Výročí svatby se slavila už ve Svaté říši římské, kdy manželé nasazovali svým manželkám na hlavy stříbrný věnec po 25 letech a zlatý věnec po 50 letech od sňatku. Od té doby se oslavy výročí samozřejmě proměnily a každý pár má svůj vlastní způsob, jak k nim přistupuje.

Jedním z nejčastějších dárků jsou bezpochyby šperky. Není divu – jsou trvalé, nezvadnou tedy jako květina ve váze a spousta lidí si k nim časem vytvoří sentimentální vztah. Navíc se k různým výročím pojí konkrétní kovy nebo drahokamy, což může inspirovat váš výběr. Váháte, co k výročí své drahé polovičce pořídit a připomenout si tak, jak moc jeden pro druhého znamenáte? Máme hned několik nápadů.

perlové náušnice pecky - KLENOTA

Znáte eternity prsteny?

Slovo „eternity“ v češtině znamená věčnost a ve vztazích na ně obvykle přichází řada až po svatbě, například po narození dítěte nebo právě jako dárek k výročí svatby. Symbolem eternity je neukončený - věčný kruh, v praxi prsten, který je po celém svém obvodu, případně v jedné jeho polovině osázené diamanty či jinými drahokamy. Jsou symbolickým opětovným utvrzením, že spolu dvojice má stále v plánu kráčet do budoucnosti se vším, co k tomu patří.

eternity diamantové prsteny - KLENOTA

Naladěno na romantiku

S láskou se často pojí růžová barva. Pokud je jí vaše žena nakloněna, máte na výběr hned z několika druhů drahokamů nebo můžete sáhnout po špercích v růžovém zlatě. Jestli máte rádi spíše světlejší tóny, nechte se okouzlit lehce narůžovělými morganity. Pokud právě slavíte 5. výročí, porozhlédněte se třeba mezi náramky nebo náhrdelníky s turmalínem. Tento drahý kámen sytě růžové barvy se totiž pojí právě s oslavami 5 let od vstupu do manželství.

prsten v růžovém zlatě s morganitem - KLENOTA

Poklady z moří a řek

Čistá přírodní krása perel okouzlí nejednu ženu. Hodí se jako dárek k 1. nebo 3. výročí, 30. výročí sňatku se dokonce označuje jako perlová svatba. Kdy jindy tedy sáhnout po perlových náušnicích nebo rovnou celých sadách? A pokud zatoužíte po něčem neobvyklejším, porozhlédněte se mezi tmavými tahitskými perlami nebo zlatými perlami jižního Pacifiku.

zlaté šperky s perlami - KLENOTA

Nesmrtelné diamanty

Diamantové šperky se nejvíce pojí s 30. a hlavně 60. výročím svatby, které se nazývá diamantovou svatbou. Ale decentní kousky s diamanty jsou natolik univerzální a mezi ženami oblíbené, že se hodí v podstatě k jakékoliv příležitosti. Jedním příkladem za všechny jsou diamantové peckové náušnice. Jsou extrémně odolné, nadčasové, a proto po desetiletí patří mezi stálice dámských šperkovnic.

diamantový přívěsek v bílém zlatě - KLENOTA

Zelené smaragdy pro milovníky přírody

Smaragd je dalším z kamenů, který se pojí hned s několika výročími svatby v průběhu života. Tradice ho spojují s 20., 35. a především 50. výročím, kterému se přezdívá smaragdová svatba. Náhrdelníkem nebo prstenem se smaragdem potěšíte hlavně dámy s oblibou výrazných, osobitých šperků a ty, jimž jeho barva připomíná přírodu, kterou chtějí mít neustále při sobě.

Ať už si navzájem připravujete velkolepá překvapení nebo vám úplně postačí zajít si spolu na procházku a políbit se, mělo by jít především o způsob připomenutí si svatby, který je vám oběma blízký. Pokud se vrhnete na hledání dárku, snažte se vybírat s citem a mít na paměti přání a vkus své drahé polovičky. Budeme rádi, když vám v tom naše tipy budou nápomocné.

diamantový prsten se smaragdem a diamanty - KLENOTA