Romantická, něžná, jemná. To jsou slova, která nás napadnou, když se řekne růžová. Symbolika a celkové vyznění růžové barvy ale hodně závisí také na tom, v jakých kombinacích se objevuje. S bílou působí velmi nevinně, s pastelovými tóny zase hravě, s červenou tvoří kontrastní kombinaci, která je dnes velmi moderní, byť pro někoho poněkud extravagantní. A ve spojení s černou je naopak svůdná. 

Ale samozřejmě platí, že není růžová jako růžová. Je to barva mnoha tváří, od světle růžové, tzv. baby pink, přes neonovou růžovou a výraznou fuchsii až po sofistikovanou starorůžovou.

romantické prstýnky s růžovými drahokamy - KLENOTA prstýnky k vrstvení z pravého 14k zlata - KLENOTA

Krátká, ale bohatá historie růžové

Možná vás překvapí, že byla růžová barva pojmenována až v pozdním 17. století. Jedním z důvodů bylo pravděpodobně to, že se v přírodě vyskytuje velmi málo. Význam růžové se dodnes liší v závislosti na kultuře. Určitá subjektivita ve vnímání růžové je daná také tím, že je pouze složeninou jiných barev, konkrétně červené a bílé. Příměsí žluté a modré pak může vzniknout celá řada různorodých odstínů. 

Největší popularitě v módě i umění se těšila v 18. století, především v éře rokoka, kdy patřila oběma pohlavím. Stejně je to i se současnou tzv. millennial pink, která, zdá se, není jen nějakou pomíjivou módní vlnou. Tento odstín, mnohem neutrálnější než klasická „Barbie“ růžová, se v posledních letech zabydlel v oblasti „high fashion“ a designu.

přehled růžových drahokamů - KLENOTA

Růžové drahokamy

S popularitou růžové barvy roste i poptávka po špercích s růžovým drahokamem. Ty si většina lidí spojuje právě s láskou a romantikou. Největší oblibě se mezi nimi proto pochopitelně těší zásnubní i jiné prstýnky.

Růžové drahokamy vypadají krásně s jakoukoli barvou kovu. S bílým zlatem vytvářejí výraznou a elegantní kombinaci. Žluté zlato je zase jemně kontrastní a nechá kámen krásně vyniknout. S růžovým zlatem docílíme harmonického působení tón v tónu.

A které drahokamy se mohou pyšnit růžovou barvou? Není jich málo. Dostupný růženín, vzácný růžový diamant, zářivý růžový safír i méně známý morganit nebo rubelit.

drahokamy v růžové barvě - KLENOTA

OBJEVIT ŠPERKY S RŮŽOVÝM DRAHOKAMEM

Růžový safír: kámen lásky a ženské křehkosti

Název safíru odkazuje na modrou barvu (z řeckého výrazu sappheiros, tedy modrý), avšak nenechte se mýlit, může se vyskytovat také v růžové, oranžové, žluté nebo třeba bílé. Barvu růžových safírů, která se pohybuje na škále od světle růžové až po zářivou tmavě růžovou, má na svědomí příměs chromu. 

Hodnotu růžových safírů určuje zejména čistota, intenzita barvy až takovou roli nehraje. Největší poptávka je po světlejších safírech, které se přibližují podobě růžového diamantu, oproti němu jsou ovšem mnohem dostupnější. Ještě v nedávné době byl na trhu růžový safír velmi raritní, což se změnilo s objevením naleziště na Madagaskaru.

Růžový safír patří do skupiny korundů, které jsou hned po diamantu nejtvrdším drahým kamenem. Růžový safír tak může směle ozdobit každý šperk, u kterého se počítá s každodenním nošením. Milovnicím nadčasové krásy doporučujeme kombinaci s bílým zlatem, pro věčné romantičky spojení růžového safíru a růžového zlata.

růžový safír - KLENOTA prstýnek s růžovým safírem ve žlutém 14k zlatě - KLENOTA

PROHLÉDNOUT SI ŠPERKY SE SAFÍREM

Morganit: kámen rovnováhy a harmonie

Tento okouzlující drahokam se v posledních letech těší rostoucí popularitě. Vyznačuje se jemnými odstíny pastelové růžové až růžovooranžové lososové barvy. Morganit patří do rodiny berylu, podobně jako smaragd nebo akvamarín. Objeven byl teprve v roce 1910 na Madagaskaru a pojmenován po J. P. Morganovi, významném bankéři a sběrateli drahých kamenů.

Něžné růžové tóny morganit předurčují k tomu, aby se stal zajímavou alternativou diamantu. Z hlediska tvrdosti se pohybuje v rozmezí 7,5 až 8, což mu zaručuje vysokou odolnost. Stěžejní výhodou morganitu je jeho cena, která je oproti diamantu násobně nižší. Umožňuje tak splnit si sen těm ženám, které sní o prstenu s velkým kamenem.

Morganit bude pro vás tím pravým kamenem, pokud chcete lehce zvýraznit ženskost a hledáte šperk, který i svou jemností dokáže upoutat. Šperk s morganitem působí velice decentně a elegantně. Zlaté náušnice s morganitem umí zjemnit rysy v obličeji a dodají mladistvý vzhled.

světle růžový morganit - KLENOTA prstýnek s morganitem ve žlutém 14k zlatě - KLENOTA

PROHLÉDNOUT SI ŠPERKY S MORGANITEM

Rubelit: kámen pozitivity a sebevyjádření

Turmalín je široké veřejnosti nepříliš známý šperkový kámen. V přírodě se vyskytuje téměř ve všech barvách a bývá také snadno zaměňován za jiné kameny včetně rubínu nebo smaragdu. Jeho růžová až růžovofialová varianta se nazývá rubelit. Toto pojmenování pochází z latinského rubellus a znamená narůžovělý nebo podobný rubínu. Turmalín zaujme tzv. pleochroismem, tedy vlastností, díky které se jeví jako vícebarevný při pohledu z různých úhlů. V léčitelství se používal k tlumení bolesti. 

Pokud dáváte přednost drahým kamenům v sytějších barvách a tlumenějších tónech, turmalínové šperky si jistě oblíbíte. Náhrdelník z turmalínu využijete jak pro běžné nošení, tak pro slavnostnější události. Prsten s rubelitem a diamanty se hodí jako dárek z lásky i pro žádost o ruku.

turmalín rubelit - KLENOTA luxusní diamantový prsten s turmalínem v růžovém 14k zlatě - KLENOTA

Růženín: kámen přátelství a krásy

Jedná se o průsvitný až průhledný křemen v růžové barvě, typicky mléčně zkalený. V přírodě se vyskytuje v hojném množství po celém světě, což jej činí cenově velmi dostupným. Oblíbené jsou především náramky z růženínu. Růženín bývá nejčastěji broušen do formy kabošonu nebo korálku, ale kvalitnější kousky mohou být i fasetované (s ploškami). Od nepaměti byl považován za kámen podporující lásku a nosil se jako talisman proti zlu. V noci by měl zajistit klidné spaní bez špatných snů.

Využívá se ve všech typech šperků, a to již po tisíce let. Na území bývalé Mezopotámie byly objeveny korálky z tohoto minerálu z období 7 000 let př. n. l. Jedním ze známých a cenných růženínových exemplářů je La Madona Rosa, uskupení křemenných krystalů o velikosti 39 × 20 cm. Nalezena byla v 50. letech minulého století v Brazílii.

turmalín rubelit - KLENOTA

Růžový diamant: kámen věrnosti a tolerance

Kromě klasických bezbarvých diamantů se můžeme setkat i s tzv. fancy diamanty, které mají stejné fyzikální vlastnosti, a navíc září barvami. Růžový diamant patří mezi nejcennější, protože se v přírodě vyskytuje pouze výjimečně. Jeho jedinečnost ještě podporuje fakt, že se doposud s jistotou neví, co stojí za jeho zbarvením. Mohl by to být vysoký tlak, který způsobil změny ve vnitřní struktuře kamene. Čím je jeho barva čistší a intenzivnější, tím vyšší je jeho hodnota.

Kolem jednoho růžového diamantu se točí i děj slavného filmu Růžový panter. Diamant z tohoto filmu je fiktivní, ovšem podobní růžoví panteři se vyskytují i v reálném světě dnešní doby. Jedním z nich je diamant pojmenovaný The Winston Pink Legacy, držitel aukčního rekordu v ceně za karát. Konkrétně se jedná o částku 2,6 milionu za karát, tedy celkem 50 milionů dolarů za kámen. Růžový diamant je luxusní drahokam vhodný pro ty nejnáročnější. Prsten s růžovým diamantem je perfektní volbou pro žádost o ruku.

certifikát pravosti ke šperkům KLENOTA zlaté prstýnky s růžovým drahokamem ve tvaru srdce - KLENOTA

ČTĚTE DÁL: DIAMANT KRÁL VŠECH DRAHOKAMŮ