Na každém novém kousku oblečení bývá našitá cedulka s instrukcemi, jak s ním zacházet. Následující řádky se budou snažit o něco podobného. Přinesou vám obecná doporučení a tipy, jak se o šperky s drahokamy starat a poradí, čemu se raději vyvarovat.

Aby drahokamy zářily a dělaly vám radost

Většinu minerálů lze nejlépe vyčistit vlažnou jarovou vodou za pomoci dětského kartáčku na zuby. Dopřejte svým šperkům s kameny jednou za čas mycí lázeň. Jak na to? V misce rozmíchejte vlažnou vodu s kapkou jaru nebo tekutého mýdla, vložte do ní šperk a nechte ho několik minut odpočívat. Usazené nečistoty lehce dočistíte za pomoci kartáčku s měkkými štětinami. Dalším krokem domácí očisty je opláchnutí pod tekoucí vodou stejné teploty. To je velmi důležité, protože některé kameny nesnesou horkou vodu a neměly by se vystavovat ani teplotním šokům. Na závěr odložte šperk na hadřík nebo papírovou utěrku, a nechte jej volně oschnout. Jestliže spěcháte, můžete šperk s kamenem otřít a vyleštit měkkým hadříkem. Jednoduché, rychlé, bezpečné.

Doporučujeme se vyhnout: 

  • Mytí v umyvadle – šperk by mohl vyklouznout.
  • Fénování – vysoká teplota může kámen poškodit. 
  • Kovovým předmětům - K odstranění nečistot z těžko přístupného místa nepoužívejte předměty jako špendlíky nebo pinzety, zkuste raději párátko.

Nošení

Některé drahokamy, vzhledem ke své choulostivosti nebo křehkosti, vyžadují opatrnost při zacházení. Zde je vhodné připomenout hlavně smaragd. Hodně záleží také na vašem životním stylu a povolání. Jste-li hodně v pohybu nebo je charakter vaší práce takový, že se šperky snadno dostanou do kontaktu s tvrdými předměty nebo dokonce hrozí jejich ztráta, raději je odložte. Dobré je na tento faktor myslet již při výběru šperku. Některé typy zasazení, především typ bezel, kdy kámen obklopuje kolem dokola kovová obruba, poskytují zvýšenou ochranu kamene před poškozením.

Při nošení více šperků současně může váš drahokam rovněž přijít k úhoně. Stává se to třeba u dvou prstenů, které spolu na ruce sousedí. Pokud má prsten osázenou obroučku drahokamy a otírá se o prsten na vedlejším prstě, může dojít k poškrábání nebo k sedření hran kamenů. Nezbývá pak, než je nechat vyfasovat a zkusit znovu přebrousit.

V některých situacích je lepší nechat šperky doma nebo je schovat na bezpečné místo. Tím není kapsička s drobnými v peněžence, ale ideálně látkový nebo plastový pytlíček. Udělejte tak před sportem, návštěvou bazénu či sauny, před opalováním nebo během radovánek u moře i rybníka. Mnohé kameny jsou citlivé na sluneční paprsky a mohlo by dojít ke změně či vyblednutí barvy.


Skladování

Jak se šperky zacházíme, když je zrovna nenosíme, má také do značné míry vliv na jejich krásu a životnost. Všechny šperky s drahokamy doporučujeme uchovávat v uzavřené krabičce, kde budou chráněné proti prachu. Ten totiž obsahuje křemičité částečky a může poškozovat minerály, zejména pak ty, které jsou měkčí. Samozřejmě se jedná o dlouhodobější proces, nicméně je lepší tomu předcházet. Některé minerály je dobré chránit i před denním světlem, protože mohou časem ztrácet barvu. Hlavně ty, které byly upraveny ozářením. Ideální je také zamezit vzájemnému kontaktu šperků, aby se nepoškodily a nepoškrábaly. Nejlépe nám k tomu poslouží malé uzavíratelné sáčky, do kterých můžeme šperky jednotlivě uložit.

skladování šperků - náhrdelníku KLENOTA

Kontrola

Jednou za čas se vyplatí zkontrolovat upevnění kamene ve šperku. Pokud se hýbe nebo povolila krapna, která ho drží, šperk raději nenoste. Hrozilo by vypadnutí kamene. Odstátá krapna se může o cokoli zachytit a odlomit. V těchto případech raději zamiřte do svého klenotnictví, kde se faser postará o nápravu.


Drahokamy a jejich specifika

Akvamarín

je průsvitný drahokam modré barvy. Jedná se o velmi něžný kámen, který málokdy obsahuje inkluze nebo praskliny, přesto je relativně křehký. Zacházejte s ním proto opatrně, snažte se vyhnout nárazům a úderům, které by ho mohly rozlomit. Po nějaké době pravidelného nošení se může stát, že usazené nečistoty začnou ubírat akvamarínu na lesku a kráse. V takovém případě šperk ponořte do mýdlové vody, nechte ho chvilku odmočit, dočistěte jemným kartáčkem a opláchněte. Šperk bude vypadat opět jako nový.

zlatý šperk s akvamarínem - KLENOTA

Morganit

může obsahovat plynné nebo plynokapalné inkluze. Ty naštěstí nebývají okem viditelné, takže kámen vypadá celistvě. Nicméně právě kvůli nim bychom neměli morganit vystavovat náhlým změnám teplot. Morganity jsou průsvitné, tudíž je vidět každé znečištění kamene, které mu ubírá na kráse a lesku. Proto je nutné tyto růžové drahokamy častěji opatrně čistit. Postupujte stejně jako u čištění akvamarínů. Morganit doporučujeme uchovávat v uzavřené krabičce, protože při dlouhodobém vystavení dennímu světlu by mohl blednout.

zlatý šperk s morganitem - KLENOTA

Vltavíny

lze nazvat vzhledem k jejich chemickému složení přírodním sklem. V surovém stavu se vyznačují nepravidelnou členitostí povrchu, které se říká skulptace. Některé části mohou vyčnívat a být tak náchylné k odlomení. Vltavín může obsahovat inkluze, proto ho nepokládejte do horké vody, mohl by prasknout. Surové i broušené vltavíny čistěte v jarové nebo mýdlové vodě s jemným kartáčkem.

zlatý šperk s vltavínem - KLENOTA

Labradorit, sluneční a měsíční kámen

patří do stejné skupiny minerálů, a proto k nim přistupujeme stejně. Na Mohsově škále tvrdosti jim přísluší hodnota 6- 6,5, jsou tedy spíše měkčí. Snažte se proto nevystavovat je kontaktu s kovovými předměty i ostatními šperky. Vyvarujte se horké vody, protože tyto živce díky svému vnitřnímu uspořádání při rychlé změně teploty pukají. Čistěte je opatrně vlažnou jarovou nebo mýdlovou vodou za použití velmi jemného kartáčku.


Tanzanit

na tvrdostní škále dosahuje stupně 6 – 7, a tak by neměl přicházet do kontaktu s ostrými předměty. Čistěte ho v jarové či mýdlové vodě s použitím jemného kartáčku. Ultrazvuková čistička pro tanzanit vhodná není.

zlatý šperk s tanzanitem - KLENOTA

Granáty

(tsavorit, almandin, rhodolit) čistěte v jarové nebo mýdlové vodě a případné usazeniny odstraňujte jemným kartáčkem. Při větším znečištění šperku (s výjimkou českých granátů ve starožitných špercích) mohou pomoci některé kyseliny nebo zásady, to však patří do rukou odborníků. Nedoporučujeme čištění granátů v páře.


Ametyst, citrín, křišťály, růženíny a záhnědy

patří do kategorie křišťálů. Jsou to odolné minerály, které můžete čistit jak v mýdlové nebo jarové vodě, tak i ultrazvukem. Ametyst může vlivem dlouhodobého vystavení slunečnímu záření blednout. Je to opravdu dlouhodobý a zcela přirozený proces, který můžete částečně zpomalit tím, že ho budete skladovat uzavřený v krabičce.

zlatý šperk s ametystem - KLENOTA

Rubelit

je odrůdou turmalínu. K čištění je vhodná jarová nebo mýdlová voda, naopak se nedoporučuje čistit v ultrazvukové lázni. Při větším znečištění ho přenechte raději odborníkovi. Turmalíny mají jednu zvláštní vlastnost, a to že přitahují prach. Proto je doporučujeme ukládat do krabičky.

zlatý šperk s rubelitem - KLENOTA

Smaragd

je tradiční drahokam používaný v klenotech po tisíciletí. Kvalita jeho nalezišť klesá, proto se dnes nezřídka vylepšuje olejem. Ten vyplní i ty nejmenší prasklinky a opticky je zacelí. Kámen díky tomu vypadá celistvější. Čištění provádějte ideálně pouze vlhčeným hadříkem. Ošetření v mýdlové vodě je také možné, ale zkraťte ho na nezbytně nutnou dobu. I tak počítejte s tím, že se olej částečně vymyje, a kámen bude možná vizuálně méně atraktivní. Nejedná se ovšem o trvalou změnu. K návratu do původního stavu stačí na povrch kamene nanést olej, například pomocí kosmetické vatové tyčinky. Po vsáknutí přebytečnou mastnotu setřete suchým hadříkem, aby se na kámen nelepil prach. Ultrazvuk ani pára nejsou pro smaragdy vhodné. Komplikovanější údržbu přenechte odborníkům.

zlatý šperk se smaragdem - KLENOTA

Peridot neboli olivín

je křehký minerál, zacházejte s ním proto opatrně. Pro jeho očistu volte ideálně mýdlovou nebo jarovou vodu a jemný kartáček. Nedoporučujeme ultrazvuk ani čištění v páře.


Rubín a safír

jsou korundy, které na Mohsově stupnici tvrdosti dosahují předposlední 9. příčku. U rubínu ani safíru se nemusíte  tolik obávat poškození. Velmi dobře také snáší čištění v ultrazvuku nebo parou.

zlatý šperk se safírem - KLENOTA

Topazy

jsou křehké minerály, které se snadno štěpí, a tak jim nemusí svědčit horká voda. Špatně snáší ultrazvuk nebo čištění párou. Proto je omývejte pouze ve vlažné vodě s trochou mýdla nebo jaru. Pokud byly topazy upravené žíháním nebo ozářením, mohou ztrácet na světle svou barvu. Určitě neuděláte chybu, když své topazové klenoty budete uchovávat v uzavřené krabičce.


Diamant

je sice nejtvrdším přírodním minerálem na Zemi, zároveň je ale křehký. Chraňte ho proto před nárazy a zacházejte s ním obezřetně. K čištění používejte mýdlovou či jarovou vodu, diamant ale dobře snáší i ultrazvuk.

zlaté šperky s diamanty - KLENOTA

Spinel

je minerál poměrně tvrdý a dobře snáší čištění v ultrazvuku. Doma ho můžete bez obav mýt v teplé vodě s kapkou jaru nebo mýdla a čistit kartáčkem.


Jak udržet perly stále krásné

Nejcitlivější minerály patří do skupiny organolitů. Jedná se o materiály pocházející z živých organismů nebo vzniklé jejich působením. Řadíme mezi ně především perly a korály. Některá pravidla, která bez obav můžeme uplatnit při péči o jiné kameny, tady neplatí.

Perly jsou velmi měkké a křehké. Pokud do nich nedopatřením rýpneme, můžeme je snadno poškodit. Nesmí být vystaveny vysokým teplotám, protože by mohly prasknout, zčernat, ztratit lesk a nakonec se rozpadnout na prášek. Neměly by přijít do kontaktu ani s chemickými látkami, jako jsou parfémy, make up, krémy a další kosmetické produkty. Proto dodržujte postup, kdy se perly nasazují jako poslední a sundávají jako první.


Čistěte opatrně

Čištění perlových šperků (kromě náhrdelníků) můžete provádět v mýdlové či jarové vodě, kde je nechte namočené jen krátce. Po oschnutí doporučujeme namazat perly tenkou vrstvou oleje, aby nevysychaly. Perlové náhrdelníky navlečené na nit ale do vody nenamáčejte, očistěte je pouze vlhkým hadříkem. Nikdy nepoužívejte kyselé nebo zásadité roztoky, jako je ocet nebo kyselina citronová.

zlatý šperk s perlou - KLENOTA

Noste co nejčastěji

Perly k udržení své krásy potřebují pozornost. Milují kontakt s pokožkou, a proto jim prokážete nejlepší službu tím, že je budete nosit. Díky přirozené mastnotě, kterou perlám lidská pokožka propůjčuje, jsou lesklé a zářivé. Když naopak zůstávají delší dobu netknuté, jejich povrch se začne rozrušovat a šupinatět. Tento proces je viditelný při pohledu lupou. Pokud jsou pro vás perly pouze sváteční záležitostí, promažte je alespoň jednou za čas olejem. Stejně jako ostatní šperkové kameny, ani perly neberte do sauny, páry, bazénu či moře. Agresivní chlorovaná nebo mořská voda by mohla narušit lepidlo, které spojuje perlu se šperkem, případně nitě, na kterých jsou perly navlečeny. Při opakovaném namáčení nitě rychle křehnou a snadno se přetrhnou.


Pravidelně kontrolujte

K připevnění perly do prstenu, náušnic nebo přívěsku se zpravidla používá lepidlo, které by nemělo být viditelné. Této skutečnosti si všímejte již při koupi. Pokud je mezi perlou a miskou mezera nebo velká vrstva lepidla, může dojít k vypadnutí. Ovšem i u kvalitně zpracovaného šperku se může perla po nějaké době uvolnit z lůžka, proto jej pro jistotu pravidelně kontrolujte. Stačí vzít perlu mezi prsty a jemně zkusit pootočit. Pokud se hýbe, šperk nenoste a nechte perlu v klenotnictví přelepit.

U perlových náhrdelníků sledujte, zda se nit neprověšuje. Kvalitní provedení poznáte podle návleku, který by vždy měl být uzlíkový. To znamená, že jsou jednotlivé perly oddělené uzlíky, aby se neoťukávaly. Navíc v případě přetržení náhrdelníku se perly nerozsypou. Uzlíky musí být dobře utažené a mezi perlami by neměly být mezery, ani když z obou stran za šňůru zatáhnete. Jestliže se mezery objeví, nechte perly raději znovu navléct.

Pro korálové šperky platí v zásadě totéž, co pro perlové. Tedy nevystavovat je chemickým činidlům, vysokým teplotám, ostrým předmětům. Čistěte je šetrně v jarové vodě jemným kartáčkem, po té nechte volně oschnout.


Servis KLENOTA

Drahé kameny a perly jsou nejen krásnou ozdobou, ale i dobrou investicí. Při opatrném zacházení a vhodné péči vám vydrží dlouhé roky jako nové. Pokud jste u nás zakoupili šperk s drahokamem a rádi byste mu dopřáli odborné vyčištění, neváhejte se na nás obrátit. Rádi vám také individuálně poradíme, jak o konkrétní šperk můžete pečovat doma.

serviš šperku KLENOTA