Čistá, vznešená a klidná, taková je modrá. Společně se zelenou tvoří krajinu – je to barva nebe i vodních ploch. Proto je celkem překvapivé, že bez pojmu modré barvy se obešlo lidstvo relativně dlouho. I tak vyspělá a umělecky plodná civilizace, jakou bylo starověké Řecko, slovo pro modrou neměla. V Homérově Odyssee bylo moře popisováno jako tmavě červené a modrá se v celém díle nevyskytuje vůbec. Zdá se, že naše vnímání přírodních veličin, jakými jsou nebe či voda, jako modrých je podmíněno zvykem. Modrá ve své čisté podobě se v přírodě vyskytuje ve skutečnosti velmi málo. I z tohoto důvodu pojem modré vznikl pravděpodobně až se schopností člověka tuto barvu vytvořit uměle. 

Když ve starověku Egypťané začali vyrábět vůbec první barevný pigment, byla to modrá. Použili k tomu rozemletý vápenec smíchaný s pískem a minerály, které obsahují měď, jako je lapis lazuli nebo malachit. Jelikož byla tato výroba nákladná, modrá dlouho zůstávala barvou pro vyšší třídy a aristokracii a k jejímu masovějšímu šíření docházelo velice pozvolna. Důležitý historický moment pro modrou barvu je rok 431, kdy ji církev přidělila jako barvu pro Pannu Marii. Dnes bychom barvu jejích modrých šatů označili jako námořnickou. Modrá se stala symbolem nevinnosti a důvěryhodnosti, i proto ji pro své uniformy volí armáda i policie. Dnes je nejoblíbenější barvou žen i mužů a existuje bezpočet jejích variant a odstínů.

prsten s akvamarínem a diamanty - KLENOTA modré kameny - KLENOTA

Modré drahokamy v historii i dnes

Jak jsme již naznačili, byly to modré drahokamy, které stály u zrodu modrého pigmentu a pojmu modré ve starověkém Egyptě. Ryzí modrá je v přírodě vzácná, což platí i pro oblast drahých kamenů. Výjimečný je v tomto safír, který se jako jediný vyznačuje opravdu čistě modrým odstínem. Ostatní modré drahokamy mají ještě příměs nějaké jiné barvy. U tanzanitu je to fialová, u tyrkysu nebo akvamarínu zase zelená. Většina modrých drahokamů dosáhlo své barvy nějakým typem úpravy.

Modré drahokamy působí uklidňujícím dojmem. Protizánětlivé účinky, léčba vysokého krevního tlaku nebo popálenin, k tomu všemu se v historii používaly kameny s touto chladně působící barvou. Vyznění jednotlivých drahokamů však hodně závisí na jejich tónu, a také intenzitě. Tmavě modrým odstínem vyniká lapis lazuli, safír nebo London topaz. Vyzařují moudrost a důstojnost, vzbuzují důvěru, autoritu. Zářivě modrá barva Swiss topazu nebo sytého akvamarínu působí chladivě, navozuje pocit čistoty a klidné síly. Světle modré drahokamy, mezi které můžeme zařadit akvamarín s nižší barevnou intenzitou, tyrkys nebo Sky topaz značí mír, klid, harmonii a nekonečno.

modré kameny topaz - KLENOTA

Šperk s modrým drahokamem je vhodný pro jakoukoli příležitost a bude provázet ženu všemi obdobími jejího života. Pomůže vám, abyste působili důvěryhodně na důležité business schůzce, dodá vám klid a zchladí emoce, když to budete potřebovat, a doprovodí vás při důležitých životních okamžicích. Prsten se safírem, modrým diamantem nebo akvamarínem je skvělou volbou pro zásnuby. V ateliéru KLENOTA pracujeme především se safírem, akvamarínem a modrým topazem. Ovšem v nabídce najdete také módní tanzanity nebo vzácné modré diamanty. Přinášíme přehled nejznámějších modrých drahokamů, které nám příroda nadělila.

Modrý diamant

Diamanty s přírodním modrým zabarvením jsou opravdovou vzácností. Pro představu, jen 0,02 procenta z vytěžených diamantů se může pyšnit touto vznešenou barvou. Zároveň obvykle dosahují vysoké čistoty, díky malému výskytu inklusí. Vzhledem k těmto dvěma faktorům jsou enormně ceněny. Geologický studie z roku 2018 ukázala, že modré diamanty se zformovaly v hloubce kolem 640 km, což je 4 x hlouběji, než je tomu u diamantů bezbarvých. Čirý diamant je složen výhradně z atomů uhlíku. K modrému zbarvení dojde tak, že je malé množství bóru zaměněno za atomy uhlíku. Dlouho se ale nevědělo, jak se bór v diamantech mohl vzít. Vědci přišli s teorií, že bór pochází z mořské vody, která se dostala do hlubin zemské kůry kvůli pohybu tektonických desek.

Nejslavnějším modrým diamantem, je The Hope Diamond se 45,52 karáty, jehož spletitá historie započala již v 17. století. V současnosti je k vidění v národním přírodovědném muzeu ve Washingtonu.

prsten s modrým diamantem - KLENOTA modrý diamant - KLENOTA

Modrý safír

Královsky modrý safír patří mezi nejvzácnější modré drahokamy. Stojí za tím čistota modré barvy a vysoká tvrdost, která na Mohsově stupnici dosahuje čísla 9. Z pohledu geologie patří do rodiny korundů, stejně jako rubín nebo růžový safír. Je považován za speciálně vhodný kámen pro ty, kteří se narodili v září. Tradičně byl vnímán jako symbol pravdy, vznešena, upřímnosti a moudrosti. Ve starověkém Řecku a Římu sloužil jako ochranitelský talisman, který uměl odvrátit zlo a nebezpečí. Ve středověku se věřilo, že symbolizuje nebe a zdobil oděvy králů a kněžích.

V historii nalezneme mnoho safírových šperků, které vynikaly krásou, kvalitou i originalitou zpracování. Ale jejich hodnota šplhá k výšinám ještě díky něčemu jinému, a tím je příběh. Když Napoleon požádal o ruku svou lásku Josephine, vyzbrojil se prstenem, který spojuje modrý safír s diamantem, oba ve tvaru kapky. Nebo 104 karátový stuartovský safír, který vystřídal mnoho majitelů, než se zabydlel na anglické koruně a mohl tak přihlížet korunovaci královny Alžběty. A co teprve nejslavnější zásnubní prsten všech dob – safírový prsten v halo stylu, který patřil princezně Dianě a nyní zdobí ruku vévodkyně Kate. I díky tomuto prstenu se upevnila pozice safírových šperků jako symbolu pro romantickou lásku.

prsten z bílého zlata se safírem - KLENOTA safír - KLENOTA

Tanzanit

Tento modrofialový drahokam svým jménem prozrazuje svůj původ a zároveň jediné světové naleziště, kterým je africká Tanzánie. K objevu v roce 1967 došlo zajímavým způsobem. Masajský pastevec Ali Juuyawatu si všiml několika modrých kamenů na místě, kde se předtím nenacházely. Předcházela tomu silná bouřka, který způsobila požár. Tanzanit totiž mění svou původní hnědou barvu na modrou působením vysokých teplot. Za popularitu vděčí tanzanit do jisté míry šperkaři Tiffanymu, který ho s oblibou začal zasazovat do svých šperků. Podle listiny kamenů podle měsíce narození patří lidem, kteří přišli na svět v prosinci. Je to také vhodný dárek pro maminku k narození dítěte.

Obdivovat na něm můžeme nejen jeho zářivou jasnou modrofialovou barvu, ale i různobarevné odlesky, které vznikají dopadem světla na povrch kamene. Skvostný tanzanit sehrál roli modrého diamantu ve filmu Titanic. Určitě si vzpomenete na Srdce oceánu, překrásný náhrdelník s velkým modrým kamenem ve tvaru srdce. Tento šperk byl vyroben šperkařským domem Asprey & Garrard a předlohou byl pro něj náhrdelník s již zmiňovaným modrým diamantem „The Hope Diamond“. Luxusní náhrdelník s tanzanitem a diamanty najdete i v naší nabídce.

tanzanit - KLENOTA prsten z bílého 14k zlata s tanzanitem - KLENOTA

Akvamarín

Akvamarín vyniká tvrdostí 7,5 – 8 na Mohsově stupnici. Barvu má buď jasně modrou, nebo s lehce zeleným podtónem. V minulosti byla více ceněná nazelenalá varianta, dnes je situace opačná a prim hraje čistě modrá. Hodnota kamene se zvyšuje s intenzitou barvy. Největší známý akvamarín jménem Minas Gerais váží 110 kg. Byl nalezen v roce 1910 v Brazílii. Asi nejslavnějším šperkem, který se honosí akvamarínem, je brazilská tiara královny Alžběty, která byla darem od prezidenta Brazílie k její korunovaci v roce 1953.

Význam tohoto průzračně modrého drahokamu byl vždy spojován s mořem. Námořníci nosili akvamarín jako talisman znázorňující boha Neptuna a věřili, že má moc uklidnit vodní živel a ochránit je tak před nebezpečím. Krása ovšem není jediná vlastnost, pro kterou byl akvamarín v průběhu staletí vyhledáván. Například ve středověku byl považován za protijed, a proto po něm byla poptávka zejména mezi šlechtou. Na rozdíl od některých jiných kamenů nebylo potřeba jej rozdrtit, ale stačilo ho nosit ve formě přívěsku nebo prstenu. Vytvarovaný do tvaru křišťálové koule byl používán pro věštění budoucnosti. Akvamarín je kámen pro všechny narozené v měsíci březnu.

akvamarín - KLENOTA prsteny z 14k bílého zlata s akvamarínem - KLENOTA

Topaz

Známý a oblíbený drahokam najdeme v mnoha různých barevných variacích. V průběhu staletí byl topaz spojován s bohatstvím, zdravím a láskou. Až do 20. století byly všechny drahokamy zabarvené žlutě, oranžově či hnědě považovány za topaz. Teprve moderními metodami v mineralogii došlo k diferenciaci. Ještě před několika desítkami let byly topazy na trhu převážně kameny takto zbarvené. Teprve v 70. letech se začaly objevovat topazy v modrých odstínech. Atraktivní barva je u nich dosahována zahříváním původně bezbarvého kousku. Modře zabarvené topazy uspokojují poptávku po jasně modrých drahokamech, které jsou ale zároveň dostatečně odolné, aby mohly být zasazené i do prstenu. A co je také důležité, cenově jsou mnohem dostupnější než třeba akvamaríny, safíry nebo modré diamanty. Topaz je vhodný pro lidi narozené v listopadu. Rozhodnete-li se pro šperk s topazem, vybírat můžete ze 3 nádherných odstínů:

topaz - KLENOTA

Sky blue topaz (Nebesky modrý topaz)

Jeho odstín by se dal popsat jako barva oblohy uprostřed odpoledne. Podobá se akvamarínu a nachází tedy využití jako jeho levnější alternativa.

sky blue topaz - KLENOTA prsten z bílého zlata se sky blue topazem - KLENOTA

Swiss blue topaz (Švýcarský modrý topaz)

je jen o něco tmavší než sky blue topaz. Tento odstín je výrazný a nepřehlédnutelný. Barevně se blíží modrému Paraiba turmalínu.

swiss topaz - KLENOTA náušnice z bílého zlata se swiss blue topazem - KLENOTA

London topaz (Londýnský topaz)

je tmavě modrý se šedavým podtónem. Pod určitým světlem může mít i lehce zelený nádech, čímž se odlišuje od předchozích dvou variant. Rozdíl je také v ceně, london topaz je o něco dražší než sky nebo swiss topaz.

london topaz - KLENOTA prsten z bílého 14k zlata s london topazem a diamanty - KLENOTA

Tyrkys

je neprůhledný výrazný polodrahokam, který má mnoho podob. Od čistě modré přes modrozelenou tyrkysovou, až po téměř zelenou. Jeho vyleštěný povrch může být hladký a čistý nebo může být protkán jinou horninou, která tvoří zajímavé nepravidelné mapy. Ačkoli je ve špercích velmi žádaný, jeho velkou nevýhodou je měkkost a jistá choulostivost, která je dána především pórovitostí a relativně nízkou hustotou.

Patří mezi nejstarší lidstvu známé drahé kameny. Byl ceněn ve starověkém Egyptě i Číně. Do Evropy byl dovezen z Turecka, což dalo vzniknout i jeho názvu. Ten je odvozen z francouzského výrazu pierre tourques (turecký kámen). Důležitou roli hrál při ceremoniích původních amerických kmenů. Apačové věřili, že tyrkys připevněný na paži bojovníka nebo lovce zlepšuje mušku. Tradiční tyrkysové šperky se v jihozápadní části USA vyrábí dodnes. Tyrkys je vhodným kamenem pro lidi narozené v prosinci.

šperky s perlami a tyrkysem - KLENOTA perlový náhrdelník s topazem - KLENOTA

Lapis lazuli

Tento překrásně sytě královsky modrý kámen se řadí mezi polodrahokamy stejně jako tyrkys. Jedná o neprůhledný minerál, který je agregátem několika hornin, a to především lazuritu, kalcitu nebo pyritu. Posledně zmíněný stojí za zlatavě se třpytícími ploškami, kterými je lapis tolik charakteristický a díky nimž nás při pohledu na něj napadne hvězdná obloha. Naopak větší viditelné plochy kalcitu jeho hodnotu snižují. Nejbohatším zdrojem lapisu je Afganistán.

lapis - KLENOTA

Historie lapisu je úctyhodná, sahá až do období 6500 let před. n. l. Ve starověkých kulturách, jako je Mezopotámie, Egypt, Čína nebo Řecko, byl dokonce ceněn podobně jako třeba safír. Tutanchamonova posmrtná maska byla bohatě zdobená tímto minerálem. Kleopatra se krášlila s očními stíny, které z něj byly vyrobené. A později, v období renesance, díky němu vzniklo mnoho významných uměleckých děl, jakými jsou malby v interiéru Sixtinské kaple nebo Vermeerův slavný obraz Dívka s perlou. Z namletého lapisu se totiž vyráběl nejcennější pigment své doby – ultramarín.

modré drahokamy - KLENOTA