Bezchybný přírodní drahokam, který neobsahuje žádné praskliny ani inkluze a pyšní se ideální barvou, to je sen každého šperkaře. Příroda umí být opravdu rozmanitá a diamant je toho krásným příkladem. Najdeme ho totiž skoro ve všech odstínech barevného spektra. Přírodní barevné diamanty jsou však opravdovou vzácností a jejich ceny dosahují neuvěřitelně vysokých částek už u malých velikostí. Z tohoto důvodu se vyvinuly moderní technologie úpravy diamantů, díky kterým lze barevné diamanty pořídit za přijatelnou cenu. 

V našem ateliéru nabízíme širokou škálu šperků s barvenými diamanty, známými též pod názvem "treated diamonds", které vynikají intenzivní barvou a vysokou kvalitou. Obzvláště pak černé diamanty mají pro nás v KLENOTA speciální význam. Vymykají se klasické představě, přesto ale učarují na první pohled. Svou jedinečností a nadčasovostí perfektně zapadají do konceptu ruční výroby a moderního designu.

luxusní diamantové pecky s černým diamantem - KLENOTA černý diamant - KLENOTA

Co jsou černé diamanty?

Černé diamanty vypadají jako pravý opak těch čirých. Jsou neprůhledné a oplývají typickým kovovým leskem. Jak je možné, že může jeden minerál vypadat tak různě? Ačkoli černé diamanty neboli carbonado patří do skupiny tzv. fancy diamonds, tedy barevných diamantů, označení „diamant“ je v tomto případě trochu nepřesné. Na rozdíl od čirých diamantů, které obsahují pouze jeden chemický prvek, a to uhlík, carbonado jsou směsí diamantu, grafitu a amorfního uhlíku. Své intenzivní zbarvení získávají právě díky přítomnosti grafitu.

minimalistický náhrdelník s černým diamantem - KLENOTA originální zásnubní prsten s černým diamantem - KLENOTA

Odvážné a trendy

Jejich krása vynikne zejména v kontrastním spojení s bílým zlatem, jak se o tom můžete přesvědčit v naší nabídce. A opravdu luxusní vzhled získávají v kombinaci s čirými diamanty. Obliba černých diamantů roste od 90. let minulého století a nejedna celebrita propadla jejich nevšednímu půvabu. Výjimkou už nejsou ani zásnubní prsteny s černým diamantem. K rozšíření tohoto trendu jistě dopomohla postava Carrie Bradshaw z filmu Sex ve městě 2 a její zásnubní prsten s 5karátovým černým diamantem. Tyto drahokamy jsou určené pro ženy, které jsou své, odvážné a nebojí se vybočit z řady. Velmi populární jsou u mileniálů. Mohou být ale i zajímavým detailem u pánských šperků.

Černé diamanty mají i svého slavného zástupce. Je jím kámen se vznešeným názvem Black Orlov o váze 67,5 karátů, kterým se pyšnila ruská kněžna Nadia Vyegin-Orlov. Byl vybroušený do tvaru cushion a našel své místo v nádherné broži, která je připnutá k náhrdelníku z platiny a diamantů.

Luxusní diamantový náhrdelník s černým diamantem - KLENOTA

Vlastnosti a původ černých diamantů

Při výběru černých diamantů bychom si měli dát pozor na množství inkluzí, které obsahují. Ty pak na povrchu tvoří různé rýhy, jamky a prasklinky. Své o tom ví brusiči, pro které je zpracování této suroviny velmi obtížné. Černé diamanty mohou být čistě přírodní, takové jsou dokonce méně běžné než diamanty bezbarvé. Svá naleziště mají pouze ve Středoafrické republice a v Brazílii. Sbírají se zde z náplavů. Mohou ale vznikat i z diamantové suroviny nižší kvality, která projde ozářením nebo je vystavena vyšším teplotám. Princip těchto metod je založen na vzniku černých vrstviček uhlíku. Ten se usazuje v prasklinkách a zbarvuje kámen do černa. Takto upravený se může brousit stejně jako klasický diamant.

Luxusní náušnice pecky s černým diamantem - KLENOTA náhrdelník ve žlutém zlatě s černým diamantem - KLENOTA

PROHLÉDNOUT SI ŠPERKY S ČERNÝM DIAMANTEM