Při nákupu nového náhrdelníku není důležité vybrat jen design, přívěsek, typ kovu, případně drahé kameny či perly, které se vám líbí. Pro jeho praktičnost a nositelnost je třeba zvažovat i délku řetízku, tak aby odpovídala vašim potřebám a představám o využití daného šperku. Tento průvodce vám prozradí, jaké faktory hrají roli, a co tedy vzít při rozhodování v potaz.

Náhrdelníky z bílého zlata se safírem, akvamarínem a diamanty - KLENOTA

Obecný přehled oblíbených délek

Nejčastější délka řetízku na krk je 42 nebo 45 cm. U průměrně vysoké ženy tyto délky pěkně sedí v dekoltu. Standardní dětské řetízky měří 38 cm. Dámy, které mají rády o něco delší náhrdelníky končící v úrovni prsou, sahají po špercích o délce zhruba 60 cm

V současnosti se těší velké popularitě tzv. chokery, tedy řetízky těsně obepínající krk. Ty mívají 35 cm. Do módy se vracejí také tzv. sautoir náhrdelníky. Jejich délka dosahuje 80 cm a více a setkáte se jak s formou řetízků ozdobených výrazným přívěskem, tak s dlouhými šňůrami z perel. Velmi často se využívají k vrstvení s dalšími šperky na krk.

Zlaté náhrdelníky a řetízky s přívěsky s diamanty - KLENOTA

Jak začít? Zaměřte se na svůj krk

Jako první krok si pozorně prohlédněte svůj krk, změřte ho a podle toho popřemýšlejte, jaká délka náhrdelníku vyzdvihne vaše přednosti nebo naopak skryje možné nedostatky

Chokery by měly mít zhruba o 5 cm více, než je obvod krku, a pěkně ho zvýrazní, pokud je dlouhý a štíhlý. Delší náhrdelníky (50 či 60 cm i typ sautoir) zase prodlouží krk krátký nebo široký. Umějí hezky zdůraznit klíční kosti a odvést pozornost od případných vrásek či nedokonalostí na krku. S širším krkem se také hodí zaměřit se spíš na drobnější, minimalistické šperky (například subtilní řetízky z bílého zlata) než na masivní kousky.

Zlaté náhrdelníky a řetízky s přívěsky - KLENOTA

Zvažte tvar svého obličeje a tělesné proporce

Teď se zaměřte na svůj obličej a postavu. Lidé s oválným obličejem si obvykle mohou dovolit jakoukoliv délku, těm s podlouhlým obličejem bude svědčit spíš kratší řetízek. Krátké náhrdelníky nebo chokery naopak nejsou tou úplně nejlepší volbou pro kulatý obličej, oblibě se však těší mezi lidmi s obličejem ve tvaru srdce.

Dále myslete na to, kde vám při vaší výšce bude řetízek končit, protože na danou partii tím automaticky upozorníte. Pokud měříte okolo 160 cm, držte se délek do 60 cm. Vyšší lidé mohou sáhnout po kratších i delších náhrdelnících. Plnější figuře nejvíc lichotí řetízky dlouhé mezi 45 a 55 cm, delší by se nemusely na krku pěkně prověšovat, a výsledný dojem by tak nejspíš neodpovídal vašim představám.

Zlatý řetízek a náhrdelník - KLENOTA

Rozmyslete si, jak a kdy chcete náhrdelník nosit

Nejuniverzálnější délkou, která se hodí k většině oblečení a sluší téměř každému, je 42 nebo 45 cm

Kratší náhrdelníky vyžadují, aby byla alespoň oblast krku a klíčních kostí odhalená. Skvěle vyniknou s výstřihem do V, spadenými rukávy nebo topy bez ramínek, ale v kombinaci s rolákem nebudou tou nejlepší volbou. 

Zlatý řetízek s kuličkou a náhrdelník s perlou - KLENOTA

Délky mezi 50 a 60 cm dobře doplňují především formálnější (business) outfity, ale když je náhrdelník vhodně vybraný, dá se nosit i s jednoduchým, ležérním topem. 

Dlouhé sautoir náhrdelníky nebo perlové šňůry přesahující 80 cm využijete zejména s rolákem a k večernímu oděvu při slavnostních příležitostech. Mají ale mnoho podob, a záleží tedy hlavně na tom, jaký typ vyberete. Například dlouhý řetízek s přívěskem s přírodním motivem se bude hezky hodit i k ležérním letním šatům s velmi hlubokým výstřihem.

Zlaté řetízky v různých délkách - KLENOTA

Ve všech délkách jsou mezi designy sázkou na jistotu jednoduché zlaté řetízky. Můžete je doplnit zajímavými přívěsky a ty střídat podle chuti nebo je využít jako základ k vrstvení.

Klíčem ke zvolení vhodného náhrdelníku včetně jeho délky je dobře poznat sebe sama, zaměřit se na atributy, které chcete vyzdvihnout, a pečlivě uvážit, jaké klenoty jsou tím vaším šálkem kávy. Tak vám budou vždy dobře sloužit, podtrhnou vaši přirozenou krásu a budete se díky nim cítit neodolatelně.

Zlaté náhrdelníky s diamanty - KLENOTA