Název safíru pochází z řeckého sappheiros (odvozeného od hebrejského sappire) a znamená modrý. Odkazuje tak na tradiční barvu safíru, kterou si každý vybaví jako první. Safíry se ale mohou vyskytovat téměř ve všech barvách. A na nejpopulárnější z těchto tzv. fancy variant se podíváme blíže.

Od pradávna lidé věří, že růžové safíry přinášejí loajálnost, lásku a upřímnost, ale i štěstí a intenzivní lásku. V Asii jsou díky své barvě přirovnávány k lotosovému květu. Symbolizují tak i krásu, moudrost a čistotu. Tato jejich symbolika je předurčuje k tomu být kamenem, který doprovází lásku.

náušnice s růžovým safírem v brusu srdce - KLENOTA náušnice s růžovým safírem v brusu srdce v bílém zlatě - KLENOTA

K jakým příležitostem se růžové safíry hodí

Barevné drahokamy jako ústřední motiv snubních a zásnubních prstenů se stávají trendem pro rok 2019. Zvolily je do svých šperků například i Jennifer Lopez, Lady Gaga či Victoria Beckham. A na vrcholu oblíbených barevných drahokamů se objevují právě růžové safíry.

Kromě sňatků se safírové šperky tradičně darují u příležitosti 5. a 45. výročí svatby. V kalendáři je najdeme přiřazené k měsíci září, takže se nabízí jako krásná narozeninová překvapení. Safíry jsou magickými kameny Býků a Blíženců.

diamantové prstýnky s růžovým safírem v růžovém zlatě - KLENOTA

Růžový safír z pohledu mineralogie

Z chemického hlediska je safír stejně jako rubín oxidem hlinitým. Růžový safír zahrnuje mimo růžových i purpurové a oranžové odstíny a všechny přechodné. Růžovooranžové kameny ovšem řadíme spíše do kategorie vzácných padparadscha safírů. Sytost barvy určuje množství chromu, který kámen obsahuje.

Safíry charakterizuje skelný lesk, bílý vryp a vytváří tabulkovité, sloupcovité, bipyramidální a další krystaly. Je průhledný až průsvitný. Často dvojčatí. Tvrdší než safír je pouze diamant. Vzniká v přeměněných horninách bohatých na hliník a chudých na křemík. Poškozuje ho kyselina fluorovodíková a horká koncentrovaná kyselina sírová či fosforečná.

růžový safír - KLENOTA diamantové náušnice s růžovým safírem v bílém zlatě - KLENOTA

Jelikož ho řadíme mezi korundy, je blízkým příbuzným rubínu. Rubíny mají výhradně červenou barvu různé intenzity. U velmi světlých kamenů může nastat nejasnost v tom, co je ještě rubín a co už růžový safír. Vědecké kruhy stále ještě nerozhodly, kritéria proto nejsou ve světě jednotná. U šperků KLENOTA označujeme všechny růžové korundy za safíry.

náramek s růžovým safírem v růžovém 14k zlatě - KLENOTA

Jak a proč nosit růžové safíry

Tento nádherný růžový kámen ztělesňuje eleganci a přirozeně podtrhne ženskou něhu, křehkost a krásu. Ženy po celém světě to moc dobře vědí, a tak se růžový safír stává čím dál častější volbou při výběru svatebních prstýnků i dárků pro nejrůznější příležitosti.

Navíc se růžové safíry jako jedny z mála drahokamů krásně hodí ke všem tónům pleti a lze je úspěšně sladit s mnoha barvami oblečení. Růžové safíry se krásně doplňují s růžovým zlatem, se kterým tvoří skutečně žensky jemný klenot. Takový šperk působí hřejivým a přívětivým dojmem. V kombinaci s bílým zlatem zase více vynikne barva kamene. Samozřejmě mu velice sluší i spojení s čirými diamanty.

Po otevření nového lomu na Madagaskaru se staly růžové safíry dostupnějšími, stále jsou ale poměrně vzácné. Jejich cena se odvíjí od intenzity růžové barvy a fialového podtónu. I přes jejich výjimečnost je ovšem stále svojí cenou výrazně převyšují růžové diamanty. Růžové safíry můžeme tedy vnímat jako ideální kompromis mezi luxusem, kvalitou a nižší cenovou zátěží pro naši peněženku.

náhrdelník s přívěskem růžového safíru v bílém 14k zlatě - KLENOTA zlaté prstýnky s morganitem a růžovým safírem - KLENOTA

Jak vybrat ten správný kámen a jak se o něj starat

Stejně jako jiné šperkové drahokamy i růžové safíry procházejí tepelnou úpravou za účelem odstranění nežádoucích barevných tónů a zjemnění nestejností. Rozrušením rutilových vrostlic získává kámen hedvábný lesk a větší čistotu.

Při nákupu růžových safírů se rozhodujeme zejména dle vlastního vkusu a úsudku. Safíry totiž na rozdíl třeba od diamantů nemají žádnou obecně platnou tabulku, která by je striktně řadila do kategorií určujících kvalitu (a cenu) dle barvy. Vybírat tedy můžete bez obav podle osobních preferencích.

Péče o safíry není náročná. Vděčí tomu své tvrdosti. Je obtížné ho poškrábat, nesvědčí mu ale teplotní šoky. Doporučujeme také sundávat šperky např. při vaření či uklízení, abyste ho chránili před zanášením nečistotami. Pokud se vám přece jen ušpiní a ztratí svou jiskru, stačí ho donést k nám do ateliéru a my se postaráme o to, aby byl zase jako dřív.

minimalistický prstýnek v růžovém 14k zlatě s růžovým safírem - KLENOTA

ČTĚTE DÁL: PÉČE O DRAHOKAMY

Růžové safíry ze všech koutů světa

Až do roku 1990, kdy se otevřely doly na Madagaskaru, z nichž nyní pochází většina růžových safírů, byl tento kámen považován za obrovskou vzácnost. Starší doly najdeme na Srí Lance, v Barmě a východní Africe. Místo původu růžového safíru jeho cenu většinou neovlivňuje.

Růžové safíry se těší přízně anglické královny Alžběty II., která vlastní safíry osázenou brož s motivem květin. Měla ji na sobě například roku 2013 u příležitosti svého Vánočního projevu. Růžové drahokamy ale měla v oblibě i Grace Kelly, americká herečka, která se provdala za prince Rainiera III. Její květinové šperky stále inspirují šperkaře a zlatníky.

náušnice pecky s růžovým safírem v 14k zlatě - KLENOTA šperky KLENOTA

PROHLÉDNOUT SI ŠPERKY SE SAFÍREM