Kupujete-li náušnice, jedním z důležitých faktorů ovlivňujících váš výběr může být i typ jejich zapínání. Někdo upřednostňuje bezpečnost a odolnost, pro někoho je nejzásadnější vzhled. Každý typ náušnic i jejich zapínání má své charakteristiky. Abyste si mohli svůj výběr náležitě promyslet, připravili jsme pro vás přehledný průvodce.

V některých případech je typ zapínání přímo závislý na designu náušnice, jindy se dá vybírat z několika typů. Náušnice pecky dodáváme se zapínáním jak na puzetu, tak i na šroubek. Visací náušnice doplňujeme převážně zapínáním na patent, popř. ruský patent. Pro děti jsou v našem sortimentu připraveny náušnice s brizurou i na šroubek.

Zlaté náušnice kruhy s perlou - KLENOTA

Puzeta

U náušnic ve formě pecek se nejčastěji používá zapínání na puzetu, kdy se hladká tyčinka provlékne uchem a následně se na ni nasune puzeta, která může být dále zajištěna silikonovou koncovkou. Tento druh zapínání doporučujeme tehdy, když náušnice často odkládáte, protože je nejrychlejší na manipulaci.

Zlaté náušnice pecky kuličky - KLENOTA

DOPORUČENÍ: Pokud se jedná o perlové pecky, nedoporučujeme náušnice vyndavat tahem za perlu, protože by se mohla časem uvolnit. Lepší je chytit náušnici těsně u ucha, kde je tzv. poklička, na které perla drží.

Zapínání náušnic, typ puzeta - KLENOTA

Šroubek

U pecek můžete zvolit také zapínání na šroubek, kdy je tyčinka náušnice opatřena závitem. Jedná se o bezpečný způsob zapínání. Pokud si ale náušnice sundáváte každý den, je vhodnější dát přednost puzetě.

Zapínání náušnic, typ šroubek - KLENOTA

Klasický závěs – dámský patent

Jde o velmi populární způsob zapínání náušnic. Závěs je opatřen klapkou, která náušnici uzavře, a tím zabrání otevření a případné ztrátě.

Zapínání náušnic, typ dámský patent - KLENOTA

Ruský patent

Ruský patent se často označuje také jako řecký či francouzský patent. Zapínání se podobá dámskému patentu. Celá část zapínání náušnice je ale schovaná v uchu či na zadní straně. Ruský patent je ideální volbou u náušnic, kde by viditelné zapínání působilo rušivým dojmem.

DOPORUČENÍ: Při otevírání tohoto typu náušnic nedoporučujeme používat sílu. Správně nastavené zapínání jde otevřít velmi lehce, samo se ale neotevře. Můžete se o tom přesvědčit tak, že si několikrát náušnici zkusíte otevřít a zavřít v ruce před nasazením do ucha. Sundávání náušnice z ucha pak zvládnete bezpečně i poslepu.

Zapínání náušnic, typ ruský patent - KLENOTA

Africký háček

Africký háček představuje běžné provedení, kdy jsou náušnice opatřené háčkem, který se jen prostrčí dírkou v uchu. Toto zapínání můžete také zajistit silikonovou koncovkou, která poslouží jako zábrana proti náhodnému vyvléknutí a případné ztrátě. Zapínání se těší velké popularitě díky své jednoduchosti a minimalistickému provedení.

Zapínání náušnic, typ africký háček - KLENOTA

DOPORUČENÍ: Africký háček doporučujeme v případě, že náušnice často odkládáte a nenosíte je například na sportovní aktivity.

Zapínání náušnic, typ africký háček atypický - KLENOTA

Brizura

Brizura neboli dětské zapínání se používá zejména u náušnic pro malé slečny od miminek až do školního věku. Nicméně díky různým velikostem se dá použít i u dámských náušnic, a to pro menší a jemnější boltec ucha. Brizura se zapíná zepředu zasunutím konce háčku opatrně do očka tak, aby nedošlo k jeho zkřivení. V případě, že vybíráte náušnice pro malé děti, rozhodně doporučujeme tento typ zapínání.

Zapínání náušnic, typ brizura - KLENOTA

DOPORUČENÍ: Manipulace s tímto typem zapínání je poněkud obtížnější a vyžaduje určitou zručnost a opatrnost. Při nevhodném zacházení může poměrně snadno dojít k deformaci háčku, který se pro obnovení funkce zapínání musí vrátit do původního tvaru.

Dětské náušnice kytičky z růžového zlata, zapínání brizura - KLENOTA

Zapínání pro kruhy

U tohoto typu zapínání se zúžená strana náušnice provlékne dírkou v uchu a vsune se do protilehlé strany kruhu či malého očka. V tomto případě je důležité zapínat náušnice opatrně, aby nedošlo k jejich deformaci přílišným roztažením. Někdy použitý drátek zapadá do vidlicového tvaru na druhém konci náušnice.

Pokud jsou kruhy složeny ze dvou částí, prostrčí se uchem drátek, který je na předním dílu, a zadní díl se pouze přiklapne. Dojde tak k zaklapnutí drátku do žlábku zadního dílu a náušnice jsou bezpečně uzavřeny. U kruhů je malá pravděpodobnost otevření zapínání a jejich ztráty.

Zapínání náušnic, typ kruhy - KLENOTA

Další typy zapínání

Představili jsme si základní typy zapínání náušnic, se kterými se setkáte nejčastěji. Všechny náušnice KLENOTA navrhujeme a vytváříme za použití těchto sedmi druhů. Existují samozřejmě i další způsoby zapínání, využívají se ale velmi zřídka. Za zmínku stojí zejména klasická klipsa a anglický šroubek, díky kterým mohou nosit náušnice i ženy, které nemají propíchnuté uši. Klenotnická klipsa se podobá té klasické, ale používá se u propíchnutých ušních lalůčků.

Náušnice z růžového zlata s perlou a diamantem - KLENOTA