Zlato je ušlechtilý a drahý kov, který je sám o sobě stálý. Proč se tedy občas stane, že zlaté šperky zmatní nebo změní barvu a objeví se na nich mapy? A dá se tomu vůbec nějak zabránit? V tomto článku vám přinášíme odpovědi na všechny tyto (i další) otázky.

Zlato a jeho slitiny

Nejprve si ale musíme vyjasnit, jaké má zlato vlastnosti a v jaké podobě se ve šperkařství používá. Zlato má ve své ryzí formě 24 karátů. Je žluté a také velmi měkké. Proto ryzí zlato nelze k výrobě klenotů použít, snadno by totiž docházelo k deformacím kovu a šperky by se brzy zničily. 

Z toho důvodu se zlato pro šperkařské účely leguje: naředí se jinými kovy a vznikají tak jeho slitiny. Zlato se takto míchá s kovy, které slitině částečně propůjčí své vlastnosti (barvu, tvrdost apod.) a zušlechtí ji. Celý proces se přísně kontroluje a další kovy se přidávají v přesném poměru, aby výsledná slitina měla danou ryzost. V Česku je nejnižší povolená ryzost zlaté slitiny 585/1000 (585 dílů zlata a 415 dílů jiných kovů) neboli 14 karátů

zakázková výroba zlatých šperků - KLENOTA 14karátové zlato - KLENOTA

ČTĚTE DÁL: ZLATO A JEHO SLITINY

V případě žlutého zlata se pro legování nejvíce používá stříbro a měď, bílé zlato navíc obsahuje zinek a najít v něm můžeme podle typu také nikl, palladium či mangan. Růžové či červené zlato má vyšší obsah mědi. Platina se leguje mědí a stříbro mědí a zinkem. 

A právě tyto další kovy mohou oxidovat a být zodpovědné za barevné změny povrchu šperku. Čím je tedy ryzost zlaté slitiny nižší, tím vyšší je pravděpodobnost její oxidace. 

Proč kovy oxidují?

Vlivem různých látek a prostředí může slitina podléhat oxidaci, jež se projeví jako matné mapy, černání nebo zbarvení povrchu. Nemusí k ní ale dojít vždy. Většinou je způsobená specifickými podmínkami, které korozi vyvolají. Může se jednat například o expozici nějaké chemické látce, jako je kosmetika nebo čisticí prostředky.

Například stříbro, které je obsaženo i ve zlatých slitinách, je poměrně choulostivé na látky, se kterými se setkáváme v běžném životě. Zakaluje se při kontaktu se sírou, chloridy, kyslíkem a nesvědčí mu ani vlhkost. Měď je na tom podobně. A kde se s těmito látkami můžeme setkat? V podstatě na každém kroku: lidský pot obsahuje chlorid sodný, některé potraviny jako třeba cibule jsou zase bohaté na síru, zeleninové a ovocné šťávy bývají kyselé, a pro kovy tedy agresivní. A tak by se dalo pokračovat. Kontaktu s těmito látkami se zkrátka nevyhneme. A proto je důležité své šperky pravidelně čistit.

zásnubní prsten s diamantem - KLENOTA

Které šperky jsou ohrožené?

Všechny šperky jsou vystavené zátěži. Některé více, některé méně a každý trochu jinak:

Prstenům hrozí mechanické poškození při manuální práci a poškození chemikáliemi při úklidu nebo při zkrášlování kosmetikou. Na druhou stranu jsou díky mytí rukou na rozdíl od ostatních typů šperků i častěji čištěny. Je ovšem třeba je také řádně vysušit. 

V případě náhrdelníků jsou nejvíce zatěžovány řetízky, které si proto zaslouží častější péči. Pokud máte oblíbený řetízek, který nosíte denně, určitě byste ho měli pravidelně čistit, pokud má vydržet stále krásný. Řetízky (a zadní strana přívěsků) jsou totiž vystaveny potu a různým krémům a parfémům. 

Podobně jsou na tom náušnice, které mohou přicházet do kontaktu s parfémy a laky na vlasy. Bývají také vystavovány potu, který jim rozhodně neprospívá. Nejvíce zatěžovanou částí náušnic je dřík, který je protažen ušní dírkou. Právě u něj může hrozit případná změna zabarvení, a proto vyžaduje zvýšenou pozornost. Náušnice, které nosíte často, čas od času sundejte a vyčistěte. Stejně tak dětské náušničky je třeba občas z oušek sundat, vyčistit a nechat řádně vyschnout.

ruční výroba zlatých šperků - KLENOTA zásnubní prstem z bílého zlata s briliantem - KLENOTA

Jak udržet šperky dlouhodobě krásné?

Oxidace je zcela přirozená a rozhodně není nutně známkou nekvalitní slitiny, nebo dokonce nepravého šperku. Dá se jí však předcházet, a to správnou péčí a také dodržováním jednoduchých doporučení:

1) Nevystavujte šperky působení kosmetických výrobků. Ty obsahují chemikálie, které mohou být agresivní a reagovat s některým z kovů ve slitině. Na mysli máme zejména parfémy, laky a barvy na vlasy, různé krémy, masky, make-up, pleťová mléka, mýdla apod.

2) Nevystavujte šperky působení čisticích prostředků. Pokud provádíte úklid, vašim šperkům bude určitě lépe mimo dosah těchto chemických – a často velmi agresivních – látek. Kromě čisticích prostředků chraňte šperky i před dalšími chemikáliemi, jako jsou například repelenty či různé dezinfekce.

luxusní zásnubní diamantový prsten - KLENOTA

ČTĚTE DÁL: PÉČE O ZLATÉ ŠPERKY

3) Šperky nenoste do moře, bazénů ani na koupaliště. Voda v bazénech je silně chlorovaná a soli v mořské vodě by vašim šperkům také neprospěly. Doporučujeme ale šperky sundávat i před běžnou koupelí, sprchou nebo třeba saunou.

4) Šperky si zaslouží jemné zacházení, ovšem i jejich uchovávání byste měli věnovat patřičnou pozornost. Klenoty doporučujeme uchovávat ve šperkovnici vystlané jemnou látkou. Pokud je nenosíte denně, doporučujeme je uzavřít do malého sáčku, případně k nim ještě přidat pytlíček silikagelu. Tím zamezíte přístupu vlhkosti, kyslíku a dalších nežádoucích látek. 

Občas se může stát, že krabička, ve které je šperk prodáván a následně dlouhodobě uchováván, obsahuje lepidlo, které zapříčiní v některých případech způsobit změnu barvy povrchu kovů. Organické látky obsažené v krabičce či jejích komponentech mohou obsahovat síru, chloridy, fluoridy a jiné látky. V krabičce pak dochází ke zvýšené koncentraci těchto látek a šperk jejich působením ztrácí na kráse. 

zásnubní prsten s diamante v bílém zlatě - KLENOTA nadčasový zásnubní prsten z bílého zlata - KLENOTA

Jak se vypořádat s alergií na zlato?

Jestli se u vás projevuje alergická reakce na slitinu nebo pokud váš šperk i přes dodržení veškerých opatření mění charakter svého povrchu, nemusí být vše ztraceno. Příčinou obvykle totiž bývá to, že některý kov ve slitině špatně reaguje na pokožku, se kterou přichází do kontaktu. To je vždy individuální záležitost, protože každý jsme jiný a každý máme trochu jinou pokožku, přesněji řečeno jiné složení potu a mazu. Dobrou zprávou je, že se svého oblíbeného šperku nemusíte hned zbavovat, ale můžete vyzkoušet následující.

V případě bílého zlata nebo stříbra zkontrolujte, zda je váš šperk pokovený rhodiem. Měl by mít krásně zářivou, stříbřitě bílou barvu. Samotné stříbro je o něco více šedé a bílé zlato mírně nažloutlé či našedlé. Pokud šperk pokoven není nebo si nejste jistí, můžete ho zanést do vašeho klenotnictví, kde vám poradí či ho rovnou pokoví. Rhodium je totiž hypoalergenní a stálé. Ochrání váš šperk před oxidací a vaši pokožku před případnou alergickou reakcí. Šperky KLENOTA z bílého zlata pokovujeme rhodiem vždy.

Pokud vaše pokožka špatně snáší zlato žluté, může pomoci, když své šperky po každém nošení očistíte mýdlovou či jarovou vodou a dobře osušíte, čímž je zbavíte chemických látek, které by s kovem dále reagovaly. V případě alergické reakce se ale raději poraďte se svým lékařem, než šperk znovu nasadíte.

zlaté zásnubní prsteny s diamanty v brusu asscher a princess - KLENOTA

Jak šperky vyčistit? Svěřte je profesionálům

Vaše šperky mohou být zase jako nové. Krásu jim nejlépe vrátíte, když je odnesete do zlatnictví, kde je odborně vyčistí a vyleští. Ke každému šperku KLENOTA získáte v rámci servisu celoživotní čištění zdarma. Korozivní znečištění šperku nemusí být jednoduché svépomocí odstranit. Neodbornou manipulací navíc můžete šperk snadno poškodit. 

Pokud i přesto chcete šperky zkusit vyčistit doma, můžete zkusit následující postup: svůj zoxidovaný šperk jemně přeleštěte speciálním měkkým hadříkem určeným k čištění drahých kovů. Jestli to nepomáhá, můžete vzít na pomoc jarovou vodu. V obchodech se také prodávají různé roztoky určené k čištění klenotů. Když se je rozhodnete použít, doporučujeme zvýšenou opatrnost. Pokud je součástí znečištěného šperku nějaký drahokam, existuje riziko, že ho roztokem poškodíte. Některé drahokamy jsou na chemikálie velice citlivé. Také se může stát, že čisticí substance bude agresivní a korozi ještě zhorší. V lepším případě zoxidovaný povrch sice vyčistí, ale šperk zůstane matný. Nakonec ho stejně budete muset zanést na vyleštění do zlatnictví. To se často stává při použití čističe stříbra, který zakoupíte v každé drogerii. Tento roztok obsahuje čpavek a váš stříbrný šperk sice většinou vyčistí, ale zcela mu vezme lesk. 

V případě péče o šperky si čas a starosti v drtivé většině případů skutečně ušetříte, pokud se rovnou obrátíte na profesionály.

jak čistit zlaté šperky - KLENOTA šperky z pravého zlata - KLENOTA

ČTĚTE DÁL: JAK ŠPERKY SPRÁVNĚ SKLADOVAT