Upravování a broušení drahokamů do různých tvarů má svůj původ v daleké historii. Díky tomuto řemeslu může totiž skutečná barva a lesk kamenů naplno zazářit. Brusič musí zvážit mnoho faktorů a uplatnit pokročilou znalost mineralogie, než se rozhodne, jakým způsobem kámen vybrousí. Tvar a výbrus nejsou totéž, i když se mnohdy tyto dva pojmy v laické veřejnosti zaměňují. V tomto článku vám přiblížíme, s jakými tvary a výbrusy se můžete při koupi šperku s drahokamem setkat a čím jsou specifické.

náhrdelník a náušnice s morganitem ve žlutém zlatě - KLENOTA tvary a brusy drahokamů - KLENOTA

Rozdíl mezi tvarem a výbrusem

Tvar kamene vidíme při pohledu shora. Při výběru šperku bývá jedním z nejdůležitějších parametrů.

Výbrus určuje, jak je upraven celý povrch kamene. Je definován počtem a vzájemnou polohou fazet včetně úhlů, které svírají. Způsob vybroušení také ovlivňuje, jak intenzivně kámen září a jiskří, když ho vystavíme světlu. Tématu broušení jsme se již blíže věnovali ve článku Broušení drahých kamenů: precizní řemeslo s tradicí

Tvar a výbrus jsou tedy u drahokamů dvě různé věci, ale jeden bez druhého existovat nemohou. Vysvětlíme si to na příkladu kulatého tvaru. Ten může zahrnovat třeba výbrus kabošonový, briliantový, rossetu a další. Zatímco kabošon je vypouklý a má rovnou základnu, brilliant i rosseta jsou výbrusy s pevně definovanými fazetami co do počtu i polohy. Jednotlivé výbrusy se někdy mohou shodovat i s názvem tvaru.

tvary a brusy drahokamů - KLENOTA

Tvary drahokamů

Mezi základní tvary patří kulatý, oválný, slza (kapka, pantlok, pendlok, hruška), markýza (nebo také naveta či člunek), srdce, čtvercový tuporoh, obdélníkový tuporoh, bageta, roháček (curé), obdélníkový osmihran, čtvercový osmihran, obdélník, trilion, zkosená bageta a fantasy tvar. Všechny tyto tvary najdou své uplatnění u diamantů. Pojďme se na ně podívat podrobněji.

Kulatý tvar

Nejtypičtějším zástupcem kulatého tvaru je briliantový výbrus. Přestože jeho historie sahá až do 17. století, v roce 1919 ho ve vylepšené verzi představil matematik Marcel Tolkowsky, který definoval přesné proporce a úhly jednotlivých fazet tak, aby byla získána co nejlepší kombinace vnitřního ohně a třpytu. Briliantovému brusu jsme na našem blogu věnovali samostatný článek, ve kterém se o jeho anatomii a vlastnostech dozvíte více. Kulatá je ale také rosseta neboli routa, která je k vidění především u starožitných šperků. Tradice tohoto výbrusu je opravdu dlouhá, začal se totiž používat už v období středověku. Celá koruna je pokrytá fazetami kosočtverečného tvaru, kterým se říká routy. Cizojazyčné označení rosseta je zase odvozeno od růže, jejíž nerozvinutý květ tento brus připomíná.

diamantový zásnubní a snubní prsten - KLENOTA diamant v kulatý brus - KLENOTA

Oválný tvar

Oválný tvar má jednu velkou přednost. Brusiči ho mohou využít k optimalizaci karátové hmotnosti. Působí totiž větší než kulatý se stejnou hmotností. Často se volí pro centrální drahokamy prstenů, jelikož dokáže opticky prodloužit a zeštíhlit prsty. Oválný výbrus má obvykle 58 fazet.

drahokam oválný brus - KLENOTA zlatý diamantový prsten s tanzanitem v oválném brusu - KLENOTA

Tuporoh (cushion)

Tuporoh je zvláštní český název pro tvar cushion. Dal by se přeložit jako polštářek, který trochu připomíná. Jedná se o čtvercový nebo obdélníkový tvar se zaoblenými stranami i rohy. Může mít vybroušené velké fazety, které dobře oddělují bílé světlo od spektrálních barev. Díky tomu rozptyluje uvnitř kamene více světla a dokáže tak lépe zakrýt případné nedokonalosti.

drahokam v brusu cushion - KLENOTA

Slza (pear)

Slza je zajímavá varianta, která působí velmi žensky především v náhrdelnících. U některých slz se brousí tzv. francouzská špička, kdy je hlavní fazeta koruny nahrazena hvězdou z většího počtu menších fazet. Některé slzy zase mají vysoká ramena, což je dělá hranatějšími. Bohužel u tohoto tvaru často dochází k tzv. motýlkovému efektu (bow tie effect), který se projevuje černými oblastmi připomínající tvar pánského motýlka. Tento jev se objevuje také u markýzy či oválu a lze ho zmírnit šikovným výbrusem.

diamantový prsten s rubínem ve žlutém zlatě - KLENOTA drahokam v brusu slza - KLENOTA

Pozoruhodným výbrusem tohoto tvaru je také méně známá brioleta, mající své kořeny v Indii. Jedná se o minerál vybroušený do tvaru hrušky s fazetami po celém obvodu. Nejlepšího efektu dosahuje v přívěscích a náušnicích, kde může volně viset. Správně by měla být vybroušená do 84 fazet.

drahokam v brusu brioleta - KLENOTA

Markýza

Tvar markýzy není tak běžný. Možná i proto působí velmi atraktivně. Pro zvýšení lesku se i zde může uplatnit výbrus do francouzské špičky. Někteří v něm spatřují protáhlou a zašpičatělou obdobu briliantového výbrusu. Markýza mívá 57 nebo 58 fazet.

drahokam v brusu markýza - KLENOTA prsten s diamantem v brusu markýza v bílém zlatě - KLENOTA

 

Čtvercový tvar (curé, roháček)

Roháček neboli curé je tvar umožňující velmi zajímavé výbrusy. Pro diamanty je vzhledem k formě jejich krystalů nejpřirozenější, pro fasery může být ovšem trochu výzvou. Nejproslulejším a převratným výbrusem tohoto tvaru je princess, což je v principu briliantový výbrus upravený pro čtvercový tvar. Obvykle má 58 fazet. Jeho předchůdcem je Barion, který se uplatňoval v pravoúhlých tvarech. Byl patentován panem Basilem Watermeyerem z Johannesburgu a nějakou dobu trvalo, než mohl být dále modernizován. Poměrně záhy po zániku práv vznikl nový přelomový výbrus princess, který se v poslední době stává trendem především u zásnubních a snubních prstenů. Vyznačuje se vysokou brilancí a velmi dobrým ohněm oproti klasickému čtvercovému výbrusu. Navíc se v něm lépe schovají případné nedokonalosti a žluté zabarvení. Podmínkou pro dobrý princess výbrus je dostatečná hloubka kamene.

drahokam v brusu princess - KLENOTA

Srdce

Srdce je romantický tvar, který mluví za vše. Stejně jako u slzy nebo markýzy se zde může vybrousit tzv. francouzská špička, která výrazně zvyšuje lesk. Brusič se rozhoduje pro tento tvar ve chvíli, kdy je třeba zachovat co největší hmotnost kamene, či v případě drobných vnitřních nedokonalostí, které se dají odstranit výřezem v širší části. Srdce může být široké či úzké, s mělkým nebo hlubokým výřezem a různou hloubkou. Brusiči mají v tomto případě volnou ruku. I optické vlastnosti se mohou velmi lišit, a proto je třeba často balancovat mezi tvarem a přínosem pro brilanci a zvýraznění barvy. Nejčastěji je vybroušeno do 56–59 fazet.

diamantový prsten s diamantem ve tvaru srdce v bílém zlatě - KLENOTA drahokam ve tvaru srdce - KLENOTA

Osmihran

Osmihran je zajímavý tvar, který může být čtvercový nebo obdélníkový. Oba tvary mají výbrusy, které stojí za zmínku. Prvním z nich je obdélníkový stupňovitý výbrus zvaný emerald neboli smaragdový. V klenotnickém řemesle byl používán jako jeden z prvních. Jak název napovídá, velmi oblíbený je u smaragdů.

drahokam ve tvaru emerald - KLENOTA prsten s moissanitem v brusu emerald ve žlutém zlatě - KLENOTA

 

Dalším výbrusem je radiant, který spojuje to nejlepší z výbrusu princess a emerald. Zástupcem čtvercového osmihranu je také Asscherův výbrus, který proslul díky svým optickým vlastnostem a výjimečné hranolové brilanci. Můžeme v něm pozorovat optický efekt známý jako zrcadlový sál.

Bageta

Bageta je tvar ideální pro kameny, které jsou v surovém stavu ploché a dlouhé. Má velmi úsporný výbrus s pouhými 14 fazetami a dochází tak při něm pouze k malým ztrátám materiálu. Nevyniká tak jasnou brilancí a může působit lehce skelným dojmem. Používá se hlavně jako postranní ozdobný kámen a všude tam, kde je třeba vyrobit blýskavou linii nebo plochu, třeba při fasování pavé nebo do drážek. Stejně jako všechny pravoúhlé tvary může být broušen stupňovitě.

drahokam ve tvaru bageta - KLENOTA

Trojúhelník (trillion)

Trojhranný tvar se vyznačuje velmi dobrým leskem a případné inkluze se v něm mohou velice dobře skrýt. Byl vyvinut z briliantového výbrusu v druhé polovině 20. století. Jde tedy o poměrně nový výbrus vhodný pro moderní šperky. Drahokamy v tomto tvaru mohou být zasazeny jako solitér nebo z boku lemovat hlavní kámen.

luxusní diamantový prsten v brusu trilion v bílém zlatě - KLENOTA

Kite

Tvar s názvem kite je trojúhelník, v němž jsou dva hroty zkosené. Připomíná pohled na briliantový výbrus z boku. A právě díky odkazu na tvar briliantu je velmi oblíbený.

drahokam v brusu kite - KLENOTA

Tvary kamenů ve špercích KLENOTA

Nejčastěji pracujeme s kulatým briliantovým výbrusem, který vyniká obzvláště na zásnubních a snubních prstenech. Když totiž briliantem proniká světlo, rozehrává se v kameni okouzlující zářivá podívaná. Přečtěte si náš článek, co všechno ho dělá výjimečným.

Na prstenech vyniká oválný tvar s briliantovým výbrusem nebo moderní cushion a princess ve čtvercovém tvaru. Z obdélníkových tvarů u nás najdete například emerald, který se vyjímá na prstenech, náušnicích i přívěscích, nebo neobvyklé výbrusy asscher a radiant. Romantické duše potěší výbrus do tvaru srdce, který nejčastěji zavěšujeme na řetízky či náušnice. 

diamantový prsten s morganitem v růžovém zlatě - KLENOTA drahokamy - KLENOTA

Pracujeme i s méně tradičními tvary a výbrusy, u kterých je klíčová optická kvalita, rozměr, symetrie i kvalitní usazení ve šperku, aby kámen nevypadnul. To vše ovlivňuje výsledný dojem ze šperku, který musí být zkrátka perfektní.