Dnešní nevěsty mohou své svatební šaty doplnit barevnými drahokamy, zvolit romantický nebo třeba minimalistický styl nebo sáhnout po rodinných špercích s jedinečnou historií. Jediné, čím byste se měla řídit, je váš vkus. Váš den – vaše pravidla.

Šperky nemusí být pouze nenápadným doplňkem svatebních šatů. Měly by být hlavně odrazem nevěstiny osobnosti. Navíc v sobě mohou ukrývat i jistou symboliku. 

Jak sladit zásnubní a snubní prsten a čím je doplnit

Hlavní roli mezi svatebními šperky hrají zásnubní a snubní prsten. Hodí se rozmyslet si ještě před obřadem, zda budete chtít nosit oba společně na stejném prstu, nebo každý na jiné ruce. Pokud má zásnubní prsten uvolnit místo tomu snubnímu, nezapomeňte ho přesunout na jiný prst v předstihu.

Styl těchto prstýnků může být vodítkem pro výběr dalších šperků. Můžete ale klidně kombinovat i více barev zlata nebo si pohrát s mícháním různých stylů. Pokud máte svůj oblíbený šperk – třeba náramek, který nesundáte z ruky, nemusíte se ho vzdávat ani v tento významný den. Důležitý je výsledný dojem, a především váš dobrý pocit.

svatba s diamantovými šperky KLENOTA zlaté zásnubní a snubní prsteny s diamanty - KLENOTA

Věčná klasika: diamanty a perly

Ke svatebním šatům tradičně patří diamanty. Jejich třpyt dodá výsledné vizáži slavnostní lesk. Zároveň jsou dostatečně neutrální a perfektně se hodí ke světlým tónům jako bílá, krémová, zlatavá nebo pudrová. Koupě diamantových šperků navíc představuje investici, která přesahuje svatební obřad. Diamanty můžete nosit každý den a připomínat si tyto krásné chvíle, kdykoli budete chtít.

Mezi další svatební stálice řadíme perlové šperky. Odnepaměti symbolizují čistotu, a ta se pro tuto příležitost skvěle hodí. Lesk perel dodá nevěstě na eleganci a ženskosti. Zvolte drobné pecky, nebo naopak visací perlové náušnice s diamanty, pokud preferujete výraznější šperky. Jestliže vás láká bohémsky rozevlátý styl, sáhněte po náušnicích s velkou barokní perlou – jejich nepravidelný tvar dodá prvek hravosti i velmi jednoduchému outfitu.

perlové náušnice s diamanty v bílém zlatě - KLENOTA

Nesmí chybět něco modrého

Některé tradice ke svatbě neodmyslitelně patří. Ať už se rozhodnete pro modrý doplněk nenápadně skrytý, či viditelný, do nového života by vám měl přinést štěstí. Modrý prvek může přinést i šperk s přírodním drahokamem, jako je vznešený safír, symbol věrnosti a upřímnosti, nebo průzračný akvamarín, který prý do manželství přináší důvěru, klid a harmonii.

prsten s topazem a drobnými diamanty v bílém zlatě - KLENOTA svatební šperky pro nevěstu - KLENOTA

Praktické tipy, jak kombinovat šperky a sladit je se šaty

Na závěr pro vás máme několik tipů, jak vše sladit, aby byl výsledný dojem dokonalý:

  • Zdobnější šaty doplňte jednoduchými šperky. Budete zářit v šatech z krajky nebo posetých kamínky či výšivkami? Pak buďte spíš střídmější ve volbě doplňků. Chybu neuděláte například s jemnými diamantovými peckami.
  • Vsaďte na výraznější svatební náušnice a nechte přirozeně vyniknout dekolt. Pokud se cítíte komfortně, když nosíte visací náušnice, sáhněte po nich i ve svatební den. Dekolt pak můžete nechat úplně volný, nebo ho dozdobit už jen jednoduchým diamantovým přívěskem na řetízku.
  • Typ náhrdelníku vybírejte podle tvaru výstřihu. Do kulatého výstřihu nebo k šatům s odhalenými rameny se budou hodit kratší náhrdelníky či řetízky ke krku, chokery nebo perlové náhrdelníky, klidně i navrstvené ve více řadách. Výstřih do V si naopak žádá řetízek s přívěskem, vždy ovšem hleďte na to, aby celý ležel na kůži a končil nad horním okrajem šatů.
zlaté diamantové šperky pro nevěstu - KLENOTA diamantový náhrdelník ve žlutém 14k zlatě - KLENOTA
  • Pro vyvážený dojem přidejte na špercích tam, kde je potřeba. Pokud máte šaty zdobnější v oblasti dekoltu, tiáru nebo květinovou čelenku, zvolte už jen minimalistické náušnice, a naopak si pohrajte s náramky. Ať už se rozhodnete pro více jemných náramků, nebo jeden objemnější, výsledný dojem bude harmonický. Pro svatební den se krásně hodí například elegantní flexi náramky s diamanty.
  • Nezapomeňte na obuv. Pokud má vaše obuv zvláštní detaily nebo barvu, vyberte šperky, které odrážejí stejný styl nebo barvu. Například, pokud máte obuv zdobenou perličkami, perlové náušnice nebo náhrdelník budou skvěle ladit.

Pokud se budete po obřadu převlékat, nezapomeňte si připravit i šperky k druhému outfitu. V tomto případě máte ještě volnější ruku a sáhnout můžete třeba po nápadných náušnicích s barevnými drahokamy nebo originálním prstenu.

zásnubní a snubní diamantový prsten v bílém 14k zlatě - KLENOTA

PROHLÉDNOUT SI VÝBĚR SVATEBNÍCH ŠPERKŮ