Rubín, kámen lidstvu známý po tisíciletí. Jeho jméno je odvozeno od latinského rubeus – červený. Tato barva je pro lidstvo symbolem vášně a touhy, ale také temperamentu a agrese. Červená bývá rovněž spojována s láskou. Korundy jsou odpradávna vnímány jako velmi silné nerosty, vhodné pro vůdčí a charismatické typy lidí.

Rubín v historii, v tradicích a legendách

Rubín má velmi dlouhou historii. V Bibli je zmíněn dokonce čtyřikrát. Bůh prý stvořil 12 kamenů a nejcennějším z nich byl právě rubín. Hinduisté zase nazývali rubíny ratnaraj, což znamená král vzácných drahokamů. V dávných dobách se věřilo, že pokud rubín vložíte do vody, díky svému vnitřnímu ohni ji dokáže přivést k varu. Pokud se vám o rubínech zdá, znamená to prý velký úspěch v podnikání.

HALO prsten s rubínem a diamanty v bílém zlatě - KLENOTA

Díky své barvě je v léčitelských kruzích přiřazován k oběhové soustavě. Údajně posiluje srdce, krevní oběh a má prý schopnost zmírňovat zrakové potíže. Nejblíže má k lidem narozeným ve znamení štíra, lva či berana. Pomáhá jim žít život v míru a v dobrých vztazích s ostatními. Dokonce chrání jejich obydlí a pozemky před požárem a přírodními živly, pokud se jím dotknou svého domu ze všech čtyř světových stran. Pokud je poblíž nebezpečí, které majitele kamene ohrožuje, rubín dle legendy ztmavne. Svou původní barvu opět získá, když nebezpečí pomine. Rubíny také mají mít schopnost měnit negativní energii v pozitivní.

Rubínový náhrdelník kytička s diamanty - KLENOTA

Po 40letém soužití v manželství se slaví tzv. rubínová svatba. Manželé už jsou si totiž po takové době blízcí jako dvě kapky krve. Jaký jiný šperk se pro tuto událost hodí více než právě ten s rubínem?

Rubín a jeho vlastnosti

Stejně jako jeho modrý sourozenec safír patří rubín do rodiny korundů. Na tvrdostní stupnici ho tedy najdeme hned za nejtvrdším diamantem. Chemicky se jedná o oxid hlinitý a barevnost mu dodávají různé příměsi. V případě rubínu se jedná o chrom. Drahokam tedy najdeme v odstínech růžové až červené. Jelikož jsou se safírem velice blízcí příbuzní, vědci se stále přou, zda růžový korund řadit mezi světlé rubíny či růžové safíry (v nabídce šperků KLENOTA se setkáte s označením růžový safír).

Zlatý prsten s rubínem a diamanty - KLENOTA

Rubíny se vyznačují skelným leskem, bílým vrypem, dobrou tepelnou vodivostí a v přírodě je najdeme jako šesterečné hranoly (krystalizují v šesterečné soustavě). Nejčastěji se vyskytují v pegmatitových horninách, rule, mramoru či vulkanických horninách. Poškodí je fluorovodík nebo horká kyselina fosforečná a sírová.

HALO prsten s rubínem a diamanty v bílém zlatě - KLENOTA

V jakých špercích to rubínu sluší

Nejcennější rubíny jsou sytě červené. V obchodě se označují jako rubíny barvy holubí krve. Ty barmské navíc mohou na viditelném světle lehce červeně fluoreskovat. Tyto skvosty budou slušet každé ženě, spojují v sobě eleganci a temperament. Přívětivě a hřejivě působí rubíny zasazené ve žlutém zlatě. S bílým zlatem nádherně vynikne jejich barva díky většímu kontrastu. Velice jim prospívá i kombinace s čirými diamanty. Takové šperky jsou skutečně luxusní a díky modernímu designu KLENOTA padnou ženám v každém věku. Dobrou volbou je tradiční oválný či kulatý brus. Zajímavou a originální alternativou je i brus ve tvaru kapky nebo markýzy.

Náušnice s rubínem a diamantem v bílém zlatě - KLENOTA

Svěže a neokoukaně působí rubín v barvě malina či světlejší rubíny, jejichž barva je více dorůžova. Takové kameny vyniknou například v podobě náhrdelníku či prstenu na mladé slečně. Zaručeně udělají radost čerstvým maturantkám, hodí se k oslavě promocí. Šperky s růžovým rubínem jsou také krásným a velmi symbolickým darem u příležitosti narození holčičky.

Proč si vybrat šperk s rubínem

Nespornou výhodou rubínu je, že neztratí svůj lesk. Snese i koupání v moři. Obezřetnější byste ovšem měli být, co se týká křehkosti kamene. Rubíny mohou obsahovat praskliny a inkluze, proto nemusí vydržet tlak ani teplotní šok.

Zlatý prsten s rubínem - KLENOTA

Dostupnost čistě přírodních rubínů na trhu velmi kolísá a jejich cena poměrně rychle roste. Zdroje jsou omezené a jen za posledních 8 let se tyto drahokamy zhodnotily o 63 %. Velké, čisté a kvalitní rubíny s váhou nad 5 ct (1 gram) svou cenou předčí i diamanty, neboť jsou v přírodě skutečně velice vzácné. Rubínový šperk lze proto vnímat i jako dobrou investici.

HALO prsten s rubínem a diamanty v bílém zlatě - KLENOTA

Jak se rubíny upravují a jak je poznat

Stejně jako jiné drahé kameny se i rubíny dají upravovat, aby měly lepší barvu a byly celistvější. Děje se tak vypalováním, kdy se kameny vystaví vyšším teplotám. Kazy se mohou zalepit červeným sklem. Lze ovšem vyrobit i umělé rubíny. V laboratořích vznikají syntetické kameny tzv. Verneuillovou metodou, kdy rubín vyrůstá z taveniny a vzniká rubínový kužel. Poprvé se takto povedlo syntetizovat rubín již roku 1902. Od těch přírodních se dají odlišit pomocí linií barevných nehomogenit, které syntetické kusy obsahují. Dalšími způsoby syntézy rubínů jsou tzv. fluxní a Czochralského metoda. Rubíny vyrobené všemi třemi způsoby vykazují stejné vlastnosti jako rubíny přírodní.  

Přírodní rubíny - KLENOTA

Rubíny se velmi podobají granátům a rubelitům, za které jsou občas zaměňovány. Jedná se o barevnou varietu turmalínu, který není tak ceněný jako pravý přírodní rubín. U nás dostanete ke každému šperku zdarma certifikát pravosti, takže přesně víte, jaký kámen si odnášíte.

Prsten s rubínem a diamanty v bílém zlatě - KLENOTA

Původ, rekordy a zajímavosti

V Barmě se rubíny těží již od 6. století, což nám dokládají písemné záznamy. Některé prameny datují počátek těžby už do doby bronzové. Pocházejí odtud rubíny holubí krve s lehce modrým podtónem. Rubíny ze Srí Lanky bývají často spíše malinové barvy a můžeme u nich pozorovat asterismus (tzv. star effect). Tato naleziště jsou také velmi stará, jejich historie sahá přibližně 3 000 let do minulosti. Dalšími významnými nalezišti jsou Tanzanie, Vietnam, Afghánistán, Kambodža, Indie, Thajsko či Madagaskar.

Na české Svatováclavské koruně najdeme celou řadu velkých rubínů. V současnosti se ovšem spekuluje, zda se nejedná spíše o rubelity. Největší rubín světa se jmenuje Zvon svobody a váží 8500 ct (1,7 kg!). Se svými mírami 80 × 140 mm je to skutečný rekordman.

Prsten s rubínem v bílém zlatě - KLENOTA