejsou nikdy průhledné.

prsten z 14k zlata s černým diamantem - KLENOTA černé diamanty - KLENOTA

Champagne diamanty

V nabídce ateliéru KLENOTA mají své místo i šperky s diamanty v barvě champagne. Tyto něžné a elegantní kameny jsou vlastně hnědé diamanty se žlutým nebo oranžovým odstínem. Jejich zbarvení můžeme připsat dusíku. Čím více ho diamant obsahuje, tím je barva sytější. Hnědé diamanty mohou být jemně tónované až velmi sytě hnědé. Některé stupně intenzity našly i svůj vlastní název, jako je cognac diamond nebo chocolate diamond. Poslední označení je vedené pod ochrannou známkou společnosti Le Vian. Hnědé diamanty jsou obvykle méně vzácné, a tedy i levnější než diamanty bezbarvé. Vše se ale odvíjí od tónu barvy, velikosti, kvality brusu a dalších faktorů. Produkce Champagne diamantů pochází ze Sibiře, Afriky i z australského dolu Argyle.

prsten z 14k zlata s champagne diamantem - KLENOTA champagne diamanty - KLENOTA

Proč si pořídit šperk s barevným diamantem?

Milujete barvy, ale nechcete se vzdát trvanlivosti a odolnosti, kterou vyniká pouze diamant? Pak můžete kouzlu barevných diamantů snadno podlehnout. Čirý diamant je sice naprostá klasika, která nestárne, ale pokud toužíte po něčem opravdu unikátním, přikloňte se spíše k tomu barevnému. Mezi velkým množstvím odstínů určitě najdete ten váš, který bude souznít s vaší osobností. Jako bonus můžete brát skutečnost, že jejich koupi lze vnímat i jako zajímavou investici do budoucna.

Barevné diamanty získávají na popularitě i v kategorii zásnubních prstenů. Pro tuto příležitost je jako stvořená kombinace krémového champagne diamantu a růžového zlata. Takový šperk působí jemně a dokáže dokonale splynout se svou nositelkou. Romanticky laděné ženy nadchne zlatý prsten s růžovým diamantem v kulatém brusu.

prsteny z 14k zlata s champagne diamanty - KLENOTA

Šperky s fancy diamanty využijete i pro každodenní nošení. Sluší jim jednoduchý design, který nechá naplno vyniknout jejich krásu. Takovým šperkem jsou třeba zlaté náušnice pecky se zelenými diamanty. Výborně také vypadá kombinace barevných a čirých diamantů. Důkazem je třeba tento diamantový prsten z bílého zlata.

Pro vyznavačky minimalistického stylu budou ideální volbou šperky s černými diamanty, které i přes velkou dávku elegance působí lehce extravagantně. Zlatý prsten s černými diamanty ve stylu pavé ocení ženy s vytříbeným vkusem.