Výměna snubních prstenů při svatebním obřadu symbolizuje lásku a vzájemnou oddanost partnerů. Některé páry volí tradiční prsteny, jiní se rozhodnou pro jedinečné a moderní obroučky. Snubní prsteny budoucích manželů se mohou vzájemně doplňovat, či každý může zvolit svůj individuální styl. Možností je nespočet, a proto se v následujících řádcích zaměříme na to, jak se v široké nabídce snubních prstenů zorientovat a podle čeho vybírat styl, materiál i velikost. 

V článku najdete odpovědi na tyto otázky:

Jaký je nejlepší materiál pro snubní prsteny

Co se podoby snubních prstenů týká, touto otázkou doporučujeme začít, protože zásadně ovlivňuje i další faktory: cenu, trvalost, (ne)náročnost péče, krásu… Každý materiál má svá pro a proti, to nejzásadnější dilema většinou stojí mezi cenou a kvalitou.

Zlato

Ne nadarmo se říká „zlatá střední cesta“. Levnější alternativu stejné kvality a krásy mezi kovy nenajdete. Zlato je odolné, krásné a trvalé. Poskytuje navíc svobodu výběru z různých barev. A při problémech s alergií se dá zvolit šperk z bílého zlata pokovený hypoalergenním rhodiem.

ČTĚTE DÁL: ZLATO A ZLATÉ ŠPERKY

Stříbro

Hlavní výhodou stříbra je jeho nižší cena. Vzhledem k zásadním nevýhodám –⁠⁠⁠⁠⁠ stříbrné šperky mají menší odolnost a trvalost, snadno se deformují, rychleji a mnohem snáze se poškrábou, reakcí se vzduchem a potem černají (někdy i ty porhodiované) –⁠⁠⁠⁠⁠ se ale hodí spíše pro šperky, které budete nosit jen občas a nenesou tak velkou symbolickou hodnotu.

Platina

Fyzikálními i estetickými kvalitami se zlatu vyrovná pouze platina. S ohledem na náročnost těžby i zpracování však cena platinových šperků dosahuje ve srovnání s těmi zlatými často až dvojnásobku.

Chirurgická ocel

Chirurgická ocel má sice vyšší odolnost než stříbro, krásou a leskem se ale ušlechtilým kovům ani zdaleka neblíží. Jejími největšími výhodami jsou tedy velmi nízká cena a fakt, že jde o hypoalergenní materiál.

Titan

Titanové snubní prsteny představují relativní novinku. Jsou hypoalergenní, jelikož neobsahují nikl, a díky velmi nízké váze se velmi dobře nosí. Zaujmou také nízkou cenou a vysokou odolností. Šperky z titanu se ale nedají rozříznout, roztáhnout a nastavit přidaným titanem, jako to jde u zlata a stříbra. Ani zmenšení prstenu není možné, protože se titan nedá letovat.

Netradiční materiály

Co člověk, to styl, a tak se ve snubní nabídce různých šperkařských dílen a designérů setkáváme i s netradičními materiály, jako je dřevo, wolfram, karbon, existují také černé nebo tetované prsteny… Většinou pro ně platí, že veškeré jejich nevýhody pro daný pár vyvažuje symbolická hodnota a originalita.

Jak vybrat dámský snubní prsten

Při výběru dámského snubního prstenu je důležité zvážit mnoho faktorů, které odrážejí vkus a životní styl. Jedním z klíčových rozhodnutí je, zda bude prsten zdoben jedním či více drahokamy, nebo zůstane zcela bez kamenů. Prsteny s diamanty mají neodolatelný lesk a punc luxusu. Tradiční volbu představují diamanty, které jsou velmi odolné a krásně se třpytí. 

Na druhou stranu i prsteny bez drahokamů mohou být působivé a mají své vlastní kouzlo. Ocení je zejména ženy, které preferují jednoduchost. Při výběru je důležité zvážit osobnost ženy, její styl a preference, ale také její povolání a každodenní aktivity, aby se našel prsten, který jí bude vyhovovat a vydrží jí dlouho krásný.

Jak vybrat diamantový snubní prsten

Při výběru diamantového snubního prstenu je důležité zvážit jak estetiku a osobní preference, tak pohodlí a praktičnost. U dámských snubních prstýnků se nejčastěji setkáte s tzv. eternity designem, kdy je obruba bohatě osazená menšími diamanty v jedné řadě. Působí luxusním dojmem a zároveň je velmi odolný, dobře se nosí a hodí se i při aktivnějším životním stylu. Prsteny s jedním větším centrálním diamantem zase působí výrazným a originálním dojmem, zejména pokud zvolíte méně tradiční brus.

Při výběru diamantového prstenu je také velmi důležité, na jakém prstu ho chcete po svatbě nosit. Pokud jej plánuje nosit na jednom prstu spolu se zásnubním prstenem, měl by tomu odpovídat jeho design. K většině zásnubních prstenů se skvěle hodí například model chevron, který je tvarovaný do špičky, do které centrální kámen hezky zapadne.

Jak vybrat pánský snubní prsten

Při výběru pánského snubního prstenu je důležité brát v úvahu vkus, preference i životní styl. Muži často upřednostňují jednoduché designy, které odrážejí jejich praktický přístup k životu. Zlaté snubní prsteny jsou pro ně populární volbou, protože zlato je tradiční materiál a nabízí hned několik barevných variací. 

I když diamanty se s pánskými prsteny typicky nepojí v takové míře, jako tomu je u dámských prstenů, mohou jim dodat osobitost a výjimečnost. Muži, kteří upřednostňují diamantové prsteny, obvykle hledají spíše decentní a minimalistické designy, které diamant(y) zdůrazní, aniž by působily příliš výrazně.

Jaký si vybrat profil a povrch snubního prstenu

Nejčastějšími tvary, neboli profily, obroučky jsou buď zaoblené nebo hranaté. Hranatý profil často láká svým moderním a elegantním vzhledem, který dokonale ladí s různými styly. Působí výrazněji a sluší mu spíš masivnější provedení. Zaoblený profil vyvolává jemnější dojem a zajišťuje větší pohodlí při nošení.

Pokud jde o povrch snubního prstenu, matná úprava si získává stále větší oblibu díky svému originálnímu a modernímu vzhledu. Jeho schopnost skrýt drobné škrábance a známky opotřebení z něj dělá praktickou volbu pro aktivní životní styl. Na druhou stranu lesklý povrch zaručuje nadčasový lesk a eleganci, která je vždy v módě.

Je lepší vybrat jednoduché, nebo originální snubní prsteny?

Při rozhodování mezi jednoduchými a originálními snubními prsteny je důležité zvážit především váš styl. Kouzlo klasických, nadčasových designů spočívá v elegantní jednoduchosti a možnosti snadno je sladit s různými outfity a styly. Tyto minimalistické prsteny často zaujmou svou čistotou a jednoduchostí, už jen z praktického hlediska bývají proto častou volbou.

Na druhou stranu, originální a netradiční snubní prsteny dávají prostor vaší kreativitě. Osobitost a svěžest může prstenům dodat i drobný detail, například drážka po obvodu šíny nebo originální způsob fasování kamenů, jiné zaujmou celkovým pojetím a výrazným dojmem na první pohled.


Sady snubních prstenů podle stylu

klasicke snubni prsteny

KLASICKÉ
Čisté, jednoduché a tradiční

luxusni snubni prsteny

LUXUSNÍ
S oslnivými diamanty

minimalisticke snubni prsteny

MINIMALISTICKÉ
Moderní decentní design

originalni snubni prsteny

ORIGINÁLNÍ
Rozmanité tvary a zdobení


Co vyrýt na snubní prsteny

Pokud přemýšlíte, co nechat vyrýt na své snubní prsteny, první volbou bývají jména partnerů a/nebo datum svatby. Tato tradiční možnost přináší do prstenu osobní význam a symbolizuje trvalost vztahu. Rytinu můžete doplnit také o jednoduchý symbol či tvar. Mnoho párů volí motivy jako srdce, hvězdu nebo nekonečno, které symbolizuje lásku a spojení. 

Kde se nosí snubní prsten

V Česku se tradičně snubní prsten nosí na prsteníčku levé ruky. Tato tradice je široce rozšířená a odráží historické zvyklosti spojené s manželstvím. Nejde ale o dogma a i v této otázce platí sílící trend personalizace a větší svobody při výběru a nošení snubních prstenů. A tak například ženy, které nechtějí po svatbě přesouvat zásnubní prsten, mohou pro snubní prsten zvolit pravou ruku, případně jiný prst levé ruky.

V jiných kulturách může být umístění snubního prstenu odlišné. Například v některých evropských zemích (např. v Německu nebo Francii) mají muži tendenci nosit svůj snubní prsten na levé ruce, zatímco ženy na pravé. V některých oblastech Asie se snubní prsteny nosí na pravé ruce. Každá kultura má své vlastní tradice a zvyklosti ohledně umístění snubních prstenů, které odrážejí historii a hodnoty dané společnosti.

ČTĚTE DÁL: KDE SE NOSÍ SNUBNÍ PRSTEN

Jak nosit zásnubní a snubní prsten dohromady

Při nošení zásnubního a snubního prstenu je důležité dbát na to, aby oba prsteny ladily jak vizuálně, tak symbolicky. Zásnubní prsten bývá spíše tenčí a zdobenější a snubní prsten robustnější a jednodušší. Stále více se ale prosazují zdobenější diamantové snubní prsteny. Je také vhodné, aby oba prsteny sdílely nějaký společný prvek, jako je tvar, materiál nebo nějaký symbolický motiv, což pomůže vytvořit jednotný a sladěný vzhled.

Můžete také zvážit koupi speciálně navržené sady zásnubního a snubního prstenu. Tyto soupravy jsou designovány tak, aby perfektně ladily a doplňovaly se, často sdílejí podobný motiv nebo do sebe tvarově zapadají. Koupě sady může také ušetřit čas a úsilí při hledání samostatných prstenů.

Musí k sobě dámský a pánský prsten ladit?

Tradičně se páry často rozhodují pro sladěné prsteny, které reflektují jednotu a spojení v manželství. Nicméně, s rostoucím trendem individualizace a personalizace stále více snoubenců volí prsteny, které lépe vyjadřují jedinečnost a osobitý styl každého partnera. To může znamenat různé designy, motivy nebo i materiály či barvy. Zatímco pánské snubní prsteny s hladkým povrchem zatím zůstávají klasikou, mezi dámskými prsteny se stále silněji prosazují diamantové modely.

Kdy a kde koupit snubní prsteny

Koupě snubních prstenů je jedním ze zásadních kroků před svatebním obřadem, a proto je důležité vybrat si vhodný čas a místo pro nákup. Doporučujeme začít s hledáním prstenů několik měsíců před svatbou, zejména pokud se rozhodnete pro ruční výrobu a individuální úpravu prstenů. Ta totiž může vyžadovat delší čas na zhotovení. 

Pro výběr dokonalých prstenů doporučujeme sjednat si osobní schůzku v našem ateliéru v srdci Prahy, kde vám náš zkušený personál zodpoví veškeré otázky a pomůže s výběrem těch pravých prstenů. Pokud preferujete online nákup z pohodlí domova, rádi vám poradíme i po telefonu nebo e-mailu. U každého produktu najdete autentické fotografie a veškeré informace o použitých materiálech.

Jaká je cena snubních prstenů?

Cena snubních prstenů se může lišit v závislosti na použitých materiálech a designu. Klasické snubní sady ze zlata se nejčastěji pohybují v cenovém rozmezí cca od 20 do 35 000 Kč, mohou dosahovat i vyšších cenových relací, zejména při výraznějším zdobení diamanty.

Pro ty, kteří hledají levné snubní prsteny, ale nechtějí slevit z nároků na kvalitu, se nabízejí zejména jednodušší a subtilnější designy. Minimalistické zlaté snubní sady se dají pořídit i pod 15 tisíc korun.

Jak pečovat o snubní prsteny

Péče o snubní prsteny z kvalitních materiálů, jako jsou zlato a diamanty, je poměrně snadná a nenáročná. Zlaté prsteny jsou známé svou odolností a trvalostí, což z nich činí vhodnou volbu pro každodenní nošení. Přesto se však vyplatí v jejich péči dodržovat pár základních pravidel a zásad. 

Prsteny byste měli chránit před kontaktem s agresivními látkami a poškrábáním. Doporučujeme je proto sundávat při fyzicky náročných činnostech a manuální prací. Jednou za čas je také vhodné prsteny nechat odmočit v mýdlové vodě a očistit velmi jemným kartáčkem, tím jim snadno navrátíte jejich ztracený lesk. V rámci našich služeb vám navíc ke snubním prstenům poskytujeme doživotní péči a profesionální servis, včetně první obnovy povrchu, zdarma.