Jakou barvu má zlato? Tato otázka zní trochu jako chyták. Většina lidí by na ní odpověděla, že přeci zlatou, tu hřejivou a zářivou, evokující slunce. Mnozí ale vědí, že zlato nemusí být jen „žluté“, ale také bílé nebo růžové. Dnes panuje ve šperkařství velká rozmanitost, nejen co se různých stylů týče, ale používají se také nové druhy kamenů, a experimentuje se i s barvou zlata. A tak při výběru šperku možná narazíte na to, že si nebudete jistí, podle jakého kritéria byste měli barvu zlata zvolit. Ukážeme vám, jaké jsou dnes nejčastěji používané barvy zlata, čím se od sebe odlišují, jaké jsou jejich výhody a nevýhody a které z nich pravděpodobně nejlépe zapadne do vašeho stylu.

snubní prsteny s diamanty v bílém, růžovém a žlutém zlatě - KLENOTA

Klíčové je slovo „příměs“

Zlato ve své nejčistší formě je vzácný kov s chemickou značkou Au. Jeho barva je opravdu výrazně zlatožlutá a je tedy o mnoho žlutější, než barva zlatých šperků, které běžně nosíme. Další jeho vlastností je relativní měkkost. Aby mohl vzniknout šperk, který vydrží, je nutné do zlata přimíchat i jiné kovy, které mu dávají potřebnou tvrdost a odolnost. A právě tyto příměsi mají vliv i na výslednou barevnost. A co víc, příměsi se cíleně volí tak, aby vznikla ta či ona barevná varianta zlata.

Čím má zlato vyšší počet karátů, tím je čistší a obsahuje méně příměsí. Dnes se nejčastěji vyrábí šperky ze 14karátového zlata, které obsahuje 58,5% čistého zlata. Méně často pak z 18karátového, které zlata obsahuje 75%, a je tedy ryzejší a dražší, ale také měkčí a choulostivější

Náramky s diamanty v růžovém a žlutém zlatě - KLENOTA

Žluté zlato se vyrábí legováním (aneb smícháním) zlata, stříbra a menšího množství mědi. Zatímco podíl čistého zlata je daný, tak poměr ostatních příměsí se může různit. Vyšší poměr stříbra dodá zlatu jemnější a méně výrazný tón, zatímco naopak vyšší podíl mědi vytváří tón tmavě žlutý.

Bílé zlato vzniká přidáním kovů, které mají stříbrno bílé zabarvení, jako je stříbro, zinek, nikl nebo paladium. Může být ošetřeno povrchovou úpravou, tzv. rhodiováním, které dodá šperku vyšší lesk a také mu poskytne alespoň částečnou ochranu před poškrábáním.

Červené zlato je slitina zlata a mědi. Vždy je však u zlata o stejné ryzosti totožný podíl zlata, takže určitě neplatí, že by zlato růžové bylo méně hodnotné než jiné. A tomu odpovídá také to, že šperk z růžového zlata zpravidla stojí stejně jako šperk ze zlata bílého nebo žlutého.

pečetní prsten růžové zlato - KLENOTA

Vyberte si tu správnou barvu zlata pro vás

Pro někoho může být hlavním nebo i jediným kritériem pro výběr barvy zlata jednoduše osobní preference. Jsou ženy, které po celý život nosí žluté nebo bílé zlato a nechtějí na tom nic měnit. Koneckonců, šperky by sem měly vybírat především srdcem, jedině tak je budeme nosit často a s chutí a budou pro nás mít i vysokou citovou hodnotu.

Ne vždy je ale náš vkus tak vyhraněný, aby nám nedovolil vyzkoušet něco nového, a nezřídka se tak stává, že naopak vítáme vybočení ze stereotypu a rádi zkoušíme novinky. Výběr barvy zlata tak nemusí být úplně jednoduchý. Podívejme se na odlišnosti jednotlivých barevných variant, které je užitečné mít při rozhodování na paměti.

zlaté minimalistické prstýnky s kuličkou - KLENOTA

Odolnost

U zlata se mohou lišit některé jeho fyzikální vlastnosti na základě toho, jaké příměsi obsahuje. Nejodolnější z naší trojice je možná překvapivě růžové zlato, a to díky mědi, která má sama poměrně vysokou tvrdost a vlastnosti zlata tímto vylepšuje. Na druhém místě je zlato bílé a nejměkčí je zlato žluté.

Alergenicita

Ačkoli si v tomto ohledu stojí zlato lépe než stříbro nebo některé jiné kovy, i ono může u některých lidí s citlivější kůží způsobit alergickou reakci. Nejmenší riziko je u zlata žlutého, naopak nejvyšší u zlata růžového kvůli obsahu mědi. Složení zlata je vždy trochu rozdílné, a tak vám může jeden kousek způsobit problémy a jiný ne. Záleží, na jakou konkrétní složku jste alergičtí a v jakém poměru je ve šperku obsažena. U šperků z bílého zlata lze dráždivost do značné míry snížit rhodiováním.

řetízek bílé zlato s diamantem - KLENOTA

Tón vaší pleti

Ženám s teplejším tónem pleti, jako je olivová, snědá, ale i světlejší se zlatavým nádechem, bude nejvíce slušet žluté zlato. Pokud je odstín pleti spíše chladný nebo dorůžova, krásu nejlépe zvýrazní bílé zlato. A komu bude slušet zlato růžové? Jeho výhodou je, že obsahuje jak teplý, tak studený tón, a proto je z hlediska barevné typologie neutrální a bude slušet každé ženě.

Jaké zlato je dnes nejvíc „in“?

I u zlatých šperků můžeme narazit na takové zvláštnosti, jako je třeba zlato zbarvené do fialova nebo dokonce zlato černé. Jejich silnou stránkou nadčasovost pravděpodobně nebude. Avšak móda je nevyzpytatelná, a tak i klasické žluté zlato se od poloviny devadesátých let minulého století začalo upozaďovat a na scénu vstoupilo zlato bílé a ovládlo trh jak s běžnými šperky, tak i se zásnubními a snubními prsteny.

diamantový prstýnek v bílém zlatě - KLENOTA

A jak je tomu dnes? Přestože třeba snubní prsteny z bílého zlata stále vedou, šperky ze žlutého zlata hlásí svůj velký comeback a na výsluní je i zlato růžové, které dosud příliš známé nebylo. Přesto jeho historie sahá až do 19. století, kdy ho v Rusku začal pro výrobu šperků používat věhlasný šperkař Carl Fabergé. V té době bylo známé pod pojmem „ruské zlato“ a teprve s jeho rozšířením do světa se o něm začalo mluvit jako o zlatu růžovém.

Dnes je tzv. rose gold odstín velkým trendem, který zasáhl snad všechna odvětví designu, od bytových doplňků přes elektroniku. V naší nabídce najdete šperky z růžového zlata s brilianty nebo jemně zbarvenými drahokamy, jako je akvamarín, morganit nebo ametyst. Populární volbou je romantický zásnubní prsten s růžovým zlatem.

zlatý zásnubní prstýnek s briliantem - KLENOTA

Jak kombinovat zlato?

V zásadě platí pro všechny zmíněné barvy zlata, že nejsou zapovězené žádné barevné kombinace, které se vám líbí, a cítíte se v nich dobře. Přesto jsou některá spojení barev sázkou na jistotu. Například náhrdelník srdíčko ze žlutého zlata perfektně doplní společenské šaty pastelových barev, medailonky na tenkých řetízcích padnou skvěle k rozevlátým boho šatům, stejně jako k bílému tričku a džínům. Žluté zlato má samo o sobě teplý tón, ale když ho spárujete s oblečením studených barev, jako je třeba světle modrá, růžová nebo fialová, jeho barva krásně vynikne. Šperky ze žlutého zlata jsou zkrátka klasika a nemusíte se s nimi příliš omezovat.

Bílé zlato se kombinuje velmi snadno. Je sice studenější, ale působí neutrálně a dobře si rozumí s každou barvou. Ale přeci jen zde musíme zmínit spojení bílého zlata s černou. To bude vždy vypadat sofistikovaně a elegantně.

náhrdelníky žluté zlato - KLENOTA

U šperků z růžového zlata máme rovněž na výběr nekonečno možností. Velice jemně a žensky působí růžové zlato s oblečením v neutrálních barvách, jako je béžová, písková, karamelová, krémová, starorůžová nebo světle šedá. Naplno pak zazáří s bílou, tmavě modrou a černou. Originální kombinace vzniknou s mátově zelenou, tmavě zelenou nebo žlutou.

Dobrou zprávou je, že můžete vzájemně mixovat i šperky z různých barev zlata. Nebojte se třeba na jednom uchu kombinace náušnic z růžového zlata v podobě kruhů s náušnicemi peckami z bílého zlata. Módní trendy tomu dávají zelenou!