Název pro safír je odvozený z hebrejského označení modré barvy sappire. I to může vyvolávat dojem, že safíry existují pouze v modrých odstínech, ale není tomu tak. Ve skutečnosti mohou mít spoustu krásných barev, s kterými vás seznámíme. 

Historie barevné safíry neznala

Dříve se hovořilo zpravidla o modrých safírech, protože jeho barevné varianty lidé považovali za jiné drahokamy. Ke správnému určení pomohl až rozvoj technologií a vědy. Modré safíry bývaly symbolem královské moci a svrchovanosti. Zdobily královská roucha, šlechtu i duchovní, v jejichž rukou symbolizovaly nebe. V buddhismu se používaly při meditacích a věřilo se, že zklidňují mysl a usměrňují myšlenky. V antice měly roli ochranných kamenů, které bděly nad svými majiteli. Byly spojovány také s cudností a údajně měly schopnost uzavírat mír mezi nepřáteli. Spekuluje se, že první safíry přivezl do Evropy z Indie ve 4. století př. n. l. Alexandr Veliký. 

Ve 20. století způsobil poprask okolo safírů princ Charles, když v roce 1981 žádal o ruku Diany Spencer. Do té doby se totiž v královské rodině žádalo pouze s diamantovými šperky, ale Dianě se safírový prsten natolik zalíbil, že s Charlesem tuto tradici přerušili. Během pár dní přišlo safírové šílenství a prsten jako Lady Di chtěla každá druhá Angličanka. Ceny safírů rychle stouply a obrovský zájem vyřadil z provozu i web největšího prodejce safírů v zemi. Později ten samý prsten zdobil ruku Kate Middleton při zásnubách s princem Williamem.

prstýnek bílé zlato s modrým safírem obklopený diamanty - KLENOTA prstýnek bílé zlato s modrým safírem obklopený diamanty - KLENOTA

Kromě sňatků se safírové šperky tradičně darují u příležitosti 5. a 45. výročí svatby. V kalendáři jim patří září, takže se nabízí jako krásný dárek k narozeninám. Ve zvěrokruhu nejvíc svědčí Býkům, protože je stejně odolný a zároveň křehký jako oni. Vhodný je i pro Štíry, Berany, Lvy a Střelce. Více si o modrých safírech můžete přečíst v našem článku.

Safíry pod mikroskopem

Safír je velice tvrdý. Spolu s rubínem je odrůdou korundu, který najdeme na 9. příčce Mohsovy stupnice tvrdosti. Po ní následuje na stupnici pouze diamant. Safíry nejsou štěpné a mají lasturnatý lom, bílý vryp a krystalizují v klencové soustavě. Jejich krystaly jsou buď sloupcovité, romboedrické nebo bipyramidální, mohou být tabulkovité i vytvářet zrnité agregáty. Díky své tvrdosti odolávají erozi a vnějším vlivům. Najít je proto můžeme v sedimentech i rozsypech.

Z chemického hlediska jde o oxid hliníku s chemickým vzorcem Al2O3 (oxid hlinitý). Vznik korundů je vázán na prostředí bohaté na hliník a chudé na křemík, ale nachází se i v horninách, které prošly tepelně-tlakovou metamorfózou (dolomity, bauxity, svory, břidlice… ).

Zajímavé je, že čisté korundy jsou allochromatické, to znamená bezbarvé či bílé. Zbarvení způsobuje přítomnost dalších prvků ve struktuře safíru nebo deformace krystalové mřížky. Pokud jsou ve složení přítomné jiné prvky, které korund zbarví, hovoříme o barevných odrůdách korundu – hlavně o safírech a rubínech. Dalšími odrůdami jsou leukosafíry (bezbarvé, průhledné) a smirky (šedočerné až černé – používají se jako brusiva). Safíry mohou mít všechny barvy kromě červené. Ta je totiž v tomto případě trochu kontroverzní. Červeně zbarvenému korundu se říká rubín. Problém ale nastává, když se na scéně objeví růžový korund. Jde o světle červený rubín, nebo růžový safír? Tuto otázku si kladou gemologové po celém světě. U nás v KLENOTA označujeme růžové korundy jako růžové safíry.

růžové safíry náhrdelník s modrým safírem a diamanty - KLENOTA

Druhy barevných safírů

Z jakých barev můžete vybírat? Obecně platí, že nejcennější safíry mají intenzivní rovnoměrnou barvu. Safíry, které nejsou modré nebo bezbarvé, označujeme jako fancy. Patří mezi ně růžové, oranžové, žluté, zelené, purpurové a fialové kameny

K hodnocení barvy se stejně jako u diamantů používá barevný etalon. Hodnotí se tři základní parametry: odstín, barva a tón. Odstínem rozumíme základní barvu kamene. Sytost barvy se pohybuje na stupnici: weak – fair – medium – strong – vivid. Hodnotí se hlavně to, jak moc základní barvu překrývá hnědý nebo šedý odstín. Dále se hodnotí tón barvy: very light – light – medium – dark – very dark. Nejoceňovanější safíry se pohybují v intenzitě strong a vivid s tónem barvy medium nebo dark. Very dark kameny se mohou jevit jako černé, a to hlavně u modrých safírů. Ale i kameny light a vivid bývají velmi pěkné. Jako u kteréhokoli jiného kamene vám proto doporučujeme vybírat hlavně srdcem.

prstýnek z bílého zlata s modrým safírem - KLENOTA modré safíry - KLENOTA

Padparadscha

Tento exotický název pro velice vzácné safíry pochází ze Srí Lanky. V sinhálštině znamená lotosový květ. Barva těchto unikátů se těžko popisuje, nejblíže má k růžovo-oranžové. Způsobuje jí příměs železa a chromu s malým přídavkem vanadu. Poměr oranžové a růžové barvy je pro každý kámen unikátní, takže na světě nenajdeme dva stejné. Na své ruce ho nosí například princezna Eugenie z Yorku. Její snubní prsten je ze žlutého zlata osázeného brilianty s krásným růžovo-oranžovým safírem. 

Růžové a fialové safíry

Zbarvení do červena způsobuje přítomnost chromu, který má na svědomí i růžové odstíny. Hranici mezi růžovým safírem a rubínem je často těžké určit, ale platí, že čím více chromu, tím sytější růžová až červená. Dále obsahují stopové množství železa, mědi, titanu a hořčíku. Růžové safíry jsou velice ženské, jemné a něžné drahokamy. Traduje se o nich, že jeho nositelky dokáží najít své pravé já a nahlédnout do světa svých pocitů. Prý také umocňují lásku. Jejich kouzlo objevila i Lady Gaga, která nosila velký růžový safír vsazený po boku diamantů ve svém zásnubním prstenu. Zásnubní prsteny s růžovými safíry a další šperky najdete také v našem ateliéru. Vsazujeme je do žlutého, růžového i bílého zlata. Podrobněji jsme o nich psali také v tomto článku.

U fialových safírů je klíčové, aby jejich dominantní barvou byla skutečně fialová, jinak se dá jednoduše zaměnit za ametyst. Safíry však mají mnohem vyšší lesk i brilanci než ametysty, jsou stálé a celkově ušlechtilejší. 

náramek růžové zlato s růžovým safírem - KLENOTA náramky s barevnými safíry - KLENOTA

Žluté a oranžové safíry

Žlutým safírům se dříve říkalo orientální topaz. Intenzivní žlutou barvu má na kontě příměs železa s chybějícím elektronem. Pokud je příměsí prosté železo, korund bude světle žlutý. Chrom s chybějícím elektronem může zbarvit safír do oranžova. 

Mezi velmi ceněné žluté safíry patří Canary yellow sapphire, které se těží v Keni a na Srí Lance. Jejich barva je čistě žlutá bez oranžových příměsí, což není ve světě přírodních drahokamů vůbec běžné. Alternativou je citrín, který však patří mezi křemeny a nikdy nedosáhne takové intenzity ani brilance. 

Zelené safíry

Zelené safíry se od středověku až do 19. století označovaly jako orientální olivíny. Jejich barva je způsobena přítomností vanadu. Vanad může safírům propůjčit i šedavě modrý vzhled. Sytě zelené safíry s rovnoměrně rozloženým zbarvením jsou velice vzácné. Méně žádoucí je zeleno-modrá barva.

Zelené safíry mají mezi zelenými drahokamy velikou konkurenci, jelikož si prvenství v této kategorii drží tradiční smaragd. Ten je oproti safírům o něco měkčí i křehčí a nabízí trochu jiný tón zelené, než jaký umí vykouzlit zelené safíry. Dalším konkurenčním, i když zdaleka ne tak ušlechtilým kamenem, je zelená odrůda turmalínu – verdelit. Verdelity jsou také o něco měkčí a bývají omezené svou velikostí. Brilanci a vnitřnímu ohni safírů se však žádný z konkurentů nevyrovná.

Ceněné safíry s optickými efekty

Některé safíry mohou svou barvu měnit podle osvětlení – jiné jsou ve dne na slunci, jiné v noci pod umělým světlem. Modrý safír se tak snadno promění v tajemně fialový nebo načervenalý a některé zelené safíry se v noci mění na červeno-hnědé.

Dalším výrazným efektem je asterismus. Představit si ho můžete jako kontrastní hvězdu v kameni. Vzniká při přítomnosti uspořádaných jehlicovitých inkluzí. Mnoho safírů je asterických, ale neprůhledných. Vzácné a hodnotné safíry jsou asterické, barevně syté a zároveň poloprůhledné. Jejich hvězda by měla být ostrá, kontrastní k barvě kamene a viditelná alespoň na délku paže. Asterismus mohou vykazovat safíry všech barev. Největší hvězdný safír byl objeven na Srí Lance v dolech Ratnapura. Má modrou barvu a váží neskutečných 1404,49 karátů. Vejde se do dlaně a září na něm hvězda s 6 paprsky. 

safírové šperky z bílého zlata - KLENOTA

Tradiční naleziště safírů

Za nejtradičnější zdroj safírů považujeme Srí Lanku. Místní safíry pochází z říčních naplavenin a těžily se zde už ve starověku. Právě cejlonské safíry zdobí byzantské i římské šperky. Nezanevřelo se na ně ani ve středověku, kdy Srí Lanka svými modrými poklady zásobovala Evropu – stejně jako dnes. Ani způsob těžby se za tisíce let příliš nezměnil. Mechanizace těžby je minimální a většinu práce musí zastat lidské ruce. Tamní vláda udržuje průmyslovou těžbu na minimu, aby mohla zaměstnat co nejvíce lidí a depoty se nevytěžily hned. 

Mezi další historické zdroje řadíme Indii, Thajsko, Barmu nebo Austrálii. V USA probíhá těžba různobarevných fancy safírů v Montaně. Těžba safírů je tam tak významná, že byl v 60. letech safír vyhlášen jako oficiální státní kámen.

Velmi slibným nováčkem na trhu je Madagaskar, kde se získávají safíry velmi intenzivních modrých tónů. 

Největší z největších

Právě Madagaskar vydal roku 1995 obrovský kus safíru drahokamové kvality a nádherných modrých barev. Jmenuje se Millennium a váží neuvěřitelných 61 500 karátů, což je 12,3 kg. Byl vyřezán do sousoší, které vzdává hold největším výtvorům, umělcům a myslitelům lidstva. Najdeme na něm 134 postav, mezi nimiž je například Monet, Edison, Einstein, Leonardo da Vinci, Konfucius a další. Není proto divu, že se roku 2001 zapsal do Guinnessovy knihy rekordů jako největší vyřezávaný safír na světě. Vydražen byl za 130 000 000 dolarů.

Safírový šperk: luxusní a neotřelý 

Safír nabízí spoustu barevných variant a je velmi tvrdý. Díky tomu je jeho krása trvanlivá a jen tak se nepoškodí. Jde o tradiční kámen, kterým se lidstvo krášlí po staletí, a ve šperku vždy doslova září. Přesvědčte se v naší kolekci šperků s modrými, růžovými a žlutými safíry.

Safíry vykazují vysokou brilanci, nádherně se třpytí a jsou ideálními šperky pro speciální příležitosti, jako jsou zásnuby, svatba i výročí

Péče o safírové šperky není náročná. Drahokam je obtížné poškrábat, nesvědčí mu však teplotní šoky. Doporučujeme sundávat šperk např. při vaření a uklízení, abyste ho chránili před nečistotami. Pokud se vám přece jen ušpiní a ztratí jiskru, doneste ho k nám do ateliéru a my se postaráme, aby byl zase jako dřív. V rámci pozáručního servisu u šperků KLENOTA to máte zdarma.

prstýnky z růžového zlata s růžovým safírem - KLENOTA prstýnek růžové zlata s růžovým safírem - KLENOTA

Na co si dát pozor 

Téměř všechny safíry, které v současnosti putují na trh, jsou tepelně upravené, aby se zlepšila jejich barva a jas. Vždy však platí, že neupravené kameny stejné barvy a kvality mají vyšší hodnotu než kameny upravené. 

Nezkušené oko může safíry snadno zaměnit za jiné minerály. Například za světle modré akvamaríny nebo topazy, jako se tomu často dělo v minulosti. Záměny však většinou nebyly úmyslné.

Jako padělky safíru se používaly náhražky ze skla. Dokonalé imitace se dělaly tak, že se do čirého skla zapékaly kousky modrého, čímž vznikly modré skvrny, které se brousily. Výsledek byl velice podobný cejlonským safírům. Nejdokonalejší padělky safírů najdeme ve svatém kříži z 9. století, který je uchován v norimberském muzeu. Je na něm 15 velkých modrých kamenů a ještě donedávna se věřilo, že se jedná o safíry. Český gemolog Jaroslav Hyršl však při jejich podrobném zkoumání zjistil, že to safíry nejsou – jde o křemeny s nataveným modrým sklem. 

V ateliéru KLENOTA se o pravost kamene bát nemusíte, dokládá ji certifikát, který obdržíte ke každému zakoupenému šperku.

dárkové balení - KLENOTA certifikát šperku KLENOTA