V obchodech se často setkáme se záplavou zlatých či stříbrných šperků, které září díky čirým i různě barevným kamínkům označovaným jako zirkony. Ve většině případů se však jedná o kubickou zirkonii. V praxi se tyto dva kameny s podobně znějícím názvem zaměňují, ale ve skutečnosti se jedná o dva různé kameny, které mají odlišný původ, složení i hodnotu.

Zirkon: nejstarší drahokam na Zemi

Možná to pro někoho bude znít překvapivě, ale nejstarším minerálem na Zemi je právě zirkon, chemickým složením křemičitan zirkonia (ZrSiO4). První vzorek byl nalezen v Austrálii a jeho stáří se odhaduje na 4,4 miliardy let. Ve šperkařství se těšil značné obliby ve 20. letech minulého století. Barevná škála odstínů, ve kterých se zirkon v přírodě vyskytuje, je opravdu pestrá. Nejobvyklejší jsou žluté, červené a hnědé tóny, vzácněji se setkáme s bezbarvou a modrou variantou. Čirý zirkon se díky vysoké brilanci podobá diamantu, na rozdíl od něj se ale vyznačuje dvojlomem a tvrdostí 7,5 na Mohsově stupnici (oproti 10 u diamantu).

Kubická zirkonie: nejzdařilejší napodobenina diamantu

Po mnoho staletí se vědci snažili vytvořit co možná nejvěrnější náhražku diamantu. Jakmile byl v 70. letech minulého století objeven proces výroby kubické zirkonie, rozšířila se produkce zirkonie do celého světa a stala se nejběžněji používanou imitací diamantu. Na trhu se ujala zkratka CZ (cubic zirconia), a kromě bezbarvé varianty může mít snad kteroukoli barvu si dokážete představit. Přestože má kubická zirkonie o něco méně brilance a naopak více „ohně“ (barevného jiskření) než diamant, na první pohled je od něj nerozeznatelná. Pokud byste však kupovali šperk a rozhodovali se mezi diamantem a kubickou zirkonií, je dobré vědět, že zirkonie má menší trvanlivost. Po nějaké době nošení zirkonie ztrácí svůj lesk, zatímco diamant stále září jako nový. Je to dáno tím, že zirkonie je se svými 8,5 stupni měkčí než diamant.

Diamant vs zirkon - KLENOTA

*diamant vlevo, zirkonie vpravo

Zirkon vs. zirkonie

Přestože přírodní zirkon může být považován za alternativu diamantu, je to osobitý drahokam, který má mnohonásobně vyšší cenu než kubická zirkonie. Dá se říct, že přírodní zirkon ve špercích dnes není tak častý úkaz. Pokud obchodník uvádí, že je šperk osazen zirkony, jedná se mnohdy právě o kubickou zirkonii. Nezbývá než doporučit, abyste se při koupi šperků obraceli na prodejce, kterým důvěřujete, a kteří vám podají správné a nijak zavádějící informace.