Diamant je zázrak přírody a nejtvrdší nerost na světě. Je 58krát tvrdší než jakýkoli jiný přírodní materiál. A přesto se ho podařilo zkrotit a osvobodit tak jeho oslnivý jas. Díky tomu je již po staletí nepostradatelnou součástí těch nejkrásnějších klenotů.

Krása, která září věčně

Diamanty si díky svým jedinečným vlastnostem udržují krásný vzhled i při minimální péči a jejich třpytivý lesk ani po desítkách let nevyhasne. Jsou odolné vůči mechanickému i chemickému poškození a snáší extrémně vysoké teploty. To vše z nich dělá ideální kámen pro šperkařství. Diamant ve spojení se zlatem dodává šperku nesmrtelnost.

Na přelomu 14. a 15. století objevil Belgičan Lodewijck van Bercken způsob, jak surový diamant opracovat – jiným diamantem. Vybroušením vzniká mistrovské třpytivé dílo.

ruční výroba prstenu KLENOTA zlaté prsteny s diamanty KLENOTA

Dárek pro každou příležitost

Univerzální krása diamantů sluší skutečně každému bez ohledu na věk a styl. Jejich čistý vzhled se skvěle hodí ke všem barvám zlata i k jiným drahokamům. Nadčasová elegance pro každý den… Hledáte-li ideální dárek, doporučujeme jednoduché diamantové náušnice, luxusní prstenjemné pecky nebo přívěsek.

náhrdelník s diamanty bezel KLENOTA

Láska na celý život

Módní trendy se stále mění a v pravidelných cyklech se vracejí, diamant je ale nadčasový. Z módy nikdy nevyšel, a pokud jde o zásnuby a svatbu, zůstává tou nejlepší volbou. Již po staletí vypadá perfektní zásnubní prsten podobně: jemný design, zlato a jeden výrazný briliant, tzv. solitér.

Stejně tak u snubních prstenů našel diamant zásadní místo a v kombinaci se zlatem nebo platinou se z něj stává dokonalý symbol věčné lásky.

set zlatých snubních prstenů s diamanty KLENOTA snubní prsten KLENOTA



Víte, jaký je rozdíl mezi diamantem a briliantem? Diamant je nerost, drahokam. Briliant (z francouzského „brilliant“ – zářící, jasný) je diamant vybroušený speciálním způsobem: má celkem 57 faset neboli plošek – tabulku (velkou fasetu uprostřed), 32 faset na korunce (horní části) a 24 faset v pavilonu (dolní části zakončené špičkou).

Dotek luxusu

Diamanty zdobí ty nejvýznamnější šperky: korunovační klenoty, dědictví významných rodů, rodinné šperky předávané z generace na generaci. Symbolizují bohatství a luxus. Kupujeme je pro jejich krásu, ceníme si jich ale i jako dobré investice. Hodnota diamantů pravidelně narůstá o 5 až 10 % ročně a za posledních 100 let klesla pouze dvakrát.

diamanty KLENOTA

Jedinečná paleta barev

Diamant se jako jeden z mála drahých kamenů vyskytuje v přírodě ve všech barevných odstínech i jejich kombinacích, nejčastěji pak ve škále od bílé po žlutou.

Věděli jste, že pouze 1 diamant z 10 tisíc je barevný? Těmto diamantům se říká také „fancy“.

  • Žluté diamanty se po bezbarvých vyskytují nejčastěji. Mohou dosahovat vysokých stupňů sytosti a působí výrazným a jedinečným dojmem.
  • Hnědé diamanty patří mezi ty nejběžnější. Do šperků je používali už staří Římané. Dnes se těší oblibě zejména tzv. champagne odstíny – světle hnědé s jemným žlutým nádechem.
  • Černý diamant se řadí k těm nejoblíbenějším barevným variacím. Zejména kombinace bílé a černé dává vzniknout výjimečným šperkům.
  • Modré diamanty jsou extrémně vzácné. Jejich barva není tak sytá jako například u safírů, jedná se spíše o světle modrý odstín s mírným šedým, zeleným nebo fialovým nádechem.
  • Červené nebo načervenalé diamanty jsou velmi vzácné a vysoce ceněné, čím je odstín tmavší, tím vyšší má kámen hodnotu. Jejich vzhled se v různém světle mění.
  • Růžové diamanty jsou jedny z nejvzácnějších na světě, jejich hodnota je až dvacetkrát vyšší než u bílých.

barevné diamanty KLENOTA

Čistě přírodní barevné diamanty mají většinou hodně světlou a nevýraznou barvu. Často se proto dobarvují. Takové diamanty se poté označují jako „treated“ (upravené). KLENOTA nabízí většinou právě takto upravené barevné diamanty. Tyto kameny si zachovávají všechny ceněné a vyhledávané vlastnosti diamantů – lesk, tvrdost a zářivou krásu.

Jak se diamanty hodnotí?

Při hodnocení a certifikaci diamantů se posuzují jejich základní parametry, tzv. 4C: brus (cut), hmotnost (carat), čistota (clarity) a barva (color). Tyto vlastnosti mají zásadní vliv na cenu diamantu.

KLENOTA vydává certifikát pravosti s informacemi o použitých materiálech ke každému zakoupenému šperku.

certifikát KLENOTA certifikát igi KLENOTA

 

Právě BRUS dodává diamantu jeho oslnivou krásu. Základním, nejstarším a nejoblíbenějším je brus kulatý, tzv. briliant. Na jeho vývoji se podíleli ti nejlepší brusiči diamantů na světě. Díky tomuto brusu s 57 ploškami diamant odráží až 99 % světla – doslova září.

Diamanty se brousí i do mnoha tzv. fantazijních tvarů: markýza, bageta, srdíčko, slza, ovál a roháček neboli smaragdový brus. Na popularitě poslední dobou, zejména u zásnubních prstýnků, získává také princess – čtyřboký, případně trojboký brus s ostrými rohy.

zlaté prsteny s diamantem KLENOTA

HMOTNOST diamantu se udává v karátech (ct) s přesností na 2 desetinná místa. 1 ct = 0,2 g; 1 gram je tedy 5 karátů. Karáty (ct) jako jednotky hmotnosti diamantů se liší od karátů (kt) označujících ryzost zlata (čisté zlato má ryzost 24 kt).

ČISTOTU určuje zejména množství tzv. ikluzí, neboli vnitřních nedokonalostí diamantu. Na jejich velikosti a rozložení závisí přiřazení kamene do příslušné třídy čistoty:

  • IF (Internal Flawless) – diamant s absolutní průhlednosti bez inkluzí,
  • VVS 1, VVS 2 (Very Very Small) – diamant s velmi malými inkluzemi,
  • VS 1, VS 2 (Very Small) – diamant s malými inkluzemi,
  • SI 1, SI 2 (Small Inclusions) – diamant s inkluzemi zjistitelnými lupou,
  • I1, I2, I3 (Included), v České republice též P – diamanty se středními až většími inkluzemi viditelnými i pouhým okem.

BARVA se u bílých až žlutých diamantů hodnotí podle mezinárodní stupnice:

  • D až F jsou bezbarvé diamanty;
  • G až J téměř bezbarvé;
  • K až M jsou diamanty s nádechem žluté barvy;
  • N až Z diamanty se žlutohnědým zabarvením.

Ostatní odstíny se označují jednoduše fancy.

prsten s diamantem KLENOTA krabička KLENOTA