Zatímco během roku bývají bezpečně uložené, při významných událostech je na ně upřena pozornost veřejnosti. Řeč je o britských korunovačních klenotech. Sbírka se skládá z více než 100 cenných předmětů nevyčíslitelné hodnoty. Navíc je velmi zajímavá i z pohledu gemologie. Obsahuje totiž více než 23 tisíc drahých kamenů, a nechybí mezi nimi i ty nejvzácnější.

Koruna svatého Eduarda

Nejstarší a se svými 2,2 kg zároveň nejtěžší dochovanou britskou korunou je koruna svatého Eduarda. Byla vyrobená v roce 1661 z 22karátového zlata a zdobena je 444 drahokamy, včetně safírů, rubínů, ametystů a turmalínů. Původně byla osazena kameny, které byly pronajímány speciálně pro korunovaci, a to až do počátku 20. století, kdy král Jiří V. nechal korunu osadit trvalými kameny. Pro britskou monarchii má tato koruna důležitý symbolický význam, slouží totiž výhradně pro korunovaci britských panovníků. Nasazena byla i na hlavu Alžběty II, která se tímto aktem stala královnou. Jelikož je ale koruna příliš těžká, na oficiálních portrétech z korunovace ji už nevidíme. Alžběta ji pro další část ceremonie vyměnila za mnohem lehčí Britskou imperiální korunu. Vzhledem k tomu, že se koruna sv. Eduarda používá pouze pro korunovace, jen velmi zřídka opouští londýnský Tower, kde je uložena. Výjimkou byla oslava 60. výročí královniny korunovace v roce 2013.

Britská imperiální koruna

Koruna nejčastěji viděná a nošená na veřejnosti je Britská imperiální koruna. Monarcha ji nosí při důležitých státních událostech, jako je třeba každoroční slavnostní otevírání parlamentu. Byla vyrobena speciálně pro korunovaci krále Jiřího VI. v roce 1937 a je mnohem menší a lehčí než koruna sv. Eduarda. Výjimečná je například tím, že ji zdobí diamant s názvem Cullinan II neboli Druhá hvězda Afriky. Ten vznikl rozštěpením dosud největšího nalezeného diamantu na několik kusů, které byly následně vybroušeny. V imperiální koruně je zasazen další významný drahokam, a to Black Prince's Ruby. Jedná se ovšem o červený spinel. V historie bylo totiž zcela běžné, že se spinely zaměňovaly za rubíny. Kříž v horní části koruny je ozdoben kamenem s názvem St.Edward's Sapphire.

Koruna královny matky

Elegantní koruna z platiny a diamantů byla vyrobená pro manželky králů k příležitosti korunovace. Korunu královny matky měla na hlavě babička současného krále Karla III. královna Alžběta, královna matka, během korunovace svého chotě krále Jiřího VI. v roce 1937. Své místo v ní našel jeden z nejslavnějších drahokamů světa, a to poněkud kontroverzní diamant Koh-i-Noor. Pyšní se 105 karáty, nevšední čistotou, brilancí a stylovým vybroušením do oválného tvaru. Diamant Koh-i-Noor byl nalezen v 17. století v Indii a v průběhu staletí mnohokrát změnil majitele. V roce 1849 po dobytí Paňdžábu byl odvezen pod přísným dohledem do Londýna, kde byl odevzdán do rukou královny Viktorie. Dodnes na něj vznáší nárok jak Indie, tak Afganistán a Pákistán.

Panovníkovo žezlo

V panovníkově žezlu září 530karátový Cullinan I, známý také jako Velká hvězda Afriky, aktuálně největší bezbarvý broušený diamant na světě. Do žezla byl vsazen až v roce 1910, kdy bylo původní žezlo ze 17. století přepracováno do nové podoby. Zajímavostí je, že diamant může být z žezla vyjmut a lze jej nosit samostatně jako brož. Společně s královským jablkem a korunovační lžící se žezlo řadí do užší sbírky posvátných korunovačních klenotů, které jsou používány během korunovačního obřadu.

Korunovační náhrdelník

Při korunovaci královny Alžběty II v roce 1953 jsme mohli spatřit mimo jiné korunovační náhrdelník. Čím je výjimečný? Obsahuje 26 velkých diamantů, centrální je známý jako diamant Lahore s 23 karáty. Celkově má tento úchvatný náhrdelník 161 karátů a je považován za nejdražší náhrdelník na světě. Není divu, že patřil mezi velmi oblíbené šperky královny Alžběty. Často jej vynášela při důležitých událostech společně s ladícími náušnicemi.

Britské královské koruny a klenoty jsou nedílnou součástí britského dědictví a symbolizují dlouhou a bohatou historii země. Jsou nejen ozdobou, ale také připomínají slavnou historii země a královskou moc, která se v průběhu let proměňuje, ale stále zůstává důležitou součástí britské kultury.