Přírodní citrín je velice vzácný – v přírodě je totiž jen málo míst, kde ho můžeme najít. V našem ateliéru KLENOTA patří citríny mezi nejoblíbenější žluté kameny. Vybírat můžete z široké nabídky – od světle žlutých až po sytě oranžové a hnědé citríny s nádechem do červena. Mezi nejžádanější patří tzv. madeira citríny, které vynikají zlatě-oranžovou až červenohnědou barvou.

O původu citrínu

V Evropě se citrín vyskytuje v Rusku, Španělsku nebo Francii. Pokud se nám ale nechce tak daleko, vzácně se dá objevit i na Moravě. Další naleziště jsou na Madagaskaru nebo v Brazílii.

Původně byl citrín označován jako žlutý křemen. Jeho název se ujal v roce 1556, kdy ho použil německý metalurg Georg Bauer ve své publikaci o drahokamech a špercích. Slovo pochází pravděpodobně z francouzského výrazu pro citron nebo latinského citrus.

zlatý náhrdelník s diamantem a citrínem - KLENOTA náhrdelník z bílého zlata s citrínem - KLENOTA

Citrín zářil ve starověku i na červeném koberci

Ve starověku prý chránil nositele před zlými myšlenkami a hadím jedem. V Egyptě ho uctívali jako sluneční kámen. V Číně byly citríny považovány za kameny úspěchu čínští císaři je nosili, protože věřili, že jim zbystří mysl. V Řecku se zase těšily oblibě v době helénistické a sloužily hlavně na ozdobu.

Citríny se nevsazovaly jen do šperků – například ve Skotsku se dochovaly rukojeti dýk a mečů ze 17. století zdobené citríny. Skotskou specialitou byly citrínové špendlíky, kterými se zdobil kilt.

Oblíbené byly také brože. Několik takových kousků se dochovalo z viktoriánské éry. Citrín je v nich často vybroušený do oválu a zaujímá ve šperku hlavní roli.

Na počátku 20. století vyzdvihlo krásu citrínů art deco. Mnoho tehdejších filmových hvězd se chlubilo precizně zpracovanými citrínovými šperky. Mezi nimi i Greta Garbo, která vlastnila citrínovou sbírku, ráda se s ní ukazovala a způsobila, že prodej citrínů ve své době raketově stoupl. 

náramek a náušnice ze žlutého zlata s citrínem - KLENOTA

Citrín pod drobnohledem

Citríny jsou – stejně jako ametysty, křišťály či záhnědy – odrůdou nižšího křemene a jsou i stejně tvrdé. Na Mohsově stupnici tvrdosti se nachází na 7. příčce z deseti. Jejich krystaly jsou sloupcovitě protažené, nejsou štěpné a mají nerovný až lasturnatý lom a bílý vryp.

Jejich lesk je skelný, bývají transparentní nebo průsvitné. Jde o velice stálé kameny odolné proti zvětrávání, a proto je můžeme najít při polních sběrech nebo v říčních náplavech. Krystalizují z roztoků v dutinách, které vznikly po ztuhnutí lávy.

Dlouho se předpokládalo, že za jejich krásnou žlutou barvou stojí trojmocné železo – stejný prvek, který má na svědomí fialovou barvu ametystů. Dnes se upřednostňuje teorie, která tvrdí, že za zbarvení některých citrínů může přítomnost hliníku. Tento argument podporuje fakt, že železo zbarví minerály vždy do oranžova a nikoli do žluta nebo žlutozelena, jako je tomu u pravých přírodních citrínů.

zlatý náramek s citrínem - KLENOTA prsten ze žlutého zlata s diamanty a citrínem - KLENOTA

Účinky citrínu: klid, pozitivní energie i prosperita

Citríny jsou považovány za kameny vnitřního klidu. Prý v sobě uchovávají obrovskou sílu, mají čisticí schopnosti, rozptylují negativitu a mají moc ukrývat sluneční energii. Tím dokáží svého nositele zbavit smutků, přinášet mu světlo do života a posilovat jeho sebedůvěru i pozitivní pohled na svět. Zvlášť se prý vyplatí bankéřům, pokladníkům nebo obchodníkům, protože přitahuje majetek a prosperitu. Píše se, že je ideálním kamenem i pro sportovce a fitness trenéry. Pozor by si měli dávat cholerici a pomlouvači. Citríny u nich mohou vyvolávat agresivitu.

Rozdílné vlastnosti s sebou nesou i barevné odstíny. Třeba světle žluté krystaly údajně zajišťují dobrý začátek nového vztahu a pomáhají v komunikaci. Žluté citrínové varianty podporují udržení vztahů a podněcují změnu úhlu pohledu. Kameny tmavých odstínů zase svému majiteli pomáhají v rozhodnosti, přesvědčování a preciznosti. Zlatavé barvy citrínu jsou doménou králů a symbolem bohatství. Dokáží prý přinést štěstí, sílu, radost, nadšení a úspěch.

Společně s topazem je citrín kamenem narození pro listopad. Pokud ho chceme darovat k výročí, věří se, že by se měl darovat ke třináctému. Symbolizuje začínající léto, a proto nejlépe pasuje k osobám narozeným v tomto období. Pro znamení raka jsou ideální žluté odstíny citrínů, lvům nejvíc pasují zlaté varianty.

zlaté náhrdelníky s citrínem - KLENOTA

Šperky, ve kterých budete citríny obdivovat

Citrín je vzácný, jemný a něžný kámen. Zvláště cenné jsou tmavší odstíny, kdy žlutá přechází v oranžovou až hnědou. Podle barevných odrůd je můžeme rozdělit na žluté citríny, golden citríny, oblíbené a žádané madeira citríny, které mají zlatě-oranžovou až červenohnědou barvu a pochází z Brazílie, fire citríny, což je obchodní název pro deep orange citrín nádherné syté oranžové až hnědé barvy s nádechem do červena, a palmeria citríny, který jsou jasně oranžové.

Citrínům to nejvíc sluší s tradičním žlutým zlatem, ale vypadají skvostně i v kombinaci s bílým zlatem. Krásu citrínu povznese i jiný kámen – například diamant, vedle kterého se citrín krásně rozzáří.

Citríny lze díky své tvrdosti a dobré čistotě brousit do mnoha tvarů. V nabídce KLENOTA si můžete vybrat z tradičních kulatých nebo oválných brusů, ale také ze šperků s drahokamem vybroušeným do kapky. Pokud se vám líbí hranaté tvary, jistě vás potěší prsteny a přívěsky s citríny v brusu emerald nebo cushion. Svou zamilovanost zase dáte najevo přívěsky i prsteny s citrínovým srdcem.

Citrínové náušnice ve žlutém 14k zlatě - KLENOTA Zlaté citrínové náušnice ve tvaru srdce - KLENOTA

Na co si dát pozor: převlečené ametysty

Pod označením citrín najdeme na trhu často i kameny zvláštní oranžové barvy. Ve skutečnosti nejde o citríny, ale ametysty, které byly vystaveny vysoké teplotě, až se jejich fialová barva změnila na oranžovou.

Existuje ještě jeden trik vybrušování citrínových krystalů. Podobně se opravují třeba křišťály nebo ametysty. Takto zbroušený krystal poznáme poměrně snadno – je totiž dokonalý. Jeho krystalové plochy jsou dokonale hladké a vyleštěné, hrany nejsou nijak poškozené, naopak jsou perfektně ostré. Často je krystal vytvarovaný do nepřirozeného tvaru, aby byl atraktivnější. Bez ohledu na to, zda by v přírodě takto mohl narůst.

Dalším kamenem, se kterým si můžeme citrín splést, je tzv. lemon quartz. Jedná se ozářený křemen, který touto úpravou získává podobou barvu jako citríny.

Jak o šperky s citrínem pečovat

Stejně jako ametysty, ani citríny byste neměli dlouhodobě vystavovat slunečnímu svitu, protože by mohly časem vyblednout. Jinak se o citríny nemusíte příliš bát. Nejsou štěpné, takže se nepoškodí tak snadno jako třeba topaz nebo smaragd.

 

náušnice ze žlutého zlata s citrínem - KLENOTA náhrdelníky ze žlutého zlata s citrínem - KLENOTA

Zajímavosti o citrínu: okouzlující ametrín 

Citrín umí vytvářet přechodové formy s ametysty, čímž vzniknou dvoubarevné drahokamy žluto-fialové barvy. Říkáme jim ametríny. Pokud jste milovnicí těchto barev a nemůžete se rozhodnout, zda zvolit citrín či ametyst, nabízí se vám jedinečná možnost mít jeden unikátní drahokam.

Mimochodem, víte, že největší citrín na světě váží úctyhodných 20 200 karátů a je velký 20x15x10 centimetrů? Nazývá se Malaga. Pochází z Brazílie, kde ho vytěžili v roce 1990, ale vybrousili až o 19 let později. Kromě nádherné slunečné barvy vyniká i výjimečnou čistotou a průhledností.

 

Přírodní citríny máme pouze od prověřených dodavatelů – jejich kvalitu dokládá také certifikát pravosti, který najdete u každého šperku KLENOTA. Každý citrín je unikát, ke kterému přistupujeme s velkou pozorností a péčí. Než si svůj šperk odnesete domů, projde rukama několika odborníků, kteří ručí za dokonalý výsledek. Pokud si s výběrem toho pravého citrínového šperku nejste jistí, náš gemolog v ateliéru vám rád poradí a naučí vás, jak se o něj starat.