Zlato nás přitahuje svým leskem, zářivou barvou a nadčasovostí, díky které se ze šperků můžeme radovat dlouhé roky. Zároveň ale ve své ryzí podobě patří mezi nejpoddajnější kovy vůbec. Je dokonce tak měkké, že byste mohli minci z čistého zlata ohnout vlastníma rukama. Právě z tohoto důvodu se čisté zlato ve šperkařství používá jen příležitostně.

Pokud vybíráte zlatý šperk, nejčastěji se setkáte s jeho 14karátovou a 18karátovou variantou. V ateliéru KLENOTA pracujeme se 14karátovým zlatem, které má vynikající mechanické vlastnosti, ideální pro ruční výrobu šperků. Při srovnání s 18karátovým zlatem vyniká větší tvrdostí, tolik se nepoškrábe, a navíc je cenově dostupnější. Zkrátka ideální šperk pro každodenní nošení

Co je ryzí zlato?

Zlato je chemický prvek vyskytující se v přírodě v různých formách, jakými jsou třeba plíšek, drátek, valounek nebo tzv. šupinka. Vyniká sytou kovově žlutou barvou a také je docela těžké. Jeho výjimečnost tkví ve vysoké odolnosti vůči korozi, působení kyselin a louhů a dalším vlivům prostředí. Naopak jeho nedostatkem je relativní měkkost. Díky tomu si také dříve sportovci mohli ověřit kousnutím do medaile její pravost. Pokud na ní zůstaly viditelné otisky zubů, byla z čistého zlata. Pro výrobu šperků se však ryzí zlato téměř vůbec nevyužívá. Šperky by se zdeformovaly a nedaly by se dobře vyleštit. Řešením je legování čili míchání zlata s dalšími kovy. Je to proces, při kterém se taveniny zlata a dalších kovů spojí za specifických podmínek a v přesně daném poměru.

V českém šperkařství se nejvíce využívá 14k zlato, které nese označení 585/1000. To znamená, že obsahuje 58,5 % ryzího zlata a 41,5 % ostatních kovů. Obdobně 18k zlato s označením 750/1000 obsahuje 75 % zlata a 25 % příměsí. V zahraničí se běžně prodávají i šperky s nižší ryzostí, se kterou se můžete setkat i u některých českých starožitných šperků.

Příměsi ve slitině dávají vzniknout nekonečně mnoha jemným, ale i poměrně netradičním a výrazným odstínům. Výjimkou není ani zlato zelené, fialové či hnědé. Klasické barvy zůstávají ovšem stále pouze tři, a to žlutá, růžová a bílá.

14k zlato slitina 14k zlata

Žluté zlato

Pokud vlastníte více šperků ze žlutého zlata, které mají různé stáří a původ, je také dost možné, že se budou lehce lišit v barevném odstínu. Slitina žlutého zlata totiž obsahuje ještě stříbro a měď a jejich poměr v různých slitinách může kolísat. Obsah mědi dělá slitinu tvrdší, křehčí a zbarvenou více do červena, stříbro naopak slitinu zesvětluje. Ryzí zlato je oproti slitinám výrazně sytě žluté až žluto-oranžové.

žluté zlato v ryzí podobě

Růžové a červené zlato

Růžové zlato obsahuje stejné kovy jako žlutá slitina, ovšem zde se jejich poměr překlápí výrazně ve prospěch mědi, která zlatu propůjčuje moderní a něžný vzhled. Měď zároveň zvyšuje tvrdost slitiny, díky čemuž je růžové zlato odolnější než žluté nebo bílé. Růžové zlato je někdy také nazýváno přízviskem ruské, protože bylo v Rusku na počátku 19. století velmi oblíbené.

Setkat se můžete i s označením červené zlato, které má oproti růžovému ještě vyšší obsah mědi. Rozdíl v odstínu je často jen drobný, proto se občas stává, že prodejci tyto dvě slitiny zaměňují. Kvalita je u obou odstínů stejná, takže pro zákazníka je podstatné pouze to, jestli se mu daný odstín zamlouvá.

Bílé zlato

Alchymie bílého zlata je poněkud složitější, a s pomyslným trojúhelníkem zlato-stříbro-měď si zde nevystačíme. Je totiž nutné přidat ještě prvek, který překryje výrazně žlutou barvu zlata. Nejběžnějšími slitinami jsou zlato-palladium-stříbro nebo zlato-nikl-měď-zinek. Slitiny s niklem vynikají tvrdostí a jsou proto vhodné pro výrobu prstenů. Variantě s palladiem se říká šedé zlato. Tato slitina je dražší a také měkčí. Každý použitý prvek má vliv na vlastnosti slitiny a rovněž i na její cenu.

O bílém zlatu možná ještě nevíte, že jeho přirozená barva se pohybuje od světlounce žluté, přes nahnědlou, šedou, až po jemně růžovou. Žádoucího chladného stříbřitého tónu se docílí až povrchovou vrstvou bílého rhodia, kterým se hotový šperk na závěr pokovuje. Tímto procesem prochází i šperky z bílého zlata v našem ateliéru KLENOTA. Rhodium má kromě estetické i ochrannou funkci. Díky němu je šperk odolnější vůči poškrábání, jeho povrch vydrží déle jako nový. Myslíme ovšem i na to, že se někomu může původní odstín bílého zlata zamlouvat. Pokud byste měli zájem o nerhodiovaný šperk, můžete vaše přání uvést do objednávky.

nerhodiovaný zlatý prsten z bílého zlata - KLENOTA nerhodiované zlaté šperky - KLENOTA

Zlato a nové objevy

Nejen kreativní duše designéra, ale i věda se mnohdy postará o nový vítr v klenotnickém řemesle. Neustále se experimentuje i s materiály, ze kterých se šperky vyrábějí. A ani takový tradiční kov, jakým je zlato, není výjimkou. Právě zkoušení různých kombinací v jeho slitinách může vést k zajímavým výsledkům. Jedním z nich je slitina zvaná spanogold se složením zlato-měď-hliník patentovaná firmou MINTEK. Počátkem 90. let 20. století ji objevili vědci v Jihoafrické republice. Podle množství hliníku a mědi má růžovou nebo žlutou barvu. V závislosti na teplotě prochází fázovou transformací, kdy mění svou krystalickou strukturu. Proces této přeměny je vratný a přechod mezi jednotlivými fázemi se projevuje změnou povrchového reliéfu. Tomuto efektu říkáme tvarová paměť. Vznikají tak malé plošky, které jsou zdánlivě neuspořádané a krásně se třpytí.

Vyplatí se pořídit pozlacený šperk?

Levnější alternativu ke šperkům z pravého zlata můžeme najít v pozlacených špercích. Ty nejsou vyrobené ze slitiny zlata, nýbrž z dostupnějšího kovu, a lákavou barvu získávají až nanesením tenké vrstvy zlata na povrch kovu. Zprvu může takový šperk vypadat stejně jako ten zlatý, ale bohužel jeho krása je pomíjivá. Povrchové úpravy nejsou trvalé, po čase se vrstva zlata opotřebuje a začne prosvítat základní kov. Navrácení do původního stavu pak není snadné, protože většina klenotnictví službu opětovného pozlacení šperku nenabízí. U šperků ze zahraničí můžete také narazit na bílé zlato, které vzniklo obarvením žlutého zlata vrstvou rhodia. Podle pravidel by se to však nemělo dít a jako bílé zlato by se měla označovat pouze bílá slitina.

V ateliéru KLENOTA naši zlatníci ručně zpracovávají nadčasové šperky z krásného, kvalitního a odolného 14k zlata. U většiny šperku si můžete zvolit i barvu kovu, kterou stačí uvést v objednávce.

nabídka prstýnků ze 14k zlata - KLENOTA