Na svatbu vzpomínáme celý život, proto je důležité svatební přípravy nepodcenit a pečlivě si je rozplánovat už měsíce dopředu. Ne všichni si umí představit, co vše to opravdu obnáší. Aby vám organizace šla pěkně od ruky, sestavili jsme tento užitečný seznam s úkoly, které vám pomohou zůstat v klidu a na nic nezapomenout.

Prvotní rozhodnutí, která určí směr

Typ svatby

Ještě než se pustíte do konkrétnějšího plánování, měli byste si s partnerem ujasnit, o jak velkou svatbu půjde, jestli bude církevní nebo civilní, zda se bude odehrávat venku či uvnitř, a jestli budete během dne někam přejíždět. Podle těchto rozhodnutí se totiž budou zásadním způsobem odvíjet další kroky.

Kdo se zapojí do organizace

Dál se zodpovědně rozhodněte, jestli přípravy zvládnete sami dva, pomůže vám rodina či kamarádi nebo si vezmete na pomoc profesionály. Zkušenou svatební agenturou je třeba Wedding Factory z Prahy. Jejich tým se s rozumem i citem stará o to, aby svatby byly do detailu promyšlené přímo na míru danému páru. A to nejdůležitější: umožní vám si svůj den bez starostí užít.

Rozpočet

Finance by se hned zpočátku neměly podcenit. Můžete si projít jednotlivé položky, rámcově odhadnout, jak finančně náročné budou a k celkové částce ještě připočíst rezervu. Snažte se být realističtí a situaci nepodcenit.

Časový harmonogram

Aby se vám stres vyhnul obloukem, stanovte si nějaký časový plán. Jednotlivé úkoly si sepište a poznamenejte si, dokdy je co potřeba ideálně vyřešit. Pokud vám z toho jde hlava kolem, šikovným pomocníkem bude svatební plánovač od M&DE designu. Provede vás celým plánováním až do dne D a můžete si do něj zapisovat všechny informace i kreslit či lepit výstřižky s inspirací.

zásnubní a snubní prsten s diamantem - KLENOTA

Klíčové body organizace

Datum a místo

Jedním z nejzásadnějších rozhodnutí je výběr data a místa. Jakmile podle časových možností stanovíte den, je čas zarezervovat prostor pro obřad i hostinu, ať už jde o jedno místo či se budete přesouvat. S hledáním toho pravého vám pomůže web Svatba ve stodole – zkuste online vyhledávač, se kterým najdete spoustu různorodých míst po celé republice podle zadaných kritérií. 

Svatební oznámení

Máte datum a místo? Tak je čas dát to vědět ostatním a nejlépe nějak originálně. V tom případě volte rovnou profíky, kteří vám na míru udělají originální svatební oznámení.

Oddávající, svědci a družičky

Aby byl obřad právně platný, nemůžete zapomenout na formální náležitosti. Vydejte se proto na úřad a zajistěte oddávajícího. Oslovte svědky. Důležité, i když z hlediska právního už ne povinné, jsou pro nevěstu obvykle i družičky. Vaše blízké kamarádky budou jistě poctěné, když je požádáte, aby se ujaly těchto důležitých rolí.

luxusní snubní prstýnky z bílého zlata s diamanty - KLENOTA

Seznam hostů

Koho pozvat a koho nepozvat někdy z kapacitních důvodů přichází na řadu už při výběru místa. Každopádně je potřeba seznam hostů vyřešit už v prvotních fázích příprav a pak už ho později jen trochu doladit. 

Kdo se o vše postará

Jídlo

Zvolit dobrý catering znamená hodně ochutnávat, což je určitě příjemná část zařizování. Kromě obědu a případného rautu myslete také na dort. Dál hosty rozhodně potěšíte i sladkým barem nebo třeba stánkem s kávou. Nezapomeňte vzít v potaz i možné alergie.

Hudba

Hudbu obvykle zajišťuje DJ nebo živá kapela. Ať už je vám sympatická jakákoliv možnost, hlavně se předem ujistěte, že hraný repertoár bude odpovídat vašemu vkusu a vkusu vašich hostů. Z vlastní zkušenosti doporučujeme na svatbu kapelu Party leaders.

Fotograf & kameraman

Zachytit správným způsobem okamžiky je umění. Pečlivě si prohlédněte tvorbu zamýšleného fotografa a kameramana, abyste si byli svou volbou jistí. V Probuď labuť umí fotky a videa vykouzlit tak, že ve vás i po letech budou vzbuzovat pocity, které jste v danou chvíli zažívali. 

Vše pro nevěstu a ženicha

Dekorace & květiny

Ačkoliv není výzdoba tou nejpřednější starostí, pomůže vám dokreslit osobitého ducha celé slavnostní události, proto ji nepodceňujte. Dobře zvolené dekorace a tiskoviny vám pomohou utvořit ucelený styl svatby, který se hostům zapíše do paměti. Kouzelnou atmosféru vytvoří světýlka.

Svatební květiny jsou neodmyslitelnou součástí celého dne. Jako lokální volba v souladu s přírodou se nabízí Kytky od potoka. Tyto s láskou opečovávané rostliny ze statku s rodinnou tradicí v nápaditých vazbách se budou vyjímat na svatební tabuli i v rukou nevěsty a dalších důležitých dam. Květiny buď dodá areál, kde se svatba koná, případně je samozřejmě možné svatební květiny dovézt od specializovaných firem.

sada zásnubního a snubního prstenu v bílém zlatě - KLENOTA

Pokud chcete opravdu originální výzdobu, která Vám navíc zůstane i po svatbě, nechte si vyrobit neon na míru. Může na něm být třeba vaše nové společné příjmení

Svatební šaty, oblek a boty

Svatební šaty, oblek, boty a elegantní hodinky mohou být tou pravou tečkou za vaším svatebním outfitem. Některé dámy (i pánové) hledají perfektní oděv, obutí a doplňky na den D dlouhé měsíce, proto si dejte dostatečnou časovou rezervu. Nejprve si alespoň základně ujasněte, po čem vaše srdce touží, poté už můžete směle vyrazit do ulic na obhlídky. Uvidíte, že postupem času se ta správná volba, se kterou budete naprosto spokojeni, snadno vykrystalizuje.

Pokud chcete nevěstu i celkový koncept svatby sladit s věrnými družičkami, šaty jim můžete vybrat na stránce Družičkování. Dávají si zde záležet na tom, aby i družičky měly na svatbě ty pravé modely, které jim budou slušet a budou kvalitní.

Pokud máte zájem si spíše šaty půjčit podívejte se na tento článek.

Make-up & vlasy

Snad každá nevěsta si přeje na své svatbě vypadat co nejlépe a stejně to má i mnoho ženichů. Vybrat ty správné odborníky je proto nedílnou součásti příprav. Už zmiňované studio Probuď labuť nabízí i služby v oblasti líčení a účesů a zaměřuje se na to, aby celý styling podtrhl to nejkrásnější, co se v člověku skrývá. Muži si na svatbu vzhled obvykle upravují sami. Proto jistě ocení pánskou kosmetiku na vlasy od české značky. Kvalitní šampon vlasy očistí a vyživí, vlasový jíl zase zase zajistí parádní styling.

Prstýnky

Vyměňování snubních prstenů je jednou z nejstarších tradic pojících se se svatebním obřadem. Vybírejte ty své ideálně s předstihem 3 měsíců, aby byl dostatečný prostor na rozmyšlenou a plnění vašich přání.

klasický dámský a pánský snubní prstýnek ze žlutého zlata - KLENOTA

Lékárnička

Mezi důležité předměty, které by neměly chybět na žádné svatbě, patří i dobře vybavená lékárnička. Ať už jde o drobná zranění, bolest hlavy, nebo jiné nepředvídatelné situace, mít po ruce základní zdravotnické potřeby je nezbytností - jako např. náplasti na puchýře, léky na bolest hlavy apod.

Po svatbě

Líbánky v Česku?

Mohlo by se zdát, že svatebním dnem přípravy svatby končí, nezapomínejte ale ještě na jednu krásnou tradici – svatební cestu! Tu je také obvykle potřeba naplánovat už s předstihem. Obliba líbánek strávených v České republice stoupá a není se čemu divit – Česko je země plná krásných míst a je z čeho vybírat. Romantický pobyt, wellness hýčkání nebo odpočinek v přírodě si snadno můžete podle svých preferencí vybrat s pomocí Travelking. Při hledání ubytování na líbánky Vám může také pomoci srovnávač ubytování Megaubytko.cz.

Věříme, že naplánovat svatbu pro vás bude s uvedenými tipy o poznání snadnější. A jestliže hledáte ještě další inspiraci, navštivte třeba tento svatební plánovač.  Nenechte se strhnout ke stresujícímu shonu a myslete na to, že to hlavní už máte – jeden druhého. Plánování svatby je přece skvělý čas, který věnujete společnému cíli. Snažte se užít si ho plnými doušky.

svatební checklist - KLENOTA