Možná se vám někdy stává, že otevřete svou šperkovnici a prostě se nemůžete rozhodnout, čím svůj dekolt ten den ozdobit. Náhrdelníků je nepřeberné množství druhů, proto se nabízí možnost kombinování. Kombinace je však potřeba dobře promyslet. Nebojte se, nenecháme vás tápat: máme pro vás průvodce, který vám představí různé druhy šperků na krk i principy jejich vrstvení.

Začněte jednoduše

Jemný zlatý řetízek na krk je základ. Dobře poslouží jako samostatný doplněk i součást sady několika náhrdelníků. Zlato je navíc díky své odolnosti velmi vhodný materiál zvláště u doplňků, které plánujete nosit velmi často. Taky je dostupné v různých odstínech, vybrat si tak můžete barvu, která je vám nejmilejší a bude se vám nejlépe kombinovat s dalšími prvky.

Diamanty pro každodenní nošení i speciální příležitosti

Mezi šperky na krk s diamanty najdete jak univerzální klenoty s drobnými přívěsky, tak výrazné kousky pro odvážné. Jejich třpyt vás každopádně doslova rozzáří. Díky různým tvarům a velikostem se tyto náhrdelníky nabízejí jako vhodná ozdoba do práce i na významné společenské události. Při kombinování můžete takový klenot využít jako hlavní element a ostatní řetízky zvolit tak, aby ho elegantně doplňovaly.

Široká paleta barev v podobě drahokamů

Pro milovnice barev se nabízejí náhrdelníky s drahými kameny. Barvu, tvar a zdobení vybírejte podle své povahy, oblíbeného stylu a barevného typu. Modrookým dámám světlého typu sluší třeba safír nebo tanzanit. Věčné romantičky určitě okouzlí růžový turmalín nebo morganit. Na brunetkách se zlatavým odstínem pleti vypadají neodolatelně smaragdy. Výběr je pestrý. Při vrstvení šperku s drahokamem se vyplatí dbát na jednoduchost ostatních řetízků na krk.

Nesmrtelné tvary přívěsků

Pokud nevíte jistě, jaký přívěsek vám ve vaší šperkovnici prokáže dobrou službu, vsaďte na některý z populárních tvarů. Budete ho moci nosit kamkoliv, stane se vaším věrným společníkem a při správném výběru ho můžete přidat k dalším náhrdelníkům a vytvořit neotřelou sestavu. Porozhlédněte se třeba mezi přívěsky se srdíčky nebo křížky.

Ani málo, ani moc

Když se pustíte do vrstvení náhrdelníků, doporučujeme držet se jednoduché zásady – použít alespoň tři. S tímto počtem si poradí i začátečnice. Je z něj jasné, že použití více šperků je záměr, a snadněji se vyhnete přílišnému „přezdobení“. Jakmile získáte trochu zkušeností s vrstvením, můžete být odvážnější a přidat kousků více, nebo naopak ubrat – i kombinace dvou náhrdelníků totiž může působit velmi dobře.

Nezapomeňte, že všemožná módní pravidla se čím dál tím víc uvolňují, a co bylo ještě před pár lety nemyslitelné, je dnes úplně normální. I pro vrstvení šperků proto platí to nejzákladnější pravidlo: výsledek se musí líbit hlavně vám.

Nakombinujte různé délky řetízků

Vyberte řetízky různých délek tak, aby se vzájemně nepřekrývaly. Potom zkuste zkombinovat různé druhy náhrdelníků s přívěsky či medailonky a jednoduché řetízky. Skvěle například vypadá jeden krátký zlatý řetízek končící hned pod krkem ozdobený přírodní perlou spolu s delším diamantovým náhrdelníkem.

U oblečení potom doporučujeme zůstat u jednoduchých topů, tílek nebo hladkých svetrů s výstřihem do véčka, se kterými vrstvené náhrdelníky nejlépe vyniknou.

Šperky na krk mají mnohé výhody. Nepřekáží u manuální práce, ani se neztratí ve vlasech, proto jsou velice praktickou ozdobou, která podtrhne vaši přirozenou krásu. Teď už máte inspiraci a víte, z čeho vybírat a jak náhrdelníky vrstvit. Zbývá obléct ten správný outfit a můžete vyrazit!