Zlato a zlaté šperky lidi fascinují už tisíce let. Právě bohatá historie zlatnického řemesla nám při ruční výrobě šperků v ateliéru KLENOTA přináší každodenní inspiraci. Uvědomujeme si, že jsme součástí dlouhé tradice, čerpáme ze zkušeností předchozích generací a těch největších mistrů zlatníků a snažíme se neustále zdokonalovat a tím přispět k dalšímu rozvoji klenotnického oboru.

Patříte i vy mezi milovníky tohoto zářivého kovu? Poznejte s námi trochu blíže jeho historii a legendy, které se s ním pojí…

Zlatý zásnubní prsten s briliantem - ateliér KLENOTA

Co jste o zlatu možná nevěděli

1. Zlato bylo silně spjato se všemi starověkými kulturami a říšemi již od Mezopotámie a Egypta. Počátky řemesel svázaných se zpracováním zlata mají tedy kořeny právě v těchto dobách.

2. Váha zlata nalezeného v Tutanchamonově hrobce čítá 9 tun. Zahrnuje mistrně zpracované šperky, zlatý sarkofág, posmrtnou masku, trůn, sošky a jiné umělecky hodnotné předměty.

Zlaté prsteny s kuličkou - KLENOTA

3. V Indii se věřilo, že zlato je semenem boha Agni a jeho zář pochází od slunce, symbolizuje světlo a oheň, a je proto zdrojem života.

4. Dle řecké legendy stvořil první prsten bůh Zeus. Tento prsten měl navěky nosit titán Prométheus jako symbol svého přikování ke skále.

5. Etruskové používali techniku granulace: zlatý plech zdobili stovkami či tisíci zlatých kuliček, často velkých jako zrnka máku.

Zlaté náhrdelníky s diamanty - KLENOTA

6. V antickém Římě směli dle zákona nosit zlaté prsteny pouze senátoři. Svobodným občanům bylo dovoleno nosit stříbrné prsteny, otroci mohli navlékat jen prsteny ze železa. Okolo roku 23 byl vyhlášen zákon dovolující nosit zlato i svobodným lidem, pokud svoboda jejich rodiny trvala minimálně 2 generace.

7. Druidové nosili jako symbol svého postavení zlatý srp, pomocí kterého sbírali byliny, zejména jmelí.

8. Ražba první české zlaté mince, florénu, se uskutečnila v roce 1325 za vlády Jana Lucemburského. Za vlády Karla IV. se začaly razit zlaté dukáty.

Náušnice a prsteny ze zlata s bezel diamantem - KLENOTA

9. V letech 1885 až 1917 vznikala v Petrohradě slavná Fabergého vejce zhotovená ruským zlatníkem Carlem Peterem Fabergém. První vejce daroval ruský car Alexandr III. své ženě Marii Fjodorovně k 20. výročí jejich zasnoubení. Poté jí daroval každý rok o Velikonocích další vejce. Jejich syn v této tradici pokračoval. Uvnitř každého vejce se skrývalo překvapení.

10. Stará pověra tvrdí, že pokud se ženichovi při svatbě nepodaří navléknout ženě snubní prsten plynule a zasekne se u druhého článku jejího prsteníčku, bude to žena, kdo bude mít ve svazku hlavní slovo. Pokud prsten nevěstě navlékne bez obtíží, bude hlavou rodiny muž.

Zlaté snubní prsteny, dámský prsten s diamanty - KLENOTA