Barevné diamanty představují jedny z nejvzácnějších drahokamů, s nimiž se ve špercích můžeme setkat. Okouzlují nás především rozmanitou paletou barev, která zahrnuje snad všechny myslitelné odstíny. Zároveň se samozřejmě pyšní stejnou odolností a trvalostí jako diamanty čiré, a svou krásu si tak uchovávají dlouhé roky i při každodenním nošení.

Žluté diamanty se těší velké – a stále rostoucí – oblibě. Svět módy si je zamiloval především pro jejich svěží, zářivou barvu a jiskřivý efekt, typický pro vybroušené diamanty. Ve špercích KLENOTA nejčastěji používáme kameny v odstínu fancy yellow, který působí velmi živě a vesele.

Šperky se žlutými diamanty

Jak bude žlutý diamant ve šperku působit, ovlivňuje hlavně vybraná barva zlata. Přirozeně se tak nabízí žluté zlato. Jeho teplý tón s barvou kamene krásně ladí a hotový šperk působí velmi harmonicky. V kontrastu s bílým zlatem zase žluté diamanty více vyniknou a zazáří v plné kráse.

Prsten se žlutým diamantem se skvěle hodí i jako zásnubní, a to především pro ženy, které se rády odlišují a nebojí se originality.

Přírodní, nebo treated diamant?

Barevné diamanty tvoří pouze cca 0,1 % ze světové produkce všech vytěžených diamantů. Část z nich má navíc světlou a nenápadnou barvu, případně malé oděrky. Aby jejich krása vynikla naplno, můžeme jejich barvu zvýraznit. Takto upravené kusy označujeme jako treated. Mají všechny žádané vlastnosti diamantů – krásný lesk, tvrdost a zářivé barvy. Oproti těm přírodním jsou však cenově dostupnější. Přírodní sytě zbarvené diamanty jsou totiž opravdovou vzácností; i v nejmenších velikostech jsou nesmírně drahé.

Platí to i pro žluté diamanty. Barva přírodních kamenů často není jednolitá a dostatečně výrazná. Diamant proto musí mít nejen dostatečné rozměry, ale i konkrétní výbrus, aby jeho barva vynikla. To mnohé zákazníky limituje. Treated diamanty tak otevírají více možností. Díky moderním technologiím získávají sytě žlutou barvu bez ohledu na svou velikost a mohou být broušeny do různých fantazijních tvarů. Je také snazší dosáhnout u několika diamantů stejného odstínu, což je nezbytné při párování kamenů do náušnic nebo souprav.

Rarita mezi drahokamy

Odpověď na otázku, proč jsou barevné diamanty včetně těch žlutých tak vzácné, najdeme v oboru chemie. Diamant tvoří atomy uhlíku pevně spojené v krystalové mřížce. Je téměř nemožné, aby se tato struktura narušila a mohl do ní vniknout cizí prvek. A přesto se to výjimečně stane, a právě tehdy se zrodí barevný diamant. Konkrétně žluté zbarvení způsobuje příměs dusíku.

Pár zajímavostí o žlutém diamantu

  • Diamant symbolizuje věčnou lásku a oddanost. To platí i pro ten žlutý, který navíc přináší optimismus a radost pro společnou cestu životem.
  • Na umělém světle vás příjemně překvapí. Zdá se být totiž ještě sytější a zářivější.
  • První žlutý diamant údajně objevil v jižní Africe chudý chlapec v trávě. Jeho matka ho darovala sousedovi, aniž by si uvědomila jeho hodnotu. Dnes tento kámen nese jméno Eureka diamond a můžete ho spatřit v africkém muzeu Kimberley Mine.
  • Největším přírodním diamantem s váhou 616 karátů je žlutý diamant s názvem Kimberley Octahedron objevený v roce 1972.