Barva patří mezi hlavní parametry, které určují kvalitu, a tedy i cenu diamantu. A to i tehdy, když nese označení bezbarvý. Většina diamantů totiž určité zbarvení má. To může být pouhým okem neviditelné, a přesto má výrazný vliv na hodnotu diamantu. A pokud je silnější, tak i na celkový vzhled šperku.

Absolutně bezbarvý diamant je spíše raritou

Diamanty vynikají v říši minerálů v mnohém. Že se jedná o nejtvrdší substanci na Zemi je poměrně známá věc. Méně se ale ví o tom, že je to jediný minerál, který se v přírodě vyskytuje snad ve všech barvách. Nejznámější a také nejhojnější jsou diamanty, které označujeme jako čiré nebo také bezbarvé. Ovšem i u těch bývá přítomen určitý stupeň zbarvení. A jak asi tušíte, s jeho intenzitou se hodnota diamantu snižuje.

Bezbarvé (D, E, F)

Pro určení barvy diamantu používáme pomocnou stupnici, která se pohybuje v rozmezí písmen D-Z. Nejvyšší hodnocení náleží diamantům, které jsou naprosto čiré a bezbarvé. Ty najdeme pod označením D. Další dva stupně E a F jsou stále hodnocené výborně. Mezi těmito stupni je téměř nemožné pouhým okem poznat nějaký rozdíl.

Klasifikace čirých diamantů podle barvy - KLENOTA

Téměř bezbarvé (G, H, I, J)

Pokud pokračujeme na stupnici dále, žlutý nádech sílí a hodnota drahokamů postupně klesá. Stupně G, H, I, J jsou považovány za zlatý střed. Jejich zbarvení je velmi slabé a bez porovnání s kvalitnějším diamantem se stále jeví jako čiré. Po zasazení do šperku není jejich zbarvení v barvě G vůbec viditelné. Kameny I-J jsou o něco levnější, ale stále vypadají skvěle. Proto jsou dobrým kompromisem mezi kvalitou a cenou.

S nádechem žluté barvy (K, L, M)

V klenotnictví se obvykle pracuje s kameny do stupně M–N. Diamanty nižší kvality se do šperků používají jen velmi ojediněle. Nejnižší cenu mají diamanty označené písmenem Z, které jsou zřetelně nažloutlé. Pokud je žluté zbarvení ještě výraznější než stupeň Z, řadíme již kámen do kategorie tzv. fancy diamantů, které jsou dokonce vzácnější než ty bezbarvé. K určení správného stupně pomáhají kolorimetry a různé etalony. Další možností je také porovnání diamantu s barevně odstupňovanými zirkony.

Nakolik je zbarvení diamantů viditelné, závisí rovněž na velikosti kamene. U větších diamantů je totiž výraznější. Roli hraje i barva kovu. Žluté a červené zlato umí do určité míry žlutavý nádech opticky zneutralizovat.

Diamanty ve špercích KLENOTA

V ateliéru KLENOTA standardně zasazujeme do šperků diamanty v barvě G, které vypadají jako zcela bezbarvé a vynikají velmi nízkou intenzitou nádechu žluté nebo hnědé barvy, zjistitelnou pouze zkušeným okem gemologa či ve speciálních optických podmínkách. Cenu diamantu navíc ovlivňují i jiné faktory než jen barva. Celkové hodnocení zahrnuje také čistotu, brus, velikost a další ukazatele. U diamantových šperků uvádíme tyto hlavní hodnotící parametry vždy u každého produktu.