Zásnuby proběhly, zásnubní prstýnek už se blýská na ruce budoucí nevěsty, je tedy nejvyšší čas vrhnout se na plánování. Odkud ale začít? Díky našim 10 tipům vezmete přípravy za ten správný konec.

1. Inspirujte se a stanovte si priority

Internet je studnicí informací a kreativních nápadů. Vše, co potřebujete k vykreslení základních obrysů vašeho dne, je tedy vzdálené doslova pár kliknutí. Jestli vám to však nebude stačit, bude se ve vaší blízkosti určitě konat i nějaký svatební veletrh, kde kromě inspirace nasajete i tu správnou atmosféru. Potom si vyzbrojeni nápady s partnerem rozmyslete, co je pro vás nejdůležitější, a slaďte svoje představy.

Snubní prsteny KLENOTA - růžové zlato a diamanty

2. Rozpočet aneb jak je důležité míti… prostředky

Jakmile máte stanovené základní priority, přichází na řadu úvahy o finanční stránce věci. Pokud vaše zdroje nejsou neomezené, předem si určete limit, kolik za svatbu chcete (nebo spíš můžete) utratit. Hodí se také rozdělit výdaje do kategorií (např. oblečení, dekorace, fotograf, sváteční oběd, Raut včetně nealko i alko nápojů, výslužky) a každé z nich přidělit sumu. Vůbec není od věci vymyslet dvě možná řešení jednoho bodu – nákladnější a levnější variantu. Kterou nakonec zvolíte, lze v průběhu příprav přizpůsobovat tomu, jak se z vašeho rozpočtu prostředky odčerpávají a jak zásadní pro vás daná položka je.

Svatební prsteny žluté zlato - KLENOTA

3. Datum, místo a hosté

Se stanoveným rozpočtem můžete sepsat předběžný seznam hostů i začít kontaktovat možná místa konání a vybírat vhodné datum. Nezapomeňte si také vybrat svědky, popřípadě i družičky a družbu, a požádat je, aby v této důležité chvíli stáli po vašem boku.

10 tipů, jak naplánovat svatbu - KLENOTA

4. Oddávající a dodavatelé

Začíná vám to do sebe pěkně zapadat, proto je teď čas oslovit oddávajícího, fotografy, kameramany, hudebníky a další profesionály, kteří se na vašem dni budou podílet. Všichni si musí ve svém diáři poznačit termín a někteří budou nejspíš vyžadovat zálohu, proto se na to připravte.

5. Oblečení a snubní prstýnky

Teď se zaměřte na sebe – v čem se budete ve svůj svatební den cítit dobře? Chcete si šaty a oblek vypůjčit, nebo pořídit vlastní? Rádi byste na prstýnku něco třpytivého v podobě diamantu, nebo vás lákají třeba prstýnky z bílého zlata? Možnosti jsou nepřeberné, každopádně by váš oděv i snubní prsteny měly odrážet vás a váš vkus.

Snubní prsteny KLENOTA - žluté zlato a diamanty

6. Svatební oznámení, grafika a dekorace

Začíná vám to do sebe pěkně zapadat, proto je teď čas oslovit oddávajícího, fotografy, kteří vám zajistí podklady pro vaše svatební fotoalbumkameramany, hudebníky a další profesionály. Abyste svým hostům dali vědět, že jsou oficiálně pozvaní, je nedílnou součástí příprav rozesílání svatebních oznámení. Společně s ním se často řeší i kompletní grafika na veškeré svatební tiskoviny (např. program nebo nápojový lístek) a dekorace. Tak vznikne hezký, vizuálně ucelený styl.

10 tipů, jak naplánovat svatbu - KLENOTA 10 tipů, jak naplánovat svatbu - KLENOTA

7. Plán dne D a posledních dní příprav

Jak se akce blíží, hodí se vymyslet strategický plán. Co se bude dít v osudný den od rána až… možná taky do rána? A co je třeba zařídit v posledních dnech před svatbou? Dobrá organizace je 90 % úspěchu.

8. Dolaďte detaily 

Když už jste zásadní záležitosti vyřešili, můžete se zamyslet nad drobnostmi. Třeba jestli chcete svým hostům dát malý dárek, přece jenom nesepíšete předmanželskou smlouvu nebo kam umístíte jednotlivé dekorace.

Snubní a zásnubní prsten KLENOTA - růžové zlato a diamanty

9. Odškrtávací seznam – máme všechno připravené?

V závěru plánování určitě oceníte dopředu sepsaný seznam všech věcí, které je třeba dořešit. Budete si tak moci postupně odškrtávat úkoly a udržíte si chladnou hlavu.

10. Užijte si to

Pamatujte na to, že jiná figurka na dortu ani chybějící druh cukroví váš den hned neodešle do propadliště dějin. Vaše zkažená nálada by ho ale ovlivnila mnohem víc. Proto nasaďte úsměv a soustřeďte se na to nejdůležitější – zítra ráno a každé ráno potom se už budete probouzet jako manželé.

10 tipů, jak naplánovat svatbu - KLENOTA