Tento drahý kámen lidstvo zná po tisíciletí, velké oblibě se těšil již ve starých říších. A právě proto, že jeho tradice sahá tak daleko do minulosti, se přesně neví, odkud získal název. Mnoho znalců se přiklání k tomu, že je pojmenován po jednom z řeckých ostrůvků v Rudém moři. Dnes se jmenuje Zabargad, dříve však nesl název Topazios. Topaz se zde sice nikdy netěžil, země tu ale vydávala světu jiný kámen – peridot. Před rozvojem moderní mineralogie mohlo tedy snadno dojít k záměně těchto dvou nerostů, protože mohou vypadat podobně. 

Jiné vysvětlení můžeme najít v sanskrtu. Tento starověký jazyk Indie totiž výrazem topas nebo tapaz označoval oheň. Pojmenování topaz tedy může odkazovat na jednu z barevných variant tohoto krásného drahokamu.

 

Diamantový prstýnek s topazem v bílém 14k zlatě - KLENOTA Náhrdelník v růžovém zlatě s topazem - KLENOTA

Topaz v tradicích, legendách a horoskopu

Topaz má tak jako jiné minerály svou pozici i na poli ezoteriky. Již staří Řekové věřili v jeho schopnost propůjčovat člověku sílu. V Indii se traduje, že topaz nošený u srdce dává svému majiteli krásu a inteligenci a zajistí mu dlouhý život. V renesanci lidé nosili topaz, protože prý uměl rozbíjet kouzla a rozptýlit vztek. Námořníci zase věřili, že dokáže ztišit rozbouřený oceán. Dnešní vědmy oceňují topaz pro jeho schopnost upevňovat zdraví, přinášet radost, dobíjet energii, plašit noční můry a zabraňovat náměsíčnosti. Je to kámen, který působí proti všem negativním energiím. Symbolizuje lásku a hodí se pro umělce.  

Topaz souzní se Sluncem a jeho elementem je oheň. Spolu s citrínem je kamenem narození pro měsíc listopad. Modrý topaz náleží prosinci a také 4. výročí svatby. Topazy se nejvíce hodí ke znamení Vah a Štíra, modré topazy zase ocení Střelci a Vodnáři. V nabídce šperků KLENOTA najdete topaz právě v jeho modrých variantách. Můžete vybírat mezi nejrůznějšími modely prstenů, náušnic a náhrdelníků a nechybí ani několik náramků.

Minimalistický náramek z růžového zlata s topazem - KLENOTA Flexi náramek s topazem v bílém 14k zlatě - KLENOTA

Vlastnosti topazu z pohledu vědy

Topaz je častým minerálem kyselých pegmatitů a ryolitů. Barevné varianty drahokamové kvality se někdy nacházejí v autometamorfovaných cínonosných žulách a v křemenných žilách v jejich okolí. V dutinách za specifických podmínek vykrystalizovaly jako velmi čistý křemičitan hliníku s podílem fluoru. Po rozpadu žulových masivů se topazové krystaly dostaly do řek, a díky jejich odolnosti je tak dnes můžeme najít v říčních náplavech.    

Topazy jsou kosočtverečné minerály s chemickým vzorcem Al2{SiO4(F,OH)2}. Tvoří dokonale ohraničené krystaly a jejich drúzy. Tvarově jsou velice různorodé, méně či více sloupcovité a podélně rýhované. Na tvrdostní škále dosahují topazy bodu 8. Lom mají lasturnatý, nerovný. Lesk je skelný, vryp bílý. Jsou průhledné či průsvitné. Pomalu se rozpouštějí v horké kyselině sírové, v ostrém plameni se zakalují. Jsou dokonale štěpné, čímž se liší od křemenů nebo berylů. A právě tato vlastnost z nich dělá noční můru brusičů, neboť spousta přírodních krystalů obsahuje malé trhlinky. Takové kusy se pak brousit nedají. 

barevná variabilita topazů

Druhy a barvy topazů

Topaz se podobně jako některé další drahokamy pyšní velkou barevnou variabilitou. Jedná se o alochromatický drahokam. Umí tedy být i bezbarvý a jeho zabarvení způsobují stopové příměsi různých kovů, defekty v krystalové struktuře nebo inkluze

Nádherné žluté krystaly s nádechem do oranžova najdeme pod označením zlatý topaz. Žluté zbarvení může být způsobeno právě defekty v krystalové mřížce.

Pokud je takový krystal pleochroický a manifestuje i červenou barvu, říkáme mu císařský či Imperial topaz. Ten je také jedním z nejdražších a nejvíce ceněných topazů vůbec. Své jméno získal v 19. století v Rusku na počest cara. V té době se totiž topaz těžil hlavně na Urale a vlastnit takový kámen bylo výsadou královské rodiny. 

Kromě žluté barvy může být nedokonalost ve struktuře krystalu zodpovědná také za hnědé zbarvení. Takové topazy se jmenují champagne a jsou jedněmi z mála přírodně hnědých kamenů. Snadno si je můžeme splést se záhnědami. Pod označením Sherry topaz zase najdeme hnědožluté kameny. 

Stopová příměs chromu barví topazy do růžova, fialova nebo červena. Pokud je přítomný vanad, budou kameny růžové až fialové. 

 

Minimalistické prstýnky k vrstvení z bílého zlata - KLENOTA topaz

Kromě již zmíněných barev mohou být topazy ještě přirozeně zelené či modré. A právě modré zabarvení přírodního původu dělá z topazu extrémně vzácný kámen. Takové kousky jsou totiž skutečně ojedinělé a drahé. Modré zbarvení má na svědomí příměs železa nebo porušení krystalové mřížky přírodním ozářením. 

Ani méně atraktivní bezbarvá varianta ovšem nepřijde nazmar. Velmi často se totiž používá jako surovina, ze které ve specializovaných laboratořích uměle vznikají krásné šperkové topazy modré barvy.

Typy upravených modrých topazů ve špercích: sky, Swiss a London

Topaz byl již ve starověku jedním z nejcennějších a nejoblíbenějších kamenů. Po objevení rozsáhlých dolů v Americe jeho cena výrazně klesla, přesto ale zůstávají některé odrůdy vzácné a poměrně drahé. Jde o přírodní modré, Imperial, růžové a medově žluté topazy. 

Oblíbené modré topazy, se kterými se dnes na trhu setkáte nejčastěji, se uměle upravují ozářením a vyžíháním. Tyto úpravy jsou všeobecně akceptované a díky nim jsou tyto krásné, kvalitní kameny dostupné mnohem více lidem. Při nákupu každého šperku KLENOTA dostanete zdarma certifikát pravosti s veškerými informacemi o použitých materiálech a drahokamech.

Světle modré topazy se označují jako Sky Blue (nebeská modř), střední tóny jako Swiss Blue (švýcarská modř) a syté tmavší drahokamy jako London Blue (londýnská modř). prstýnek z růžového zlata s topazem - KLENOTA

Proč a jak si vybrat šperk s topazem

Nespornou výhodou topazů je fakt, že obsahují okem viditelné inkluze jen velmi málo. Představují také skvělou volbu, pokud toužíte po sytě modrém kameni za rozumnou cenu. Například stejně velký sytý akvamarín stojí dramaticky více než běžně dostupný topaz.

Brus drahých kamenů se vždy podřizuje tvaru výchozí suroviny tak, aby byla výtěžnost co největší. Stejně je tomu i u topazu. Jeho krystaly jsou často protáhlé, a tak brusiči nezřídka sáhnou po oválném brusu či tvaru, který se označuje jako hruška nebo kapka. Kromě zmíněných tvarů najdeme v nabídce klenotnictví i další více či méně tradiční brusy, například kulatý nebo cushion

Modrým topazům to nejvíce sluší ve spojení s bílým zlatem a diamanty. Ve žlutém zlatě zase působí hřejivěji a veseleji.

 

Topazové náušnice pecky v bílém 14k zlatě - KLENOTA Prsten v bílém zlatě s topazem - KLENOTA

Jak o topazy pečovat

Topaz patří mezi běžné drahokamy, které si udržují svůj krásný vzhled i při minimální péči. Nicméně je třeba mít na paměti, že působením vyšších teplot ztrácejí barvu. Nevadí jim tedy ani tak světlo, jako teplo. Proto doporučujeme skladování v chladnější místnosti nebo alespoň dále od zdrojů tepla, například radiátoru. 

Kvůli své dokonalé štěpnosti jsou také poměrně náchylné na odštípnutí. Vyvarujte se tedy nárazů a nevhodné manipulace.

Kde se topazy těží

Vzácné císařské topazy se získávají z náplavů v brazilském Ouro Prêto. Těží se zde od roku 1760. Je to zatím jediné známé naleziště na světě. V Brazílii a Pákistánu se těží mimo jiné i ojedinělé růžové topazy. Modré kousky najdeme na Urale v lokalitě Murzinka a na Sibiři v náplavech kolem řeky Urulgy a v okolí Nerčinsku. Zde najdeme i hnědé topazy. 

Další významná naleziště jsou na Srí Lance a Ukrajině, v Namibii, Afghánistánu a Mongolsku. Modrý topaz je také státním kamenem Texasu, kde se nachází malé naleziště, které se ovšem nepoužívá pro komerční účely. Topaz se několikrát objevil i v České republice, konkrétně v Krušných horách poblíž Cínovce a Horního Slavkova. Dostatečné kvality pro použití ve šperku ale nedosáhl.

Diamantové náušnice s topazem - KLENOTA

Rekordy a zajímavosti

Většina rekordních topazů pochází z Brazílie, konkrétně z dolů státu Minas Gerais. Největší surový topaz, který se zde našel, vážil neuvěřitelných 271 kg

Největší broušený topaz se jmenuje El Dorado. Je dokonce považován za největší vybroušený drahokam, který svět dosud poznal. V surovém stavu vážil 37 kg. Po vybroušení do tvaru emerald zůstalo úctyhodných 6,2 kg (31 000 karátů). Má zlatavě žlutou barvu a své jméno získal podle slavného zlatého města. Druhým největším broušeným topazem světa je žlutý krasavec American Golden. Před broušením vážil 11,8 kg. Po vybroušení, které trvalo 2 roky, zbyl 4,6 kg (23 000 ct) vážící drahokam.

Stejně jako jiné drahokamy najdeme i topazy v královských klenotech. Například topaz Barganza je zasazen do portugalské královské koruny. Je čirý, takže byl dlouho pokládán za diamant. Nalezen byl roku 1740 v Brazílii v Ouro Prêto. I na anglické královské koruně najdeme topazy – září jich tam rovnou 500. 

 

Luxusní diamantový prsten s topazem ve žlutém 14k zlatě - KLENOTA topaz