Když se řekne granát, vyvstane nám na mysli fenomén českého granátu, temně červeného drahokamu, který proslul po celém světě. Granát je přitom spíše označení pro početnou skupinu minerálů, které mají stejnou atomovou a krystalovou strukturu, ale v chemickém složení se liší. Mezi granáty mohou být proto velké rozdíly ve vlastnostech a barvě. Ve šperkařství se čím dál víc prosazují dosud méně známé granáty, jako je rhodolit nebo tsavorit.

Granát - KLENOTA

Historie granátu v kostce

Název granátu pochází z latinského pojmenování granátového jablka, tedy granatum malum. Bystrému oku neunikne, že některé kousky se opravdu podobají semínkům tohoto plodu. Archeologické nálezy z doby Skytů (6.-4. stol. př. n. l.) dokládají, že granát byl lidstvu známý odpradávna. Půvaby granátu oceňovali již ve starověkém Egyptě, Řecku i dalších kulturách. Jedním z nejstarších exemplářů je zelený cylindrický pečetní spessartinový váleček pocházející z Mezopotámského města Ur. Je datován do 21. století př. n. l. a měl demonstrovat moc posledního sumerského krále Ibbi-Sina. V dobách římského filozofa Plinia st. se označovaly červené granáty výrazem carbuncul. Toto pojmenování platilo pro všechny kameny červené barvy, znamená totiž žhavý uhlík.

granát - KLENOTA

Symbolika lásky a vášně

Granát je kamenem pro ty, kteří se narodili v lednu, a bývá darován k druhému výročí sňatku. V dávných dobách byla granátům přisuzována magická moc. Vzhledem ke své syté červené barvě jsou spojovány s láskou, vášní a životní energií. Svým majitelům měly zvyšovat vitalitu, chránit je před nepřáteli a podporovat jejich fantazii. Měly mít také pozitivní vliv na činnost srdce a krevní oběh. Středověk obohatil granáty o zajímavou asociaci. Věřilo se totiž, že oči draků jsou právě z granátů.

prsten s granátem a dimanty v bílém zlatě - KLENOTA

Granát z pohledu geologie

Pokud by byl granát tématem v hodině chemie, na tabuli byste viděli vzorec X3Z2[SiO4]3. Obsahuje hned několik proměnných, jejichž konkretizováním získáváme jednotlivé odrůdy. Za X můžeme dosadit vápník (Ca), mangan (Mn), železo (Fe2+) nebo hořčík (Mg). Za Z je zase možné dosadit ve vzorci hliník (Al), železo (Fe3+), chrom (Cr), vanad (V3+), zirkonium (Zr) nebo titan (Ti). Variabilita je tedy skutečně obrovská, ale v zásadě rozlišujeme 5 základních skupin granátů: almandin, pyrop, grosulár, andradit a spessartin. Mnoho odrůd lze chápat jako přechodovou formu mezi dvěma jinými.

Granát patří mezi minerály, které krystalizují v krychlové soustavě a nalezneme je zpravidla v podobě rombododekaedrických či hexaoktoedrických krystalů. Méně často tvoří zrnité a kompaktní agregáty. Na Mohsově stupnici tvrdosti dosahuje stupně 6,5 - 7,5. Dále se vyznačuje křehkostí, velmi nedokonalou štěpností a nerovným lomem, který je lasturnatý, tříštivý. Vryp má bílý s barevným nádechem. Lesk je skelný, matný nebo hedvábný. Kyseliny ho nerozpustí s výjimkou andraditu. Taví se lehce kromě granátů s příměsí chromu (knorringit, uvarovit). Granáty jsou tak variabilní skupinou, že u nich najdeme kromě čistě modré úplně všechny barvy. Jejich velkou výhodou je, že zpravidla neobsahují viditelné inkluze. Příznivci přírodních kamenů také ocení, že běžně neprocházejí žádnými úpravami. Pojďme se podívat na některé druhy granátů detailněji.

granát - KLENOTA

Almandin

Tento temně rudý granát s fialovým odstínem patří mezi nejběžnější druhy granátu. Jeho název mu udělil německý učenec a otec mineralogie Georgius Agricola v roce 1546 a odkazuje ke starověké brusírně drahokamů Alabanda v Turecku. Obecně platí, že čím je tmavší, tím je cennější. Naleziště almandinu se nacházejí po celém světě a nechybí ani na českém území. Většina kousků na trhu však pochází z Indie a bývají často zaměňovány za české granáty, které jsou vzácnější a svou hodnotou ho převyšují.

prsten s granátem a dimanty ve žlutém zlatě - KLENOTA

Rhodolit

Drahokamovou varietou almandinu je rhodolit s chemickým vzorcem Mg3Al2(SiO4)3. Občas se řadí mezi pyropy, protože je ze 70 % tvořen pyropovou a ze 30 % almandinovou složkou. V různých publikacích ho můžeme najít jak pod pyropem, tak pod almandinem. Určování granátů je zkrátka alchymie.

Název je odvozen z řeckých slov rhodon (růže) a lithos (kámen). Jiné prameny zase tvrdí, že je pojmenován spíše po květech rododendronu, jejichž barva nápadně připomíná právě barvu krystalů. Byl objeven v Severní Karolíně v USA v 17. století. Dnes se ale dováží především z východní Afriky.

Rhodolity jsou považovány za nejušlechtilejší z červených granátů. Mají totiž nádherný barevný odstín, který se může pohybovat na škále od tmavé fialovočervené až po světle růžovou. Nejvzácnější jsou rhodolity v malinově červeném odstínu, které svým leskem předčí i ledajaký safír či rubín.

Šperky s rhodolitem růžové zlato - KLENOTA

Český granát

České granáty bychom mohli považovat za národní poklad. Šperky z nich vyrobené se v rodinách předávají z generace na generaci a turisté si je s oblibou dovážejí domů jako suvenýr. Granáty znali již Keltové a ve středověku s nimi hojně pracovali čeští zlatníci. Důkazem je korunovační kříž Přemysla Otakara II. ozdobený právě granáty. Jejich sláva dosáhla vrcholu v době vlády císaře Rudolfa II. V tomto období získal tento geograficky specifický typ granátu i své pojmenování „český granát“, které dodnes funguje jako úspěšná obchodní značka.

Z mineralogického hlediska spadá český granát do skupiny pyropů. Jméno pyrop pochází z řečtiny a znamená ohnivé oko. Pyropy se vyskytují i jinde ve světě a vlastně nejsou až tak vzácné. Ty české ovšem vynikají svou karmínově rudou barvou, která bývá také označována jako barva holubí krve. Český granát se vyskytuje ve formě drobnějších kamínků, které nepřesahují 0,6 cm. Naopak almandiny bývají běžně i větších rozměrů, takže pokud ve šperku uvidíte granát o velikosti kolem 1 cm, ten český to s největší pravděpodobností nebude. Tyto dva typy granátů od sebe rozeznáte i podle barvy. Zatímco český granát je čistě červený, almandin v sobě ukrývá fialové tóny.

Tsavorit

Nejtypičtější barvou granátu je červená, ale do hry přicházejí i další barvy. Dokládá to tsavorit, zelený krasavec, se kterým se setkáte i ve špercích KLENOTA. Chemickým složením patří do skupiny vápenatého granátu grossuláru. Za jeho atraktivní světle až sytě zelenou barvou, díky které je často přirovnáván ke smaragdu, stojí příměsi vanadu a chromu. Můžeme v něm spatřit i žlutavé nebo modravé odstíny. Jeho krystalky jsou průsvitné či průhledné dvanáctistěny. Tsavorit objevil roku 1967 britský geolog Campbell Bridges v severní Tanzanii. Vzhledem k politické situaci však nakonec dostal své jméno podle národního parku Tsavo v povodí stejnojmenné řeky v Keni. Jeho potenciál prosadit se na poli klenotnictví objevila společnost Tiffany & Co. Dnes existuje jen pár míst, kde se těží za velmi obtížných podmínek. Proto se řadí mezi velmi vzácné a vysoce ceněné drahokamy. Na nalezištích ho často doprovází krystalky vzácného chromturmalínu.

Tsavorit zelený granát - KLENOTA

Šperky s granáty v moderním pojetí

Tradiční šperky z českých granátů mohou být vnímané mladší generací jako příliš staromódní. Granáty přitom nabízejí mnohem širší možnosti využití a hodí se i do svěže a moderně pojatých šperků. V KLENOTA pracujeme s vysoce kvalitními granáty, které vynikají výraznou barvou, vysokým leskem a lze je brousit do rozmanitých tvarů. Mohou být skvělou alternativou rubínů či smaragdů, které by byly ve srovnatelné velikosti a kvalitě cenově nedostupné. V našem portfoliu najdete jak klasické almandiny, tak i rhodolity a tsavority. Za pozornost stojí prsten s rhodolitem ve tvaru srdce nebo minimalistický otevřený náramek z bílého zlata se dvěma rhodolity ve tvaru kapky. Granáty se perfektně doplňují s diamanty, ale pohráli jsme si i s odvážnějšími barevnými kombinacemi. Příkladem jsou luxusní náušnice s rhodolity a ametysty.

prstýnek s rhodolitem v růžovém zlatě - KLENOTA

Jak nejlépe pečovat o šperk s granátem?

Granát nepatří mezi drahokamy, kterým by vadily vysoké teploty a udržuje si barevnou stálost, takže není nutné jej stranit slunci. Nesvědčí mu ale teplotní šok, který byste mu mohli způsobit třeba čištěním horkou vodu nebo párou. Raději ho otírejte měkkým hadříkem. Co se týče tvrdosti, tak je na tom granát dobře, i když diamantu se nevyrovná. Při jeho nošení byste ale měli zůstat obezřetní, protože je relativně křehký. Pokud věnujete granátovému šperku lásku a péči, bude vás oslňovat svou krásou celou věčnost.