V době koronavirové je nutné řešit bezpečnou cestu, jak šperky často a důkladně čistit. Nemáme zatím přesné informace, jak dlouho viry zůstávají na drahých kovech, ale jelikož opatrnosti není nikdy dost, prostudovali jsme dostupné technologie sterilizace, včetně čištění pomocí ultrafialového světla, které jak známo hubí bakterie a viry. To se zdá být nejefektivnějším a zároveň jednoduchým a pro šperky šetrným řešením. Pojďme ale nejprve prozkoumat několik známých metod a jejich pozitiva i úskalí.

Šperky v ohrožení: tohle raději nezkoušejte

Čištění dezinfekcí

Prolít šperky dezinfekcí se zdá být rychlý a účinný způsob, jak se zbavit všech potenciálních mikrobů, které se stihly zachytit na vašich špercích. Vždyť ruce podobnému rituálu vystavujeme několikrát denně. Pokožka sice strádá, ale když ji dobře namažeme, umí se z toho šoku dostat. Pevné a odolné kovy jako stříbro a zlato, natožpak nesmrtelné diamanty by přece měly podobný úkon přetrpět bez úhony. Tato vcelku logická úvaha má ovšem v praxi trhliny. Pokud vydezinfikujete šperk jednou nebo dvakrát, pravděpodobně se mu nic nestane. Tedy za předpokladu, že se v něm nenachází nějaký choulostivější druh drahého kamene. Při častějším opakování se ovšem může šperk poškodit. Povrch kovu bude časem přicházet o svůj lesk a může dokonce dojít k uvolňování kamenů. Držte proto šperky od dezinfekce co nejdál.

Ultrazvukové čištění

Vložit šperk, počkat několik minut a máte vyčištěno. Ultrazvukové čističky slibují, že vykonají veškerou práci za vás. Jejich výhodou je komfortní používání a dokonalé vyčištění. Budou ale vaše šperky v takové čističce v bezpečí? Při neodborném zacházení může dojít i k poničení šperku, a proto bychom nedoporučili, abyste do jejich péče šperky svěřovali na každodenní bázi.

Čištění párou

Můžete se setkat s názorem, že skvělým způsobem čištění je šperky vyvařit nebo je vystavit působení páry. Toto nadšení nesdílíme. Použití páry určitě patří do rukou odborníka, a zároveň je nutné brát v potaz, že některé kameny nesou teplotní rozdíly velmi nelibě. Jedná se především o perly, ale také smaragdy a další přírodní kameny.

Neublíží šperkům, ale ani bakteriím a virům

Čištění hadříkem

Vzít hadřík do ruky a více či méně šetrně šperk prostě vypulírovat, to je možná něco, co vás napadne jako první. Samozřejmě po řádném opláchnutí vodou, nejlépe mýdlovou. Tato metoda není pro šperk nebezpečná, pokud tedy konáte s citem. Ovšem šetrnost v tomto případě přináší i malou účinnost. Patogeny takto spolehlivě ze šperku nedostanete, a nevyčistíte důkladně ani schovaná místa na šperku, jako je prostor kolem osazení kamenů a nejrůznější drobné skulinky.

Čištění pomocí UV záření

A teď už se konečně dostáváme k metodě, která u nás zvítězila na celé čáře, a tím je dezinfekce pomocí ultrafialového záření. Pro šperky všeho druhu je to naprosto bezpečný způsob, jak je zbavit všech patogenů, a to během několika minut. Krátkovlnné UVC záření totiž spolehlivě ničí bakterie, viry i plísně. Pro tento účel si můžete malý UV sterilizátor pořídit domů. Cenově se pohybuje v relaci běžného malého spotřebiče a jeho obsluha je tak jednoduchá, že při ní nemůžete udělat chybu. Jeho výhodou je nesporně i to, že s ním skvěle vydezinfikujete i ostatní předměty každodenní potřeby, jako je mobilní telefon, rouška, klíče apod. I u nás v ateliéru pravidelně čistíme a dezinfikujeme všechny naše šperky pomocí UV světla.