Kdo miluje teplo a hřejivou sílu slunečních paprsků, ten snadno podlehne i kouzlu žlutých a oranžových drahokamů. O každém z nich platí, že srší pozitivní energií a pohled na něj probudí v člověku pocit radosti a štěstí. Pro důvod, proč si pořídit šperk se žlutým drahokamem pravděpodobně nepůjdete daleko. Můžete ale váhat, který z nich bude ten pravý zrovna pro vás. Po přečtení následujících řádků byste v tom měli mít jasněji.

Význam a symbolika žluté barvy

Žlutou bychom ve zkratce mohli popsat jako veselou, povzbuzující, optimistickou, hřejivou a svěží barvu. Nejvíce si ji spojujeme se Sluncem, často je v přírodě barvou květin a plodů, symbolizuje radostnou stránku života.

Významu žluté odpovídá i působení na lidskou psychiku. Stimuluje nervový systém, udržuje nás bdělé a oživuje paměť. Podporuje komunikaci a mezilidskou interakci. V některých kulturách je žlutá barvou bohatství, zdraví a štěstí. Odstíny žluté jsou rozmanité, od jemně pastelové, výrazně zářící, až po zlatavé odstíny zahrnující medovou i sytě žlutohnědou a okrovou.

prsten ze žlutého zlata s citrínem osazený diamanty - KLENOTA pevný náramek ze žlutého zlata s citrínem a diamanty - KLENOTA

Oranžová nenechá nikoho chladným

Na škále barevného spektra mezi žlutou a červenou se nachází oranžová, ve které se potkávají vlastnosti obou těchto barev. Neklade si za cíl být nenápadná ani neutrální, naopak bývá silným zdrojem emocí. Oranžová symbolizuje oheň, povzbuzuje apetit, dodává energii a zvyšuje naši aktivitu.

Šperky se žlutým drahokamem vás rozzáří

Jedním z hlavních faktorů, který určuje kvalitu a hodnotu drahokamů, je barva, její odstín a intenzita. Nejinak je tomu u těch žlutých. Špička pomyslného žebříčku je vyhrazena těm, které jsou čistě žluté bez nádechu jiné barvy. Velmi častý je i oranžový podtón, který je obvykle odborníky přijímán pozitivně, nebo také zemitý žlutohnědý odstín připomínající barvu lesního medu.

citrínové šperky ze žlutého zlata - KLENOTA náramek ze žlutého zlata s citrínem a diamanty - KLENOTA

Drahokamy ve žlutých odstínech zasazujeme převážně do žlutého a bílého zlata. Žluté zlato podpoří celkové harmonické vyznění šperku, bílé zlato spíše zvýrazní a upozorní na samotný žlutý drahokam, každopádně obě kombinace působí vkusně a elegantně. Žluté drahokamy mají schopnost osvěžit a přitáhnout pozornost. Nevzdávejte se jich ani při formálnějších událostech, umělé světlo z nich umí vytáhnout neodolatelný třpyt. Vsaďte na ně, když se chcete vyvarovat usedlosti a nudné šedi, zkrátka když chcete zářit. Využijete je jako doplněk k minimalistickému outfitu i k doladění různých barevných kombinací. Žlutá i oranžová vytvoří stylový kontrast s modrou, tyrkysovou, zelenou a fialovou.

šperky ze žlutého zlata s drahokamy- KLENOTA

V dnešním článku si postupně představíme žluté i oranžové drahokamy, mezi které patří citrín, lemon quartz, žlutý a oranžový safír, a také vzácný žlutý diamant. Na Mohsově stupnici dosahují tyto drahokamy minimálně sedmého stupně, a jsou proto ideálními společníky pro každodenní nošení.

Citrín: drahokam v barvě vycházejícího slunce

Citrín je vzácná odrůda křemene, která se vyskytuje jen v několika málo lokalitách na světě. Označení žlutý křemen nesl až do 16. století, kdy převzal svůj současný název, odvozený od latinského slova citrus

Citrín je tradičně spojován se schopností zahánět negativní myšlenky. Ve starověku lidé věřili, že je v něm ukrytá sluneční energie a využívali ho tak k působení na psychiku i tělesné zdraví. Věřili, že citrín umí od svého nositele rozehnat smutky, a naopak přitahovat majetek a prosperitu. Slabost pro něj měli šperkaři v období art deca a slavná Greta Garbo byla dokonce majitelkou celé sbírky citrínových šperků.

citrínové šperky ze žlutého zlata - KLENOTA náhrdelník s citrínem ze žlutého zlata - KLENOTA

Citrín patří díky své kráse a také cenové dostupnosti mezi velmi oblíbené kameny. V nabídce ateliéru KLENOTA najdete velký výběr citrínových šperků v rozmanitých odstínech a tvarech. 

Sytě zbarvený citrín v oválném brusu zdobí minimalistický náhrdelník se zajímavým osazením, které připomíná sluneční paprsky. Elegantní brus cushion zase dodává třpyt výrazným peříčkovým náušnicím ze žlutého zlata.

Citrín Madeiradrahokam v medovém odstínu

Jméno portugalského ostrova nese intenzivně zbarvený citrín s nádechem do medové až oranžovohnědé. Abychom byli přesní, název tohoto citrínu je odvozen od portugalského vína Madeira, které se na tomto ostrově vyrábí a svou barvou nápadně připomíná právě tento drahokam. Naleziště Madeira citrínu je však jinde, a to v Brazílii. 

Citrín Madeira k sobě přitáhne obdivovatele výrazných teplých podzimních tónů. Díky svému atraktivnímu odstínu je v klenotnictví nejžádanějším typem citrínu vůbec. I mezi šperky KLENOTA je zastoupen v hojné míře, třeba v tomto náhrdelníku ve tvaru kapky s diamantem.

náhrdelník s drahokamem citrín madeira a drobným diamantem ve žlutém zlatě - KLENOTA

Žlutý safír: vzácný drahokam v netradiční barvě

Safír patří společně s rubínem a smaragdem do tzv. velké trojky vzácných barevných drahokamů. Královská modrá barva k němu neodmyslitelně patří, ale safír může být i růžový, fialový, zelený nebo žlutý. Tyto netradiční varianty se nazývají fancy. Jednu základní barvu v tomto výčtu záměrně nenajdete, a to je červená. V této barvě se totiž minerál korund nazývá rubínem.

Nejvýznamnějším nalezištěm žlutého safíru, který byl dříve nazýván orientálním topazem, je ostrov Srí Lanka. Jako Canary yellow sapphire se označuje vyhledávaný čistě žlutý odstín, který zcela postrádá oranžový podtón, což je mezi přírodními drahokamy opravdu vzácné.

Žlutý safír je považován za drahokam podporující zdraví a dlouhověkost. Na první pohled vyniká výborným leskem a jiskrou, zároveň má vysokou tvrdost stupně 9. Náramek z nepravidelně fazetovaných žlutých safírů je příkladem šperku, který působí lehce bohémsky a ozvláštní každý outfit.

Lemon quartz: elegantní a jemný drahokam ve chladnějším tónu

Tento světle žlutý drahokam se na první pohled podobá citrínu a pojí ho s ním také mineralogická příbuznost. Oba kameny jsou totiž zástupci rodiny křemene. Avšak kdybyste je položili vedle sebe, všimli byste si značného rozdílu. Zatímco pro citrín je charakteristický výrazně teplý tón, lemon quartz má jemný zelenkavý nádech a celkově působí chladnějším dojmem. Další odlišností je také fakt, že lemon quartz v přírodě nenajdete. Vzniká z křemene, který je vystaven gama záření a následně prochází mírným zahříváním.

zlaté náhrdelníky s drahokamem lemon quartz - KLENOTA zlaté prstýnky s drahokamy - KLENOTA

Lemon quartz je spojován s čistotou, hojností a štěstím. Podporuje mezilidskou komunikaci, projasňuje mysl a přináší do života rovnováhu a pozitivní energii. Lemon quartz představuje ideální alternativu pro ty, kteří hledají žlutý drahokam, ale preferují studenější tóny. U nás se blýská například v těchto nepřehlédnutelných náušnicích v kombinaci se zeleným ametystem.

Žlutý diamant: snoubení nejtvrdšího drahokamu s energií žluté barvy 

Žlutý diamant řadíme mezi fancy diamanty, které se pyšní vysokým leskem, třpytem, tvrdostí a odolností, a k tomu navíc oslňují krásnými barvami. Žlutou barvu u diamantu můžeme přičíst chemickému prvku dusíku. Na trhu jsou přírodní neupravované diamanty vysoce hodnocené a kameny větší než jeden karát dosahují závratných částek. O jak vzácný kámen se jedná ale vůbec netušil nálezce prvního žlutého diamantu. Traduje se, že jím byl chlapec z Jižní Afriky, který žlutý diamant v surovém stavu objevil v trávě.

Do našich šperků zasazujeme žluté diamanty v odstínu Fancy light yellow, které zůstaly přesně takové, jaké je příroda stvořila. Neprošly žádným dodatečným zvýrazněním barvy. Jejich odstín je jemný, decentní a svěží. Pokud mezi žlutými kameny hledáte ve všech směrech ten nejlepší a není pro vás tolik rozhodující cena, je pro vás žlutý diamant jasnou volbou. Zdobíme jimi převážně zásnubní prsteny, třeba jako je tento unikát.

zlaté eternity prsteny s centrálním žlutým diamantem ve žlutém zlatě - KLENOTA Náhrdelníky se žlutým diamantem ve žlutém zlatě - KLENOTA

Oranžový safír: raritní varianta safíru

Teplé tóny safírů od sytě zlaté, přes mandarinkovou, až po tmavě oranžovočervenou nazýváme oranžovými safíry. Tyto kameny jsou velmi raritní a v přírodní podobě bez dodatečných úprav barvy se na trhu vyskytují jen zřídka. Milovníkům drahých kamenů nemohl uniknout tzv. padparadscha safír v zajímavém odstínu, ve kterém se mísí oranžová s růžovou. V minulých letech získal pozornost jako hlavní kámen v zásnubním prstenu britské princezny Eugenie.

Oranžový safír je také součástí duhového náramku v bohémském stylu, který je poskládaný z různobarevných safírů.