Když se řekne slovo punc, většina lidí si pod ním nejspíš představí malou nenápadnou značku, která se razí na drahé kovy. Když ale dojde na koupi klenotu, představuje punc pro zákazníka důležitou informaci o pravosti, původu a ryzosti šperku. U prstenů je vyražen zpravidla na jejich vnitřní straně, u náušnic na dříku a u řetízků na zapínání. 

V zásadě rozlišujeme 3 druhy značek, které se objevují na špercích, a to státní punc, dále ryzostní a identifikační značky. Ne vždy musí být na šperku přítomné všechny tři. V České republice platí Úmluva o kontrole a označování předmětů z drahých kovů, která jasně specifikuje pravidla pro výrobce a dodavatele šperků.

Zásnubní a snubní prsten s diamanty růžové zlato KLENOTA

Jednotlivá označení ryzosti

Zlaté šperky

  • 585/1000 – 14karátové žluté zlato (585 dílů ryzího zlata a 415 dílů ostatních kovů);
  • 750/1000 – 18karátové zlato (750 dílů zlata a 250 dílů ostatních kovů);
  • 999/1000 – 24karátové zlato, neboli ryzí zlato (neobsahuje žádné příměsi). Z ryzího zlata se šperky zpravidla nevyrábějí, protože toto zlato je příliš měkké a u šperku by velmi rychle došlo k jeho opotřebení nebo k poškození.

Stříbrné šperky

  • 925/1000 - nejčastěji značeno jako 925.

Puncovní symboly pro ryzosti

Druhy punců

  • státní punc (puncovní značky, garantováno státem);
  • ryzostní punc (číslo určující poměr/ryzost kovu);
  • výrobní punc (značka výrobce, který produkt vyrobil).

Státní punc

Funkci nezávislé kontroly plní státní punc, který pomocí obrázkového symbolu označuje druh kovu, ze kterého je šperk vyroben, jeho ryzost a také přibližné stáří šperku. Symboly punců se totiž v čase vyvíjí, a tak na šperku po vaší babičce najdete jiný punc než na šperku novém. Ze současných punců lze vyčíst i to, na jakém pracovišti byl punc vyražen. Punc na šperk razí státní puncovní úřad a je povinný pro všechny zlaté šperky, u kterých váha čistého zlata převyšuje 0,52 g, a také stříbrné šperky s váhou nad 3,49 g.

Punc zlatý prsten KLENOTA

Toto jsou nejčastější druhy českých punců, se kterými se můžete setkat:

Identifikační značky

Původ šperku prozrazují tzv. identifikační značky. Ty mohou být dvojího druhu. Každý zlatník nebo firma, která šperky vyrábí a je registrovaná na puncovním úřadě, má svou unikátní podobu značky, které se říká výrobní. Pokud se jedná o subjekt, který dané šperky dováží nebo kupuje z ciziny a následně v Česku prodává, tak ani ten se puncovní povinnosti nevyhne. Puncovní úřad mu přidělí odpovědnostní neboli dovozovou značku. Označení každého klenotu, který jde do prodeje, je pak povinností každého vlastníka těchto identifikačních značek. Na stránkách Puncovního úřadu můžete najít jejich úplný seznam. Šperky KLENOTA nesou výrobní značku v podobě patkových písmen KLE v oválu:

Ryzostní značky

Třetím typem označení je ryzostní značka, která má podobu třímístného číselného kódu. Slouží k rychlé orientaci o druhu a ryzosti kovu, ze kterého je šperk vyroben. U zlatých šperků se nejčastěji setkáte s kódem 585, případně 585/1000, který označuje 14 karátové zlato. Tato kombinace čísel není náhodná, jak by se na první pohled mohlo zdát. Množství drahého kovu se uvádí v tisícinách a ve slitině je 585/1000 zlata. Převedeno na procenta je to 58,5% zlata ve slitině. U 18 karátového zlata se používá kód 750/1000, který zároveň vypovídá o tom, že použitý kov obsahuje 75 % zlata.

Současné stříbrné šperky zpravidla nesou punc 925/1000, který říká, že se jedná o tzv. sterlingové stříbro. Ryzího stříbra obsahuje 92,5 % a teprve v kombinaci s jiným druhem kovu, nejčastěji s mědí, se stává pevnější a odolnější. Označení nižší ryzosti, jako třeba 800/1000 můžeme najít na starších špercích nebo na užitných předmětech.

výroba ateliér KLENOTA

Zatímco na některých špercích opravdu najdete všechny tři druhy značek, není to nutná podmínka. Pokud je na šperk vyražen státní punc, nemusí být již značen ryzostním, jelikož informace o ryzosti je ve státním puncu obsažena. Naopak některé šperky vzhledem ke své nižší hmotnosti nepodléhají povinnosti státního puncování. V tomto případě však musí být přítomna alespoň ryzostní značka.

Jsme registrovaný prodejce u Puncovního Úřadu

Klenotnictví KLENOTA uzavřelo již 24. srpna 2008 s puncovním úřadem dohodu o umožnění kontrolních nákupů při internetovém obchodování. Na základě této dohody je klenotnictví KLENOTA /KLENOTA s.r.o./ uváděno na seznamu signatářů dohody, které puncovní úřad zveřejňuje na svých webových stránkách a pravidelně kontroluje dodržování jejich předpisů a zákonných požadavků, tj. zajišťuje úroveň kvality prodejců.

Registrovaný obchod puncovním úřadem