O sbírce krásných šperků sní každá žena. V ateliéru KLENOTA věříme, že i ty nejvzácnější šperky by se měly využívat a neměly by být jen někde uložené. Právě vhodný způsob ukládání je ale zásadní pro to, aby si klenoty uchovaly svou krásu. V tomto článku se dozvíte praktické tipy, jak šperky skladovat ve chvílích, kdy vás zrovna nezdobí.

Základní podmínky pro správné skladování

Nejdůležitější, co šperky při skladování potřebují, je sucho, pokojová teplota a místo mimo přímý sluneční svit. Podstatné je také skladovat je odděleně, aby se nemohly poškrábat. Cokoli s hrubými povrchy, ostrými hranami nebo spárami proto není nejvhodnější. Dobrou volbou budou šperkovnice s úložnými prostory pokrytými látkou, která klenoty chrání.

Jedním z doporučení je také sundat si šperky na noc. Kromě toho, že se šperky mohou zachytit a tím pádem poškodit, mohou také narušit vaše noční oblečení. Zejména pokud máte rádi jemné materiály, jako jsou noční košilky a pyžama, je vhodné dávat na šperky pozor.

zlaté přívěsky klíček a zámek v růžovém zlatě - KLENOTA

Na co dávat pozor s konkrétními materiály

Zlato

Při skladování zlatých šperků mějte na paměti, že jde o poměrně měkký materiál. Měl by být uložen ideálně na měkčím, hladkém povrchu a šperky by se neměly navzájem dotýkat. Dávejte také pozor na tvrdé drahé kameny, které od sebe oddělte tak, aby se povrch nemohl poškrábat.

Platina

Zejména u šperků z platiny je především nutné dodržet pravidlo odděleného uložení. Vyvarujte se také kontaktu s jakýmikoli ostrými předměty v blízkosti.

zlaté náhrdelníky s klíčkem a zámkem - KLENOTA

Stříbro

Tma a sucho jsou obzvlášť důležité pro stříbrné šperky, předejdete tak riziku koroze. Každý z nich ideálně zabalte jednotlivě do hedvábného papíru a teprve potom uložte do šperkovnice nebo krabičky.

Drahokamy

U šperků s drahými kameny doporučujeme skladovat je tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Různé kameny mají sice různé vlastnosti, ale zcela jistě jim prospívá vyhnout se slunečnímu záření a vysokým teplotám. Pozor je třeba dát i na kontakt s chemikáliemi, které by mohly narušit strukturu nebo změnit barvu kamene.

Perly

Pravděpodobně nejchoulostivější ze šperkařských materiálů jsou právě perly. Šperky s perlami tak vyžadují krabičku nebo přihrádku určenou výhradně pro ně. Určitě neprohloupíte, když každý kus uložíte zvlášť v měkkém ochranné obalu. Nejsou pro ně vhodné úplně neprodyšné krabičky a potřebují vláhu.

Uložení podle druhu šperku

Každý typ šperku si zaslouží své speciální místo a alespoň jednu šperkovnici by měla vlastnit každá majitelka šperků. Bohatou nabídku úložných krabiček s vypolstrovanými přihrádkami, organizéry do šuplíku či stojany na pověšení nabízí například Bonami

Každý kousek by měl být pevně uložen, obzvlášť to platí pro prstýnky s diamanty a další diamantové šperky. Tento tvrdý drahokam by totiž mohl způsobit poškrábání dalších klenotů v jeho těsné blízkosti. 

Náhrdelníky a náramky vždy ukládejte tak, aby se nezamotaly. Páry náušnic se snažte udržet u sebe. To poslední, co chcete dělat na poslední chvíli před nějakou významnou událostí, je hledat druhou stejnou náušnici. Dohlédněte také na to, aby se nemohlo poškodit zapínání. Prsteny prakticky uložíte, když je vložíte do řady ve vypolstrované přihrádce.

skladování zlatých šperků s diamanty - KLENOTA

Extra tipy

Pokud chcete dopřát šperkům něco navíc, můžete do šperkovnic či organizérů umístit speciální pásky. Tyto takzvané anti-tarnish strips mají zabraňovat ztrátě lesku. Klenoty také můžete zvlášť uzavřít v sáčcích se stejnou vlastností. Jestli máte ve své sbírce i nějaké velmi hodnotné kousky, nafoťte je a obrázky si uložte. Mohly by se hodit, kdyby bylo potřeba nahlásit o nich informace policii či pojišťovně.

Udržet si mezi šperky pořádek je někdy náročné. Právě proto jsme dali dohromady tato doporučení, která vám s tím pomohou. Když se jimi budete řídit, vaše šperky zůstanou v pořádku a budou vám i vaší rodině přinášet radost po mnoho generací.