Tento kámen z rodiny berylů, jehož název v sanskrtu (marakata) znamená „překonavatel obtíží“, byl známý již ve starověkém Egyptě, kde se také v období 3000–1500 př. n. l. těžil. Zdobila se jím i legendární královna Kleopatra. Jeho dnešní název však pochází z řeckého smaragdos (případně francouzského émeraude), neboli „zelený kámen“.

Přírodní smaragdy - KLENOTA

Pro starověké myslitele byl smaragd kamenem moudrosti a prosperity. V Persii se věřilo, že symbolizuje věčný život v ráji. Fascinoval také Hérodota, který se ve svém díle zmiňuje o smaragdových sloupech Héraklova chrámu. Znali ho i dávní Inkové a Aztékové, pro něž byl svatým. Ve středověku byl zase oblíbeným kamenem alchymistů a jasnovidek.

Smaragdové šperky se tradičně darují při oslavách 20. a 35. výročí svatby. Nejoblíbenější jsou smaragdové prsteny, jako skutečně luxusní dárek doporučujeme doplnit prsten ladícími náušnicemi a přívěskem.

Zásnubní a snubní prsten se smaragdem a diamanty - KLENOTA

Co na smaragdu milujeme

Smaragdy charakterizuje zelená barva, jejíž neopakovatelné odstíny má na svědomí příměs chromu a vanadu v základní struktuře berylu. Často obsahují různé množství prasklinek a inkluzí – kvůli tomu vyžadují zvláštní péči a opatrnost; zároveň ovšem tyto malé nedokonalosti slouží jako jeden z poznávacích znaků přírodních smaragdů a dodávají jim jejich výjimečnost.

Prsteny se smaragdy ve žlutém zlatě - KLENOTA

Tento kámen je tak oblíbený, že brusiči speciálně pro něj vyvinuli nový typ výbrusu, tzv. „emerald“. Jde o obdélník či čtverec se seříznutými rohy, který dává vyniknout smaragdovému lesku a zároveň kámen chrání před mechanickou zátěží.

Smaragd, podobně jako diamant, lze vnímat také jako investici. I přes jeho vysokou cenu se totiž dá předpokládat, že jeho hodnota dále poroste. Jen za roky 2013–2017 stoupla o 131 %.

Náušnice se smaragdy a diamanty - KLENOTA

Na co při koupi smaragdu myslet

I když je smaragd o něco tvrdší než křemen, zacházet by se s ním mělo opatrně, neboť je velmi křehký a poměrně citlivý. Uškodit smaragdu může i teplotní šok v podobě horké vody. Kvůli jeho choulostivosti mu příliš neprospívá každodenní nošení.

V případě velkého popraskání lze smaragd „opravit“ ponořením do oleje či pryskyřice, které praskliny vyplní. Díky tomu pak kámen vypadá na oko celistvější. Takto lze smaragd ošetřit i doma svépomocí.

Prsten HALO se smaragdem a diamanty - KLENOTA

Stejně jako řada jiných drahokamů se smaragd vyrábí také synteticky, občas je dokonce nahrazován sklem či jiným minerálem zelené barvy, který se tváří jako právoplatný smaragd. Vždy byste proto měli smaragdové šperky kupovat pouze z důvěryhodných zdrojů. U nás navíc ke každému šperku dostanete certifikát pravosti zdarma.

Náhrdelník se smaragdem a diamanty - KLENOTA

Trocha vědy: smaragd z pohledu mineralogie

Smaragd se vyznačuje skelným leskem, lasturnatým lomem a bílým vrypem. Rozpouští se v kyselině fluorovodíkové. V přírodě tvoří šesterečné krystaly nejčastěji prizmatické (ty mají v každém místě stejný příčný průřez) až tabulkovité. Většinou jsou vrostlé, tedy neprůhledné. Takové kameny se dají poměrně levně koupit v tromlované formě (jde o techniku simulující přírodní omílání kamenů v řece, jejímž výsledkem jsou ohlazené valounky). Mají světle až temně zelenou barvu s černým podílem svoru.

Prsten se smaragdem - dílna ateliéru KLENOTA

V přírodě vzácnější jsou však narostlé neboli průhledné krystaly. A právě tato podoba fascinuje lidstvo už po několik tisíciletí. Z tohoto materiálu vznikají pod rukama zručných brusičů skvosty připravené k zasazení do šperku. Ručně vyrobený smaragdový klenot v našem ateliéru už pak jen čeká na svou budoucí majitelku, jejíž krásu bude moci podtrhnout…

Pár zajímavostí na závěr

Nejznámější smaragdové naleziště leží v Kolumbii. Pocházejí odtud krásné, sytě zelené kousky. Brazilské smaragdy jsou jemně zelené s odstíny do žluta a kameny ze Zambie se pyšní modrým nádechem. Podle těchto nalezišť se také barevné variety označují (i když konkrétní kámen nemusí být přímo z daného místa). V České republice se bohužel žádný smaragd zatím najít nepodařilo.

Přírodní smaragdy - KLENOTA

Pozoruhodné jsou tzv. trapiche smaragdy – srostlice krystalů, které na řezu tvoří šesticípou hvězdu. Ve speciálních případech, kdy se v kameni objeví orientované jehlicovité vrostlice, můžeme pozorovat efekt kočičího oka neboli kolébavý lesk (jev, kdy vrostlice odráží světlo a napříč kamenem se objevuje světlý pruh, který se mění s úhlem, pod kterým na kámen světlo dopadá).

Nejznámějším smaragdem je tzv. Mogul smaragd (217,80 ct, tedy 43,56 g). Jedná se o cca 10 cm vysokou, umělecky opracovanou destičku, která byla nalezena v roce 1695. Na jedné straně najdeme náboženské texty, na druhé krásnou rytinu s motivem květin. V newyorském muzeu zase můžeme najít jeden z největších krystalů, pocházející z Kolumbie. Jmenuje se Patricie a váží 632 ct (126,4 g). Tamní sbírka obsahuje i známý smaragdový hrníček či legendami opředenou Andskou královskou korunu, která je vyrobena ze žlutého zlata, váží přes 2 kg a zdobí ji 450 smaragdů.

Prsten z bílého zlata se smaragdem - KLENOTA