Výběr a nákup snubních prstenů je jednou z důležitých součástí svatebních příprav. A na rozdíl od květinové výzdoby nebo dortu budete mít jeho výsledek na očích v ideálním případě každý den po celý život, a to na své ruce. Zde však přichází otázka: na jaké ruce se vlastně snubní prsten nosí? Podíváme se na toto téma z hlediska historie i současnosti a přidáme také několik praktických tipů.

Zlatý zásnubní a snubní prsten s diamanty - KLENOTA

Prsteníček levé ruky: tradice, která trvá dodnes

V západním světě je levý prsteníček nejčastějším nositelem snubního prstenu a tento zvyk má svůj kořen již u starých Egypťanů. Ti totiž věřili v tzv. „žílu lásky“, která měla vést od čtvrtého prstu na levé ruce přímo do srdce. 

Symbolické bylo nejen umístění, ale také sám tvar „prstenu lásky“. Kruh, který nemá konec ani začátek, reprezentuje nekonečnost lásky. Volný prostor, který kruh ohraničuje, pak znamená bránu do dosud neznámého, tedy nového partnerského vztahu.

Zlaté snubní prsteny s diamanty - KLENOTA

Historické proměny snubního prstenu

V antice se v této tradici pokračovalo, avšak prsteny měly ještě pořád odlišnou podobu oproti té dnešní. Vyráběly se z běžných materiálů, jako je kůže nebo dřevo, a teprve postupně se začaly používat kovy, zprvu nejčastěji železo. Římané byly pravděpodobně první kulturou, v níž šlo o prstýnky svatební, které sloužily ke stvrzení manželského svazku.

V průběhu staletí docházelo k proměnám významu, způsobu darování, podoby, ale i umístění snubního prstýnku samého. V určitém období byl nošen třeba i na palci. Rozmanitý byl také design. Velice oblíbený a rozšířený byl motiv dvou spojených rukou. Prosazovat se začaly také rytiny, nejprve na vnější straně, později i na vnitřní. Ne vždy byly zásnubní a snubní prsten dva různé šperky, někdy jejich význam splýval. 

Zajímavé také je, že až do 20. století nosila snubní prsten pouze žena. Nošení snubního prstenu i muži by mohlo být chápáno jako součást procesu zrovnoprávnění obou pohlaví. Mluví se ale také o 1. světové válce jako o milníku, kdy ženatí vojáci začali nosit snubní prsteny, aby jim připomínaly jejich manželky.

Zlatý zásnubní a snubní prsten s diamanty - KLENOTA

Levá, nebo pravá ruka? Evropa i svět je rozdělen

A nyní se dostáváme k jádru našeho tématu, a to k otázce, kde se snubní prsten nosí. Odpověď není jednoduchá, pokud vezmeme v úvahu celý svět. Dokonce i v Evropě se setkáme s více možnostmi. Zde je alespoň stručný přehled:

Česká republika patří mezi země, ve kterých se nosí snubní prstýnek na prsteníčku levé ruky. Je tomu tak na většině území západní Evropy, v částech východní Evropy i v mnoha mimoevropských zemích. Za všechny jmenujme Velkou Británii a Irsko, USA, Austrálii, Botswanu, Kanadu, Egypt, Nový Zéland, Jihoafrickou republiku, Francii, Itálii, Portugalsko, Švédsko, Finsko, Slovensko, Švýcarsko, Chorvatsko, Slovinsko, Rumunsko a španělská autonomní společenství Katalánsko a Valencii.

Zlatý dámský snubní prsten s rýhováním - KLENOTA

Naopak na prsteníčku pravé ruky se snubní prsteny nosí v Bulharsku, Řecku, Gruzii, Litvě, Lotyšsku, Makedonii, Rusku, Srbsku, Ukrajině, Rakousku, Belgii, Dánsku, Německu, Maďarsku, Polsku, Holandsku, Norsku, na většině území Španělska, dále pak v Kolumbii, Peru, Venezuele a na Kubě.

V Turecku, Libanonu, Sýrii, Rumunsku a Brazílii je nošen na prsteníčku pravé ruky do svatebního dne, poté je přesunut na prsteníček levé ruky.  

Zlatý dámský snubní prsten s diamanty - KLENOTA

Při tradiční židovské svatební ceremonii dostává žena prsten na ukazováček pravé ruky, dnes ho ale běžně po obřadu přemisťuje na prsteníček levé ruky.

Ve většině muslimských zemí s výjimkou třeba Iránu nebo Jordánska není výměna snubních prstenů součástí svatební ceremonie. Tradici zde má nošení prstenu zásnubního, který nosí muži na pravé a ženy na levé ruce. Podobně je tomu i v Indii.

Zásnubní prsten s morganitem a zlatý snubní prsten s diamanty - KLENOTA

Zásnubní prsten neukládejte po svatbě do krabičky

Pokud se bavíme pouze o zvyku v naší zemi, máme už jasno v tom, kde náš snubní prstýnek po svatebním slibu „přistane“. Vyvstává ale palčivější otázka, a to kam s prstenem zásnubním, který dosud prsteníček na levé ruce obýval. Aby nebylo nutné prsteny přemisťovat při obřadu, mějte to rozmyšlené již dopředu. Řešení je hned několik a rozhodnutí je zcela na vás.

  1. Zásnubní prsten přestěhujete na prsteníček pravé ruky. Každý prsten tak bude mít dost prostoru zazářit a je zde také šance, že uniknete úpravě velikosti zásnubního prstýnku.
  2. Zásnubní prsten posunete o prst dál, tedy na prostředníček stejné ruky. Tuto možnost zvolíte, pokud budete cítit, že by oba prsteny měly být blízko u sebe. Připravte se však na to, že pokud vám zásnubní prsten seděl dobře na prsteníčku, tak ho na širší prst nejspíš nenavléknete.
  3. Oba prsteny budete nosit na prsteníčku levé ruky. Tento způsob začíná být čím dál častější, ale ne vždy jsou prsteny svým tvarem a stylem kompatibilní. Je tedy vhodné o možnosti jejich kombinace uvažovat již při pořizování zásnubního prstenu.

Zásnubní a snubní prsten z růžového zlata s diamanty - KLENOTA

Nošení snubních prstenů má svou dlouhou tradici i hlubokou symboliku. Ať už ten svůj budete nosit na jakékoli ruce nebo prstu, nejdůležitější je to, že vám každý den bude připomínat toho, koho milujete nejvíc.

Snubní prsteny v bílém a žlutém zlatě s diamanty - KLENOTA