Tanzanit, jak už sám název tohoto úžasného drahokamu napovídá, pochází z Tanzánie. Tam se také nachází jediné jeho naleziště na světě. Do rodiny drahokamů se připojil velice nedávno, objeven byl až roku 1967. Tento v přírodě hnědý kámen poprvé našli masajští pastevci. Během veliké bouře, při níž po úderu blesku vznikl požár, si masaj jménem Ali Juuyawatu všiml, že na místě leží několik modrých kamenů, které tam předtím nebyly. Tak se přišlo na to, že z původně hnědých kamenů vznikají působením vyšších teplot modré minerály, a tanzanit byl na světě. 

Původně se tanzanity používaly jako náhrada safíru. Díky společnosti Tiffany ale velice rychle stoupla jejich obliba a s ní i cena. Původně se mu říkalo modrý zoisit, což ale připomínalo anglický výraz pro sebevraždu (suicide). Tak ředitel společnosti Tiffany Harry Platt navrhl jméno, pod kterým známe tento skvost dnes – tanzanit.

prsten s tanzanitem z bílého 14k zlata - KLENOTA souprava zlatých šperků s tanzanity - KLENOTA

Vzácný dárek k nejrůznějším příležitostem

O tanzanitu se někdy hovoří také jako o kameni 20. století, neboť jeho historie není tak dlouhá jako u jiných drahokamů. Dosáhl dokonce takové obliby, že byl jako první drahokam doplněn na listinu kamenů narození (birthstones), která se od roku 1912 až do přidání tanzanitu neupravovala. Je ochráncem lidí, kteří na svět přišli v prosinci

Náhrdelníkem či prstenem s tanzanitem nebo tanzanitovými náušnicemi tedy potěšíte především střelce a vodnáře. Tanzanit se hodí také ke 24. výročí svatby a podle tradice, která vznikla nedlouho po jeho objevu, se šperk s tímto kamenem daruje při narození dítěte.

Tanzanity už si stihly vysloužit své místo i v ezoterice. Mají údajně schopnost vnášet do života soulad a harmonii. Svého nositele prý zbavují stresu a pomáhají mu v těžkých životních situacích. 

náhrdelník a náušnice s tanzanitem - KLENOTA

Tanzanit z pohledu vědy: vznik, znaky a vlastnosti

Tanzanit je odrůdou zoisitu, stejně jako třeba růžový thulit nebo zelený anyolit (jedná se spíše o metamorfovanou horninu známou též jako rubín v zoisitu). Chemicky jde o vápenatý křemičitan hlinitý. Systematicky patří do skupiny silikátů, přesněji sorosilikátů. V přírodě se vyskytuje jako hnědý, hnědozelený nebo světle fialový kámen. Jeho modrá barva vzniká vyžíháním na 400–600 °C. Žíhané kusy musejí být bez prasklin a inkluzí. Modrou barvu způsobují rozptýlené inkluze vanadu. 

Výrazným znakem tanzanitů je pleochroismus. V závislosti na barvě a úhlu dopadajícího světla můžeme uvnitř kamene sledovat různobarevné odlesky. V případě přírodních tanzanitů jsou většinou purpurové, tmavě modré, červené až fialové a žlutozelené či hnědé. Po vyžíhání však zůstávají jen modré, purpurové či fialové odstíny; hnědé, žluté a zelené mizí. Dalším efektem, který lze u tanzanitů pozorovat, je efekt kočičího oka. Ten nejlépe vynikne na brusu do kabošonu. 

tanzanit - KLENOTA tanzanitový náhrdelník v bílém 14k zlatě - KLENOTA

Tanzanit krystalizuje v kosočtverečné soustavě. Vyskytuje se v podobě sloupcovitých prizmatických krystalů, které mívají pruhy. Často tvoří penetrační dvojčata (forma srůstu krystalů, kdy jeden jakoby prochází druhým). Je o něco měkčí než křemen, na tvrdostní škále dosahuje hodnoty 6–7. Neměl by přijít do kontaktu s kyselinami a nesvědčí mu čištění ultrazvukem. Má bílý vryp, skelný lesk a je křehký. Nemá schopnost fluorescence. Pro brusiče představuje jeho zpracování skutečnou výzvu. Jednak musí promyslet, v jakém směru provést výbrus, aby se co nejvíce uplatnily pleochroické vlastnosti tanzanitu. A navíc jde o velice křehký a poměrně měkký minerál, který se ochotně štěpí a praská. 

Jak vybrat ten pravý šperk s tanzanitem

Kvalitní broušený tanzanit by měl mít hloubku a krásnou modrofialovou barvu. Ideálně bychom v něm měli v závislosti na barvě a úhlu dopadajícího světla spatřit odlesky až tří různých odstínů modré, fialové až purpurové barvy. V teplejším světle se tanzanit jeví spíš fialový a purpurový, v denním světle převažují modré tóny. Míra modré barvy kamene samozřejmě ovlivňuje i jeho cenu. Dražší tanzanity jsou sytě modré s výrazným pleochroismem. Cenově dostupnější kousky mohou mít i světlejší pastelové tóny. Obrovskou výhodou tanzanitů je, že inkluze obsahují opravdu jen výjimečně

Nejlépe vypadá kombinace tanzanitu a bílého zlata. V bílém zlatě totiž dokonale vyniká tajemný vnitřní svět kamene a jeho různé purpurové a modré odlesky, které nenarušuje prosvítání barevného kovu. Mezi šperky KLENOTA ale najdete také tanzanit vsazený do žlutého nebo růžového zlata. Velmi mu to sluší i ve společnosti diamantů

Luxusní diamantový prsten s centrálním tanzanitem - KLENOTA

PROHLÉDNOUT SI TANZANITOVÉ PRSTENY

Kromě tradičních oválných a kulatých brusů se tanzanit pyšní i méně obvyklými tvary. Brusiči mají velkou fantazii, a tak pod jejich rukama vznikají skutečné originály. V naší nabídce se můžete nechat okouzlit třeba brusem ve tvaru oblého trojúhelníku, kterému se poeticky říká trillion. Nádherné jsou i variace s tvarem kapky. Pokud dáváte přednost větším kamenům, doporučujeme brus cushion (čtverec s oblými hranami).

Pokud zvolíte tanzanitový šperk, rozhodně nebudete litovat. Vzhledem k velmi omezeným přírodním zdrojům tanzanitů bude jejich už tak vysoká cena pouze stoupat, a tak poroste i hodnota vaší ozdoby. Tanzanit si v sobě navíc nese punc jedinečnosti a vzácnosti

Tanzanitový prsten z bílého 14K zlata - KLENOTA Zásnubní prsten s tanzanitem - KLENOTA

Jak zachovat krásu tanzanitu

Naprostá většina šperkařských tanzanitů prochází umělými úpravami, které ovšem nijak nesnižují jejich kvalitu a hodnotu. Pravděpodobnost zmodrání kamene přírodní cestou (například úderem blesku nebo při požáru) je totiž velice malá. Tanzanitům vytěženým v dolech se proto musí trochu pomoci. Často se pomalu vypalují, aby získaly své ceněné zabarvení. Cena uměle vyžíhaných a přírodních tanzanitů je srovnatelná. 

Tanzanity patří mezi křehké kameny, vyžadují proto zvýšenou opatrnost. Jejich čištění vždy raději přenechejte odborníkům, abyste kámen nepoškodili. Tanzanit špatně snáší také přílišné zahřívání a teplotní šoky. Chránit byste ho měli i před působením chemických přípravků.

Slavné a rekordní tanzanity

Jediné světové naleziště tohoto unikátu leží v africké Tanzanii. Tanzanity se tam těží u města Arusha poblíž sopky Mount Meru v pohoří Merelani, asi 50 km vzdušnou čarou od Kilimandžára. Roku 1971 byly tamní doly znárodněny a roku 1990 rozděleny na čtyři bloky. Dva bloky se pronajímají těžebním společnostem a zbylé dva bloky mohou využívat místní malí těžaři. Roku 2005 byl jeden z bloků pronajat těžařům za 40 milionů dolarů.

Největší dosud nalezený tanzanit je velký 22 × 8 × 7 cm a váží 16 839 karátů, tedy přes 3 kg. Jmenuje se Mawenzi a jméno dostal po druhém nejvyšším vrcholu Kilimandžára.

Tanzanitový náhrdelník v bílém 14k zlatě - KLENOTA Minimalistický náhrdelník s tanzanitem - KLENOTA

PROHLÉDNOUT SI TANZANITOVÉ NÁHRDELNÍKY

Královna Kilimandžára, tak se jmenuje jeden z nejznámějších broušených tanzanitů světa. Váží 242 karátů (téměř 50 g) a je vsazen do elegantního diadému. Společnost mu dělá 803 vzácných zelených granátů a 913 diamantů. Diadém je vyroben z 18karátového zlata a v současné době je v soukromé sbírce Michaela Scotta, prvního prezidenta korporace Apple.

Ve filmu Titanic se objevil skvostný náhrdelník jménem Srdce oceánu. Na plátně figuroval coby šperk s modrým diamantem. Ve skutečnosti však ve filmu „hrál“ tanzanit. Málokdo ví, že tento náhrdelník s kamenem vybroušeným do oválu v historii skutečně existoval. Vlastnil ho král Ludvík XVI. Později se ale ztratil a nikdy nebyl znovu objeven.  

Tanzanity se velmi rády zdobí i celebrity. Tanzanitový prsten s obrovským kamenem ve tvaru cushion dostala Beyoncé od svého manžela Jay-Z. Kámen má nejlepší známou barvu a váží přes 10 karátů. Anne Hathaway zvolila tanzanitové náušnice při slavnostním udílení Oscarů. U stejné příležitosti se jím roku 2011 zkrášlila i Cate Blanchett. Její hrdlo zdobil dlouhý náhrdelník tvořený diamanty a tanzanity. Šperky s těmito krásnými drahokamy vlastní i Sarah Jessica Parker

Tanzanitový náhrdelník s diamantem - KLENOTA