Ve chvíli, kdy se odhodláte k onomu velkému kroku požádat svoji drahou polovičku o ruku, přichází také jeden nelehký úkol – vybrat pro ni perfektní zásnubní prstýnek. Každá žena má jiný vkus a jiné priority, proto se bude i její představa ideálního prstenu lišit. Jsme si však jistí, že se vyplatí zachovat klidnou hlavu a krok po kroku dojít k tomu pravému kroužku. Tak výsledkem nebude pouze vytoužené ANO ale i neutuchající radost budoucí nevěsty ze skvostu, který jí nasadíte na prst.

Překvapení nebo sázka na jistotu?

Předtím než se do samotného výběru pustíte, odpovězte si na zásadní otázku – chcete svojí přítelkyni vybrat prsten sami nebo raději na nákup vyrazíte s ní? Někteří muži se do procesu výběru sami s chutí pustí a svou milovanou překvapí. Některé partnerky jsou ale rády, když si můžou vybrat podle sebe. Popřemýšlejte, co bude milejší právě vám dvěma. Jestli nechcete svoji milou připravit o překvapení, ale váháte, zkuste zasvětit kamarádku, která vám určitě ráda pomůže.

klasický zásnubní prsten s briliantem v bílém zlatě - KLENOTA

Vybírejte včas

Pro někoho neznalého se může zdát, že stačí vyrazit a koupit tento kroužek pár dní před žádostí o ruku. Když si ale na výběr prstenu dopřejete čas, nemůže vás překvapit třeba nedostupnost potřebné velikosti nebo váhání mezi více variantami. Ideální jsou zhruba 3 měsíce předem – ty stačí na případné „uzrání“ finálního rozhodnutí nebo i na výrobu originálního zásnubního prstýnku podle vašeho přání.

Stanovte si rozpočet

Kolik by měl zásnubní prsten stát je poměrně palčivá otázka. Podrobněji se jí zabývá tento článek. Do myslí se mnohým zarylo původně marketingové tvrzení, že by se hodnota prstýnku měla pohybovat ve výši zhruba dvou až tří výplat muže. Tohoto uměle vytvořeného pravidla se ale striktně držet nemusíte.

Mějte na paměti, že tento prsten ženy většinou nosí celý život, proto by měl být z kvalitních materiálů. To je také důvod, proč se největší popularitě těší zlaté zásnubní prstýnky a diamanty. Radíme tedy porozhlédnout se, v jaké cenové relaci se kvalitní kousky pohybují. Potom zvažte, kolik si můžete dovolit investovat a pořiďte to nejlepší, co je pro vás dostupné.

luxusní zásnubní prsten osázený diamanty v bílém zlatě - KLENOTA

PROZKOUMAT DIAMANTOVÉ PRSTENY

Ujasněte si styl

Trefit se do vkusu je někdy vskutku oříšek, ještě když je výběr tak široký. Napovědět vám může malý průzkum ve šperkovnici vaší partnerky. Schovávají se v ní spíš jednoduché, univerzální šperky? Nebo to vypadá, že si potrpí na extravaganci či má ráda hodně třpytu a lesku?

zásnubní a snubní diamantový prsten růžové zlato - KLENOTA

Naprostou klasikou je zásnubní prsten s briliantem, tzv. solitérem. Potěší jak zastánkyně tradic, tak milovnice moderních kousků, protože existuje opravdu spousta různých designů. Obdivovatelky časů minulých by mohly ocenit vintage styl, který se jimi inspiruje. Halo prsteny s centrálním drahokamem lemovaným menšími diamanty se líbí těm, které mají rády výrazné šperky.

luxusní zásnubní prsten s centrálním diamantem bílé zlato - KLENOTA

PROZKOUMAT PRSTENY S BRILIANTEM

Zvolte kov

V případě kovu je zásadní jeho trvalost a jak už jsme zmiňovali, nejoblíbenější je zlato. Kromě tradičního žlutého zlata vypadá skvěle také zásnubní prsten z bílého zlata a velké romantičky touží po moderním zlatu růžovém. Neobyčejně odolná je platina, u níž je také úplně nejmenší pravděpodobnost nějaké alergické reakce.

diamantové zásnubní prsteny bílé, žluté, růžové zlato - KLENOTA

Vyberte kámen

Nejstandardnější volbou bývají zásnubní prsteny s diamanty, ale vítanou originalitu přináší barevné drahokamy. Pokud víte, že má vaše polovička pro nějaký drahý kámen slabost, může být právě on tou pravou volbou. Současně byste se měli zaměřit i na tvar kamene a druh jeho uchycení. Nejčastěji vídáme kulaté nebo oválné tvary, ale zajímavé může být i srdíčko. Běžné osazení je pomocí krapen, velice praktické je však také lunetové usazení, kdy je kolem kamene kovový lem, který ho chrání.

zásnubní prsten s rhodolitem růžové zlato - KLENOTA

PROZKOUMAT PRSTENY S DRAHOKAMY

Zjistěte velikost prstenu

Když o nákupu zásnubního prstenu vaše milovaná neví, je odhadnutí správné velikosti dost možná tím nejnáročnějším aspektem výběru. Triků je na to celá řada. Můžete zkusit v nestřeženém okamžiku změřit její jiný prstýnek, zkusit se nenápadně zeptat nebo využít vdanou či zasnoubenou kamarádku, jejíž prsten si vaše drahá „jen tak náhodou“ vyzkouší při povídání na šikovně zvolené téma.

briliantové zásnubní prsteny bílé, žluté, růžové zlato - KLENOTA

ČTĚTE TAKÉ: JAK ZJISTIT VELIKOST PRSTENU?

Zkuste gravírování

Nakonec máme pro vás jeden tip – i když je gravírování spíše doménou snubních prstenů, i na zásnubním se osobní vzkaz od srdce neztratí. Co bude jeho obsahem už ponecháme vaší kreativitě.

Pro spoustu mužů je výběr zásnubního prstenu opravdovým hlavolamem, ale věříme, že s našimi tipy to bude o poznání snazší. Ať už vložíte do výběru jakékoliv množství energie, určitě nebudete litovat, až z jejích úst uslyšíte to kouzelné slůvko. Hodně štěstí!