Perlové šperky patřily vždy ke klasickým kouskům v dámských šperkovnicích a platily za symbol vytříbené elegance. V každém období ovšem tato klasika získává novou tvář. A tak dnes mohou ženy nosit perly v jakémkoli věku a k jakékoli příležitosti, aniž by působily příliš formálně nebo usedle. Stačí zvolit ten správný šperk. 

V tomto článku vám představíme jednotlivé typy perel a poradíme vám, jaký šperk vybrat, jak perly kombinovat a jak o ně pečovat.

perlové šperky z 14k zlata - KLENOTA visací náušnice ze žlutého zlata s perlami - KLENOTA

Rozmanité a barevné perly

Jako první si nejspíš mnoho lidí představí dlouhé šňůry čistě bílých, kulatých perel. Perly však mají řadu rozmanitých podob co do barvy, velikosti i tvaru. V ateliéru KLENOTA pracujeme s několika druhy perel, z nichž má každý svá specifika a své jedinečné kouzlo.

perlový náhrdelník - KLENOTA

Sladkovodní perly

Perly jezerní či říční, obecně nazývané sladkovodní, nabízejí celou řadu odstínů. Kromě čistě bílé barvy mohou mít i různé pastelové tóny, jako je růžová, lila nebo zelenkavá. Vynikají výrazným leskem a odolností. Jejich velkou výhodou je také příznivá cena. Ta je daná hlavně tím, že v jedné perlorodce lze vypěstovat až 20 perel. 

V naší nabídce najdete pestrý výběr šperků se sladkovodními perlami. Vybírat můžete z náhrdelníků, náušnic, prstenů i náramků, a to v různých barevných variantách a kombinacích.

náhrdelníky s perlami ve žlutém 14k zlatě - KLENOTA perla - KLENOTA

Tahitské perly

Na opačném pólu barevného spektra leží perly tahitské, které patří mezi nejvzácnější perly vůbec. Vznikají ve speciálním druhu ústřic s černým okrajem, a to především v oblasti Francouzské Polynésie. Ve světě šperků jsou relativně novým objevem – svou premiéru na trhu zažily až v roce 1845. Velikostí jsou spíše nadprůměrné, dosahují kolem 10 mm. Jsou tmavě zelené až černé a mají nádherný kovový lesk

Tahitské perly působí exoticky, tajemně až mysticky. Nejlépe k nim ladí bílé zlato a sluší jim také kombinace s čirými diamanty. V nabídce KLENOTA najdete jak minimalistické náušnice pecky a přívěsky s jednou perlou, tak luxusní náhrdelníky z kulatých i barokních „tahitek“.

náramek z tahitských perel - KLENOTA tahitská perla - KLENOTA

Perly Akoya

Akoya jsou mořské, uměle kultivované perly, které pocházejí nejčastěji z Japonska. Byly to právě Akoya perly, které jako první vypěstoval v rámci experimentu Japonec Kokiči Mikimoto. V přírodě se mohou vyskytovat v čistě bílé barvě, ale i s jemným zabarvením, například růžovým nebo stříbřitým. Jejich velikost dosahuje v průměru 7 mm.

Nejčastěji se setkáte s téměř dokonale kulatými, čistě bílými Akoya perlami s krásným zářivým leskem. To platí i pro nabídku Akoya šperků KLENOTA.

zlatý náhrdelník s perlou a diamantem - KLENOTA perly Akoya - KLENOTA

Perly jižního Pacifiku

Perly pocházející z vod jižního Pacifiku patří mezi nejvzácnější druhy mořských perel a pro svou velikost a jedinečnou krásu jsou ve šperkařství velmi žádané. Pohybují se na škále od čistě bílé až po výrazně zlatavou. V průměru jsou o několik milimetrů větší než Akoya perly, většinou se pohybují od 10 do 12 mm, ale výjimkou nejsou ani větší perly okolo 14–16 mm.

Barokní perly

V současné době se velké popularitě těší tzv. barokní perly, které v sobě mají jistou dávku nespoutanosti a hravosti. Jejich povrch může být různě zvrásněný a hrbolatý. Zatímco u kulatých perel si nejvíce ceníme pravidelnosti a souměrnosti, u barokních perel je to přesně naopak. Hodnotnou se stává jejich originalita a výjimečnost. Žádné dvě barokní perly totiž nikdy nebudou úplně stejné.

Tyto perly zaujmou především ženy, které preferují bohémsky laděný ležérní styl, ale také všechny milovnice aktuálních trendů v módě.

náušnice barokní perly - KLENOTA

Perlové šperky jako univerzální módní doplněk

Perly představují velmi variabilní typ šperku a z hlediska stylingu opravdu vděčný kousek. Ty bílé kulaté můžete díky jejich neutrálnímu vzhledu kombinovat s jakoukoli barvou a stylem. 

Ke každodennímu nošení se hodí spíše minimalistické šperky jako náušnice pecky a zlaté řetízky s jednou perlou, ať už provrtanou a navlečenou přímo na řetízek, nebo v podobě samostatného přívěsku.

prsten s perlou - KLENOTA perlové šperky z 14k zlata - KLENOTA

Mezi perlovými šperky najdete ovšem i opravdu velmi výrazné modely, které se stanou dominantním prvkem celého outfitu. Řeč je především o luxusních perlových náhrdelnících a šňůrách či visacích náušnicích s velkými perlami, jejichž přepychový vzhled lze ještě zdůraznit diamanty. Ne náhodou bývají právě perly oblíbeným šperkem k šatům typu „malé černé“. Čím jednodušší šaty, tím odvážnější můžete být s perlami, jejich množstvím i velikostí. 

Jak kombinovat perly s ostatními šperky?

Nejjednodušší možností, jak sladit perlové šperky, je pořízení soupravy. Výhodou takové investice je jistota, že jednotlivé šperky k sobě perfektně sedí jak barvou a velikostí perel, tak stylem komponentů. Nemusíte přitom nosit celou sadu vždy dohromady. Můžete experimentovat a k perlovému náhrdelníku si vzít jemné diamantové pecky nebo náušnice z barevných drahokamů. Právě kombinování perel a drahých kamenů je jedním z aktuálních trendů. Romantický set získáte třeba spojením bílých perel a zlatého šperku s morganitem.

Chcete-li nechat perly vyniknout, ponechejte ostatní doplňky v minimalistickém stylu. Jemné zlaté šperky je nijak nezastíní, přitom zdůrazní váš půvab. Bílé perly vypadají dobře s jakoukoli barvou zlata. Barevným perlám, zejména tahitským, to sluší hlavně v bílém zlatě.

šperky z 14k zlata s perlami - KLENOTA

Hrajte si s vrstvením. Výrazný perlový prsten nemusí zůstat na ruce sám, nebojte se ho nosit třeba společně s briliantovým eternity prstenem nebo zlatým prstýnkem bez kamene. Stejně tak i přívěsek s perlou můžete vrstvit na krku s dalšími řetízky.

Péče o perly

Šperky s pravými perlami patří mezi ty choulostivější, proto doporučujeme věnovat pozornost správné péči. Ukládejte je odděleně od ostatních šperků, které by mohly jejich povrch poškodit. Perly by neměly přijít do kontaktu s parfémem ani jinými kosmetickými přípravky. Vždy je odkládejte před koupáním. Kontakt s vodou obzvlášť škodí perlovým náhrdelníkům a náramkům, které jsou navlečené na hedvábné niti. 

Perlám naopak prospívá kontakt s pokožkou, která jim dodává potřebnou vlhkost, a udržuje tak jejich povrch stále svěží. Pravidelné nošení lze nahradit občasným potřením olejem a následným jemným vyleštěním. K čištění používejte pouze vlhký hadřík a jednou za čas perlové šperky doneste na kontrolu a údržbu k odborníkovi do klenotnictví.

zlatý prsten s perlami - KLENOTA dárková krabička - KLENOTA