Řetízky s přívěskem poskytují neuvěřitelnou svobodu a prostor pro kreativitu. Můžeme je libovolně střídat podle momentální nálady nebo příležitosti a užívat si mixování našich oblíbených šperků. Většina žen vlastní více různých přívěsků i řetízků. Někdy se ale stane, že nám k některému řetízku chybí vhodný přívěsek nebo naopak. Pro tyto případy přinášíme přehled základních druhů přívěsků a řetízků s tipy, jak je správně nakombinovat.

Diamantové přívěsky

Pokud hledáte univerzální, nadčasový přívěsek, se kterým ale zaručeně zaujmete, zvolte diamanty. Budou vypadat neodolatelně v každé situaci. Vyznavačky minimalismu mohou sáhnout po jednoduchém přívěsku s jedním diamantem v klasickém briliantovém brusu.

přívěsek tyčinka z růžového zlata - KLENOTAA

Přívěsky se symboly

Přívěsky se symboly patří mezi ty nejoblíbenější. Každý motiv má svůj speciální význam a správně vybraný šperk se stane krásnou upomínkou na důležitou životní událost nebo milovanou osobu. Mezi nejčastější volby patří klíček, andílek, podkova, čtyřlístek nebo srdce.

náhrdelník se srdíčkem z bílého zlata - KLENOTA přívěsek srdíčko s diamantem ze žlutého zlata - KLENOTA

Perlové přívěsky

Nádech elegance a luxusu dodá každému outfitu přívěsek s perlou. Pro výraznější dojem zvolte tajemnou tahitskou perlu nebo nepravidelně tvarovanou perlu barokní. Naopak přívěsek s menší jemnou sladkovodní perlou bude skvělým každodenním doplňkem.

Náhrdelník s perlou ze žlutého zlata - KLENOTA

PROHLÉDNOUT SI PERLOVÉ PŘÍVĚSKY

Zlaté medailonky

Přívěsky ve tvaru mince či medailonku jsou trendy a naprosto univerzální. Můžete je snadno vrstvit a kombinovat s dalšími šperky a vytvořit tak jedinečný a originální vzhled. Jejich výhodou je také možnost personalizace formou rytiny, čímž dodáte šperku svůj vlastní osobní význam.

Řetízek s přívěskem s medailonem - KLENOTA Zlaté přívěsky na řetízek - KLENOTA

Přívěsky s barevným drahokamem

Milujete přírodní kameny pro jejich jedinečné kouzlo a schopnost upoutat pozornost? Pak by ve vaší sbírce přívěsků neměl chybět jeden drahokamový. Bude vaší jistotou, když potřebujete oživit outfit a dodat mu jiskru. Na celkový dojem přívěsku má vliv nejen barva, ale i brus kamene. Zajímavě vypadá třeba tvar kapky, který krásně zdůrazní oblast dekoltu.

Zlatý náhrdelník s drahokamem - KLENOTA Vrstvení zlatých řetízků - KLENOTA

PROHLÉDNOUT SI PŘÍVĚSKY S DRAHOKAMEM

Jaká je ideální délka řetízku?

Délku řetízku vybírejte především podle toho, jak řetízek budete nejčastěji nosit a jakého efektu chcete dosáhnout. Ujasněte si, jestli chcete mít náhrdelník co těsně kolem krku, nebo se vám naopak líbí uvolněný styl, kdy se přívěsek lehce pohupuje ve vašem výstřihu. Pokud jste si oblíbila trend vrstvení, myslete také na to, aby se vám nový řetízek hodil do vaší sbírky. Pro vrstvený efekt je důležité, aby byly řetízky v různých délkách a přívěsky se nepřekrývaly.

Standardní řetízky mají 42 až 45 cm a dosahují těsně pod klíční kosti. Tyto délky budou sedět většině žen a jsou pohodlné pro každodenní nošení. Náhrdelníky o délce 38 až 40 cm bývají označovány jako choker a mají sedět těsněji u krku. Hlouběji ve výstřihu pak končí řetízky o délce 50 cm a více. Ty jsou vhodné pro výraznější přívěsky a také pro nošení přes tričko či svetr. Aby řetízek perfektně padl, je také důležité přihlédnout k individuálním proporcím každé ženy, především k obvodu krku.

Jak vybrat délku řetízku - KLENOTA

Kdy se hodí jemný a kdy silnější řetízek?

Zatímco jemné řetízky se ideálně hodí pro menší a decentní přívěsky, silnější řetízky můžete nosit bez přívěsků i jako choker, případně je doplnit i většími přívěsky pro výraznější trendy vzhled.

TIP: Při vrstvení řetízků využijte jejich různé tloušťky. Silnější řetízky volte v kratší délce a umístěte je blíže ke krku, jemnější řetízky mohou být delší a ozdobené přívěsky. Pohrát si můžete také s různými vzory řetízků nebo sestavu doplnit jemným minerálním nebo perličkovým náhrdelníkem.

Jak vybrat zlatý řetízek - KLENOTA Masivní zlatý řetízek a perlový náhrdelník - KLENOTA

Jaké jsou nejčastější typy řetízků?

Kromě tloušťky se řetízky liší také tím, jak jsou vyrobené. Velmi jemně působí řetízek Ankr z jednoduše napojených, nejčastěji oválných oček. Zbroušením oček může získat řetízek rovné plošky odrážející světlo, čímž získá nádherný třpyt. Ankr se hodí k přívěskům se symboly, s diamanty a ke všem romantickým designům.

Výraznějším typem řetízku je hranatá Venezia. Jedná se o oblíbený typ řetízku, který krásně doplní i složitější styly přívěsků a hodí se všude tam, kde potřebujeme dodat čisté linie. Vzhledem k tomu, že je tento typ řetízku náchylnější k prověšení a poškození, doporučujeme ho spíše k lehčím přívěskům.

Řetízek Rolo tvořený očky zaobleného tvaru potěší svou univerzálností. Oproti typu ankr působí hrubším dojmem, který na sebe však nestrhává pozornost a skvěle doplní i minimalistické přívěsky. Je dostupný v několika různých tloušťkách, takže s ním můžete spárovat i těžší přívěsky.

typy zlatých řetízků - KLENOTA

PROHLÉDNOUT SI ŘETÍZKY

Atypické řetízky s komplikovanějším designem se obvykle nosí samostatně, ale v duchu současného trendu vrstvení je můžete zkombinovat i s přívěsky. Vždy se ale ujistěte, že zapínání vašeho řetízku projde očkem přívěsku. Samostatné přívěsky v naší nabídce je možné libovolně kombinovat se všemi našimi standardními řetízky typu Venezia, Rollo a Ankr. 

Většinu přívěsků v naší nabídce najdete rovnou jako komplet i s ladícím řetízkem. Ty mají standardní délku 42 cm, pokud není v popisu šperku uvedeno jinak. Pokud byste si představovali jiný typ nebo délku řetízku, stačí vaše přání připsat do poznámky v objednávce.

náhrdelník s diamantovým křížkem - KLENOTA zlaté přívěsky se symboly - KLENOTA

PROHLÉDNOUT SI PŘÍVĚSKY

Na co si dát při výběru samostatného přívěsku pozor? 

Chcete svou sbírku přívěsků rozšířit o nový stylový kousek? Doporučujeme ověřit si, že přívěsek bez problému bude na řetízek pasovat. Srovnejte tedy pro jistotu šířku zapínání s velikostí ouška přívěsku. Samostatné přívěsky v naší nabídce je možné libovolně kombinovat se všemi našimi řetízky.